Home Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

door SmaakMenutie
Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Lekker wat pit

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje ham wikkelen. En natuurlijk maken we daar een homemade kaas-mosterdsausje bij. De grove mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Super makkelijk om te maken en iedereen zal ervan smullen! Enne.. zoveel lekkerder dan de pakjes kaassaus uit de supermarkt 😉

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g voorgekookte aardappelschijfjes
150 g geraspte (oude) kaas
30 g (room)boter
250 ml melk
4 stronken witlof
8 plakjes ham naar keuze
1 el grove mosterd
3 el bloem
1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 gr aardappelschijfjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder eventueel het hart. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelschijfjes.
  • Maak de kaassaus door 30 gr boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 gr geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met aardappelschijfjes Witlofschotel maken Witlofschotel uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

22 reacties

Laura 20 januari 2019 - 22:13

Was lekker, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2019 - 09:23

Hoi Laura, fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 😀 En uiteraard heel graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jan Lourens 10 februari 2019 - 16:36

Ik ga hem nu weer maken, het smaakt heerlijk.
Dankjewel voor dit recept!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2019 - 10:28

Lekker Jan! Fijn dat de ovenschotel in de smaak valt 🙂 En uiteraard heel graag gedaan. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jeannette 13 oktober 2019 - 11:12

Moet de witlof eerst voorgekookt worden?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:31

Hoi Jeanette. Nee hoor, je hoeft de witlof niet eerst voor te koken 🙂

Reply
Jeanine 13 juli 2020 - 15:18

Zijn de witlof en aardappels wel gaar, als ze niet voorgekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 14 juli 2020 - 11:43

Ja hoor Jeanine! De aardappeltjes zijn overigens al voorgegaard.

Reply
C 21 oktober 2020 - 16:28

Heren

Vandaag lekker lof met ham en kaas, boodschappen gedaan, klaar om te koken, zie ik op het plaatje aardappelschijfjes in plaats van partjes, was heerlijk alleen de partjes hadden langer gemoeten 😉

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 09:45

Je hebt helemaal gelijk! Ik pas het direct aan. Gelukkig is het allemaal uiteindelijk gelukt 🙂

Reply
Elly 15 november 2020 - 14:23

Heerlijk recept weer!

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:04

Fijn dat ons recept in de smaak viel Elly! Leuk om te horen 🙂

Reply
Mariëtte 12 januari 2021 - 18:47

Ik had de aardappelen en de witlof niet echt gaar. Maar ga het nog eens maken want de saus was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:21

Hi Mariëtte, houd dan de volgende keer een wat langere kooktijd aan. Ovens willen nog wel eens van elkaar verschillen. Fijn dat de saus in de smaak viel! 🙂

Reply
Linda 18 januari 2021 - 11:20

Eigenlijk had ik een foto willen maken van het eindresultaat. Maar het zag er zo lekker uit, dat we gelijk zijn aangevallen op de ovenschotel.

Het was heerlijk, de kaassaus is echt heerlijk (en makkelijk)! Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 11:29

Haha dat horen we graag Linda, leuk!

Reply
Josje Kroes 23 januari 2021 - 20:40

Het was erg lekker, heb het vanavond gemaakt. De mosterd maakte het extra lekker. Dit komt vaker op tafel!

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:36

Leuk om te horen Josje, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Elize 23 maart 2021 - 17:14

Al een paar keer gemaakt, heerlijk en zo gemaakt. Heel handig om het vooruit te maken, kan het zo de oven een een aanrader

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2021 - 09:02

Leuk om te horen Elize! En inderdaad, een ideaal gerecht om van te voren al te maken 🙂

Reply
Johan 21 maart 2021 - 18:42

Bij mij was de witlof niet gaar en ook de aardappeltjes waren nog hard ondank de precies opvolgen van het recept. We hebben wat besteld om de teleurstelling weg te werken.

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2021 - 10:32

Wat jammer Johan! Heb je de witlof wel gehalveerd en voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt? Je zou ook het hart van de witlof de volgende keer kunnen verwijderen. Niet elke oven is hetzelfde overigens en ook de grootte van de witlof verschilt sterk. Wat langer in de oven laten garen kan ook helpen.

Reply