Home Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

door SmaakMenutie

Lekker wat pit

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje ham wikkelen. En natuurlijk maken we daar een homemade kaas-mosterdsausje bij. De grove mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Super makkelijk om te maken en iedereen zal ervan smullen! Enne.. zoveel lekkerder dan de pakjes kaassaus uit de supermarkt 😉

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje... Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus European Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.7/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g aardappelpartjes
150 g geraspte (oude) kaas
30 g (room)boter
250 ml melk
4 stronken witlof
8 plakjes ham naar keuze
1 el grove mosterd
3 el bloem
1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 gr aardappelpartjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken en snijd ze over de lengte doormidden. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelpartjes.
  • Maak de kaassaus door 30 gr boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 gr geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met aardappelschijfjes Witlofschotel maken Witlofschotel uit de oven

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

Laura 20 januari 2019 - 22:13

Was lekker, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2019 - 09:23

Hoi Laura, fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 😀 En uiteraard heel graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jan Lourens 10 februari 2019 - 16:36

Ik ga hem nu weer maken, het smaakt heerlijk.
Dankjewel voor dit recept!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2019 - 10:28

Lekker Jan! Fijn dat de ovenschotel in de smaak valt 🙂 En uiteraard heel graag gedaan. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jeannette 13 oktober 2019 - 11:12

Moet de witlof eerst voorgekookt worden?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:31

Hoi Jeanette. Nee hoor, je hoeft de witlof niet eerst voor te koken 🙂

Reply