Home Salades en soepen Erwtensoep (Oud-Hollands recept!)

Erwtensoep (Oud-Hollands recept!)

door SmaakMenutie
Erwtensoep

Snert

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder)! Wij maken de Oud Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!

Erwtensoep

Erwtensoep

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g gedroogde spliterwten
2 varkenskarbonades
2 laurierblaadjes
2 preien
1 winterpeen
1 knolselderij
1 handje selderij
1 rookworst

Zo maak je het

  • Doe 400 g spliterwten in een grote (soep)pan en schenk er 1,5 liter water bij samen met 1 el zout.
  • Leg de 2 karbonades is de pan samen met 2 laurierblaadjes en breng tegen de kook. Zet het vuur lager en laat met deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken.
  • Snijd ondertussen 2 preien in halve ringen en 1 winterpeen en 1 knolselderij in blokjes van dobbelsteen formaat.
  • Haal na 45 minuten de karbonades en het laurierblad uit de pan. Verwijder het bot en losse vet van de karbonades en snijd het vlees in (hele) kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan en roer goed door de spliterwten heen.
  • Doe nu ook de gesneden prei, knolselderij, winterpeen en fijngehakte selderij in de pan en roer goed door elkaar.
  • Laat op laag vuur nog minstens 20-30 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Doe de rookworst in de pan en laat deze nog 20 minuten gaar worden. Snijd de rookworst en doe terug in de pan.
  • Laat de soep zonder deksel inbinden tot de gewenste dikte. Hoe langer je hem zachtjes laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt!

Erwtensoep ingrediënten Erwtensoep maken Snert Erwtensoep recept

TIP

Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

27 reacties

Mbh 23 januari 2020 - 10:18

Heerlijk! Ik maak hem, op de laurierblaadjes na, exact hetzelfde, en ipv karbonades gebruik ik hamlappen, dan heb je geen last van verdwaalde kleine botsplinters.

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2020 - 15:01

Leuk om te horen dat de recepten overeenkomen! Goed idee van de hamlappen 🙂

Reply
André van Elmpt 31 oktober 2020 - 06:32

Gelukkig noem je het Erwtensoep en geen SNERT, want dat is heel andere soep Met hamschijf en varkenspootjes
en GEEN rookworst meegenoot maar naast het bord schijfjes op een schoteltje

Reply
Margot Krijgsman 31 oktober 2020 - 09:29

Dit is bijna het recept dat ik van mijn moeder kreeg, alleen gaan er bij mij nog een ui en spekjes, samen uitgebakken, doorheen… en twee worsten 🙂
Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:11

Leuk dat ons recept op die van je moeder lijkt Margot! En ui en spekjes is een goede tip 🙂

Reply
Mieneke 31 oktober 2020 - 10:48

Heerlijke erwtensoep.
Zelf gebruik ik ook altijd schouder karbonade en worst van de slager.
De schouder karbonade laat ik altijd apart garen zodat ik de bouillon kan zeven.
En het laatste half uur laat doe ik het vlees er bij, zodat het niet allemaal stuk kookt.
Zo heb ik nooit een botsplintertje in de soep.

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:19

Van de slager is inderdaad het allerlekkerst Mieneke! En bedankt voor de tip, slim 🙂

Reply
Mirjam 31 oktober 2020 - 12:21

Wat gehakte knoflook en gemalen chilivlokken. ????

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:15

Ook lekker Mirjam!

Reply
Timo 12 december 2020 - 11:40

Dank voor het advies, ga ik doen!

En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂

Reply
Joris 21 november 2020 - 12:23

Is het beter omde erwten eerst nog te weken? En zo ja hoe lang is het beste?
Heb eens eerder getracht mijn eerste erwtensoep te maken maar toen waren niet al de erwten goed zacht geworden op het eind. zelfs na opnieuw koken.Wil dat deze keer proberen te voorkomen. Verder ga ik dit keer volledig dit recpt volgen! Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:41

Nee hoor Joris, ze hoeven niet geweekt te worden. Als je ons recept volgt komt het goed 🙂

Reply
Jan 7 december 2020 - 18:14

Ik heb het zelf nog nooit gehad, maar het schijnt dat spliterwten soms (ook na uren koken) niet gaar willen worden en hard blijven. Heeft te maken met de kwaliteit en mogelijk ook met de ouderdom, schijnt het. Harde erwten verknallen natuurlijk je snert. Een wondermiddel schijnt het toevoegen van 1 of 2 theelepels baking-soda te zijn. Het gaat eerst flink schuimen maar dat trekt weg en na 30 min zijn de erwten gaar.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:32

Nog nooit van gehoord, maar bedankt voor de tip Jan!

Reply
W.Clauwaert 21 november 2020 - 17:29

Mijn reactie staat er niet bij.
Ik heb je toen mede gedeeld .
Vroeger werd er thuis een varken gehouden soms 2 dan werd er een van verkocht.
Maar in onze tijd ging in de erwtensoep als vlees de poten en de oren en de staart van het geslachte varken.
Dat was veel lekker dan nu die worst .

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:40

Ook lekker! Maar in deze tijd is worst wel wat praktischer 😉

Reply
harry van Putten 6 december 2020 - 11:07

mag ik mijn versie met jullie delen wellicht dat dit veluwese recept uit het oude boerenleven jullie ook zal bevallen.

Snart van weleer.

Zonder de oren en de poten zoals officieel

1 hips
500 gr ribbetjes
1 grote rookworst
3 bouillonblokjes ( rund )
1 Knolselderie
2x prei
3-4 kleine uien
3 grote winterwortels
1 pk Spliterwten
3 aardappelen
1 pakje spekblokjes
1 bosje verse selderij blad

3 liter water aan de kook brengen op hoog vuur
hips en ribbetjes erin met twee bouillonblokjes
2-3 uur doorkoken
Uien knolselderie aardappel snijden in blokjes
Vuur half laag
Vlees eruit en porken ( met twee vorken uit elkaar trekken )
Vlees weer terug en opkoken met water aanvullen.
Wortel, knolselderie, aardappel en ui erin + het laatste bouillonblokje
Dik een uur doorkoken
Zachter zetten en afgespoelde spliterwten erin
Spekjes en rookworst toevoegen.
Half uurtje door pruttelen verse selderij fijnhakken en toevoegen
eet smakelijk

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:42

Uiteraard mag dat Harry! Klinkt heerlijk, een echt ouderwets recept. Bedankt voor het delen 🙂

Reply
Timo 6 december 2020 - 14:37

Heerlijk recept!

Voor degenen die dit recept willen klaarmaken, let op dat er een flinke en diepe soeppan nodig is. Ik dacht een redelijk grote pan te hebben, maar met alles erin had ik geen mm ruimte meer over. @ Tim/Erik, misschien iets om er expliciet bij te vermelden in het recept?

En nog een vraagje: stel dat ik dit gerecht voor 2 personen wil klaarmaken, kan ik dan alle ingrediënten qua hoeveelheid simpelweg gedeeld door 3 doen (incl de hoeveelheid water)?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2020 - 12:41

Fijn Timo, dat horen we graag! Ja het is inderdaad een aardige pan vol. Het staat al wel in de beschrijving dat je een grote pan moet gebruiken, maar goed dat je het nogmaals even aanhaalt.
Als je het voor 2 wil maken, dan zouden wij de hoeveelheden halveren. Succes en geniet er (samen) van 🙂

Reply
Timo 12 december 2020 - 11:42

Dank voor het advies, ga ik doen!

En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂

Reply
Cynthia 3 januari 2021 - 15:17

Ik ben nu bezig met het recept en ik leg de schouderkarbonades en de laurierblaadjes in een hele fijne metalen zeef die ik in de pan zet bovenop de spliterwten om bot en splinters in de soep te voorkomen ? Die til ik er zometeen uit en dan komt het meestal goed, op een minuscuul splintertje na misschien. Ik vind de volgorde van werken van dit recept een verademing. Vlees er 3 kwartier in en ondertussen alle tijd om de rest te snijden. En een richtlijn voor de benodigde kooktijd voor de overige ingrediënten! Hoe deed ik dat voorheen ook alweer? ? In ieder geval stond mujn soep 3 uur lang op en was ik er gevoelsmatig ook zo lang mee bezig… Bedankt heren!

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:30

Goed idee van de zeef Cynthia! Fijn dat onze beschrijving je heeft geholpen om nog efficiënter te werken in de keuken, erg leuk om te horen. En uiteraard graag gedaan, we hopen dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Petra 5 januari 2021 - 19:34

Het was heerlijk! Ik heb het in de slowcooker gemaakt. Lekker makkelijk. ‘s Morgens alle ingrediënten erin, slowcooker op high voor 7 uur, dan vlees eruit halen, soep even met de staafmixer pureren, vlees terug, laatste 20 minuten de in plakjes gesneden rookworst erbij en smullen maar. Voordeel: gerecht kan niet aanbranden en als je uit je werk komt, staat het snel op tafel!

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:11

Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Petra! Goed om te weten, ook voor onze lezers. Bedankt voor je reactie 🙂

Reply
Marian 10 februari 2021 - 19:53

We hebben gesmuld, heerlijk…😋😋 de hoeveelheden iets aangepast en nog een bouillonblokje en een aardappel toegevoegd. Dit recept bewaren we.

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:04

Fijn Marian, dat horen we graag! 🙂

Reply