Home Salades en soepen Oud Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse erwtensoep

door SmaakMenutie

Snert

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder)! Wij maken de Oud Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!

Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse erwtensoep

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat... Salades en soepen Oud Hollandse erwtensoep European Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 18 keer gestemd )

Ingrediënten

400 gr gedroogde spliterwten
2 varkenskarbonades (ca. 300 gr totaal)
2 laurierblaadjes
2 preien
1 winterpeen
1 knolselderij
1 handje selderij
1 rookworst

Zo maak je het

  • Doe 400 gr spliterwten in een grote pan. Schenk hier 1,5 liter water bij en voeg ook 1 el zout toe. Doe tevens de 2 karbonades in de pan en tot slot de laurierblaadjes. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 45 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Snijd ondertussen de 2 preien in halve ringetjes. Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Rasp de winterpeen en snijd ook in blokjes van een halve centimeter. Hak de selderij fijn.
  • Haal na 45 minuten de karbonades en het laurierblad uit de pan. Verwijder het bot en losse vet van de karbonades en snijd het vlees in (hele) kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan en roer goed door de spliterwten heen.
  • Doe ook de gesneden prei, knolselderij, winterpeen en selderij ook in de pan en roer goed door elkaar.
  • Laat op laag vuur nog minstens 20 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Haal na 20 minuten de rookworst uit de plastic verpakking en leg de worst in de pan. Laat deze in 20 minuten gaar worden. Je zal zien dat de worst het vocht van de soep opneemt. Haal na 20 minuten de worst uit de pan en snijd in plakjes. Doe terug in de pan en laat de soep nog even zonder deksel een minuut of 5 indikken.
  • PS: Hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt!

TIP

Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken. Mmmm!

2 reacties

Mbh 23 januari 2020 - 10:18

Heerlijk! Ik maak hem, op de laurierblaadjes na, exact hetzelfde, en ipv karbonades gebruik ik hamlappen, dan heb je geen last van verdwaalde kleine botsplinters.

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2020 - 15:01

Leuk om te horen dat de recepten overeenkomen! Goed idee van de hamlappen 🙂

Reply