Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Je denkt misschien meteen aan coq au vin bij dit recept. Maar nee, bij coq au vin wordt de kip gestoofd in rode wijn. Wij maken vandaag heerlijke kip in een romige witte wijnsaus. Super makkelijk, erg smaakvol en een stuk sneller klaar. Wij serveerden er frietjes en een frisse salade bij, maar je kan ook kiezen voor rijst of pasta. Net waar je zin in hebt!

Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

125 g crème fraîche
100 g katenspek
250 ml droge witte wijn
3 sjalotten
2 kipfilets
2 tenen knoflook
1/2 kippenbouillonblokje
1 el maïzena (optioneel)

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje boter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 (kip)bouillonblokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in witte wijnsaus ingrediënten Kip in witte wijnsaus maken Kip in romige witte wijnsaus Gestoofde kip Kip witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Diana 21 februari 2018 - 18:04

Erg lekker, vandaag gemaakt met kippedij en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2018 - 09:02

Hi Diana, wat leuk om te horen! Ja met kippendij kan het ook heel goed 🙂

Reply
Esther 10 december 2018 - 19:40

Het was heerlijk maar de saus bleef bij mij erg dun.
Maar zeker voor herhaling vatbaar. Alleen dan kijken of ik de saus dikker krijg.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2018 - 13:51

Hi Esther, fijn dat het in de smaak viel. De saus hoort wat dunner te zijn. Dus dat is helemaal niet erg! Je kan ‘m met een beetje maizena wat in laten dikken mocht je het te dun vinden. Succes!

Reply
Sandra 8 april 2020 - 00:33

Echt een heerlijk gerecht/recept, gaan we zeker vaker eten!! Wij aten het van de week met rijst. Wij vonden de saus verrukkelijk, helemaal in combinatie met de rijst!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 14:28

Leuk om te horen Sandra! Lekker hoor met rijst 🙂

Reply
Bas 10 juli 2021 - 11:14

Ziet er lekker uit ! Vraagje : aangezien er alcohol in gaat, dampt dat er voldoende ver uit zodat het ook een verantwoordde maaltijd is voor tieners ?

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:24

Thanks Bas! En ja hoor, zo’n 99% alcohol kookt er altijd uit. Echter zal er altijd een heel klein beetje aanwezig blijven. In mijn ogen geen probleem, maar die keuze laat ik aan jezelf 🙂

Reply
Judy 17 augustus 2021 - 18:52

Heeeerlijk!! Vanavond gegeten met frietjes en doperwtjes. Alles schoon op.

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2021 - 11:06

Lekker Judy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply