Home <30 minuten Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

door SmaakMenutie

Snel feestmaal

Eerder maakten we al een Stroganoff van kip, maar de beef variant ontbrak nog! Dit heerlijke vleesgerecht uit de Russische keuken wordt ook wel boeuf Stroganoff genoemd en bestaat uit dun gesneden plakjes biefstuk met een heerlijke saus.

“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”

Het recept van die saus is vernoemd naar de familie Stroganov en stamt uit de 19e eeuw die het als een feestmaal serveerden aan vele genodigden. Dit omdat het gerecht makkelijk te bereiden is voor grote groepen en ook nog lekker bleef 🙂 En makkelijk is het! In minder dan een half uur zet je het al op tafel. Serveer er net als wij lekker wat noedels bij. Hierbij maakt het weinig uit of je rijst- of eiernoedels neemt. Of kies voor pasta, net waar je zin in hebt!

Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

Eerder maakten we al een Stroganoff van kip, maar de beef variant ontbrak nog! Dit heerlijke vleesgerecht uit de Russische keuken wordt ook... <30 minuten Beef Stroganoff, Boeuf Stroganoff, biefstuk Russisch Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g biefstuk
250 g kastanjechampignons
150 g rijst- of eiernoedels
125 g crème fraîche
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 runderbouillonblokje
1 el bloem
2 tl Dijon mosterd
1 tl worcestersaus
Handje peterselie
Paar stengels lente-ui

Zo maak je het

  • Begin met het snijwerk: snijd 250 gr kastanje champignons in plakjes of blokjes, snipper 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd circa 300 gr biefstuk in reepjes.
  • Neem een ruime hapjes- of koekenpan en verhit een flinke scheut olijfolie of boter. Bak de biefstukreepjes op (middelhoog) vuur rondom aan in 1 á 2 minuten. Haal uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Voeg extra olie toe aan de pan en fruit de sjalot 1 minuutje aan. Voeg de 250 gr gesneden champignons toe en bak rondom al omscheppend bruin in circa 7-8 minuten.
  • Voeg nu de 2 fijngesneden teentjes knoflook toe en bak deze nog 1 minuutje mee. Vervolgens voeg je 1 ruime el bloem toe en bak de bloem al omscheppend op wat lager vuur even mee.
  • Schenk 250 ml (kokend) heet water toe aan de pan samen met 1 verkruimeld bouillonblokje. Meng alles goed door elkaar en schraap de bodem van de pan schoon. Laat rustig sudderen.
  • Voeg vervolgens (in etappes) 1 bakje crème fraîche toe en blijf enkele minuten geregeld roeren tot dat de saus wat gebonden is. Voeg ook 2 tl scherpe (Dijon) mosterd toe en 1 tl worcestersaus.
  • Voeg tot slot de gebakken biefstukreepjes weer toe aan de saus en laat nog enkele minuten pruttelen (eventueel met deksel).
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, rijst of aardappeltjes en wat fijngesneden peterselie en lente-ui.

Beef Stroganoff recept Boeuf Stroganoff Beef Stroganoff klassiekHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Lisa Kempers 23 februari 2020 - 13:37

Dag Tim en Erik,

Heb een vraagje over de beef stroganoff. Ik heb de diepvries vol liggen met bierlappen, dus wilde daar voor een grote groep beef stroganoff van maken volgens jullie recept. Alleen wil ik het graag van tevoren klaarmaken. Zou dat mogelijk zijn? Ik dacht zelf saus maken, vleesreepjes bakken en apart van elkaar bewaren. Op het moment zelf de saus verwarmen en dan de vleesreepjes erdoor scheppen. Ben benieuwd naar jullie mening/ervaring!

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:19

Hoi Lisa, zoals je omschrijft zou ik het inderdaad ook doen. Zorg er wel voor dat je de beef reepjes niet te lang bakt, anders zouden ze wel eens taai kunnen worden. En wellicht moet je de saus weer wat verdunnen met wat bouillon of water. Good luck!

Reply
Hielco 24 februari 2020 - 22:06

Deze heb ik gisteren gemaakt. Was heerlijk! Volgende keer doe ik er iets minder mosterd in. Die overheerste nu net een beetje.
Vraag: wat kan een alternatief zijn voor Worcherster saus? Die heb ik niet in huis.

Groeten, Hielco

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:20

Hoi Hielco. Fijn om te horen! Met de mosterd kan je inderdaad variëren ;). De worcherster kan je wel achterwege laten hoor, dat is geen ramp als die ontbreekt.

Reply
Marijke 1 maart 2020 - 10:29

Mis wel een scheut wodka en de kappertjes in dit recept. Dit maakt het zo zo lekker juist. Verder gebruik vleesfond ipv bouillon vleesfond bevat bijna geen zout.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2020 - 12:10

Geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij de Stroganoff het lekkerst vinden 🙂

Reply
Kirsten 9 maart 2020 - 12:02

Erg lekker! Ik had iets meer gemaakt en dus wat meer creme fraiche gebruikt waardoor het gerecht iets te zuur werd. Door middel van baksoda kon ik de smaak weer iets neutraliseren.
Bedankt weer!

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:10

Gelukkig dat je het wat kon neutraliseren Kirsten! Leuk om te horen dat onze Stroganoff in de smaak viel 🙂

Reply
Rob 9 maart 2020 - 18:52

Gisteren klaargemaakt met diamanthaas. Erg lekker recept, komt op het voorkeurslijstje

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:07

Lekker zeg met diamanthaas Rob! Leuk dat je ‘m vaker gaat maken 🙂

Reply
Anne 14 maart 2020 - 18:32

Gemaakt met eiermie! Snel klaar en puberzoon heeft er ook van gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:33

Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel Anne! Lekker hoor met eiermie 🙂

Reply
cocx kunen 24 maart 2020 - 12:01

Ben zo blij dat ik jullie ben tegengekomen op ……… op mijn PC….. ik woon in Spanje maar heb 40 jaar in de kookwereld gezeten in Nederland, jullie recepten zijn geweldig. Print ze uit en heb een speciale map. Fijne dag…..

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 12:11

Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zelfs over de grens gaan! En ook nog eens worden gemaakt door iemand die in de kookwereld heeft gewerkt, groot compliment, dankjewel! 🙂

Reply