Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Je denkt misschien meteen aan coq au vin bij dit recept. Maar nee, bij coq au vin wordt de kip gestoofd in rode wijn. Wij maken vandaag heerlijke kip in een romige witte wijnsaus. Super makkelijk, erg smaakvol en een stuk sneller klaar. Wij serveerden er frietjes en een frisse salade bij, maar je kan ook kiezen voor rijst of pasta. Net waar je zin in hebt!

Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 86 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 100 g katenspek
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 el maïzena (optioneel)

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje boter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 (kip)bouillonblokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in witte wijnsaus ingrediënten Kip in witte wijnsaus maken Kip in romige witte wijnsaus Gestoofde kip Kip witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Maxxie 21 december 2023 - 13:28

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder? Zo ja hoeveel dan?

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:32

Kan ik dit gerecht ook in de ochtend maken of een dag van te voren?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2023 - 11:36

Leuk! Het vocht zeker niet vervijfvoudigen, want dan is het lastig om het goed gebonden te krijgen. Ik zou het eerder ruim verdubbelen. Óf, maar het recept 2x en dan van alles net iets meer. Op zich kan het wel maar het lekkerst is om het op de dag zelf te maken omdat je anders de kans hebt dat het uitdroogt. Geniet ervan!

Reply
Maxxie 21 december 2023 - 13:27

Vraagje! Ik ga dit maken voor 10 mensen, als gerecht bij een buffet. Ik wil dus misschien kippendij gebruiken, en door midden snijden. maar de vraag is moet ik ook 5x zo veel vocht
Gebruiken of kan dat minder?

Reply
Muriel 14 december 2023 - 18:40

Blijft een super gerecht. Wat betreft de smaak krijg ik veel complimenten. Maar hoe het er bij mij uitziet lijkt totaal niet op de foto’s (bij mij is het veel doorzichtiger en minder geel). Nog tips daarvoor?

Reply
SmaakMenutie 15 december 2023 - 10:32

Leuk om te horen Muriel! De kleur zou zo maar kunnen komen door het bouillon blokje kunnen komen. En als het wat dun blijft, wat meer maizena gebruiken. Als de smaak maar goed is 🙂

Reply
Thess 31 augustus 2023 - 21:22

Heerlijk gesmuld! Dank jullie wel voor de.lekkere recepten!

Reply
1 2 3