Home Hoofdgerechten Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

door SmaakMenutie

Winterse ovenschotel

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen met een stoofpotje en een goed glas rode wijn. Een tijdje terug maakten we al Engelse shepherd’s pie, en vandaag maken we een schotel die daar wel iets van weg heeft. Je moet wel iets meer geduld hebben, maar het wachten gaat rijkelijk beloond worden. Daar waar de sheperd’s pie gemaakt wordt van onder meer gehakt, wordt de jachtschotel gemaakt met supermals draadjesvlees wat een paar uur heeft staan sudderen. Oorspronkelijk wordt de jachtschotel gemaakt met – zoals de naam al doet vermoeden – wildvlees. Maar wij gebruiken sukadelappen. De sukade- of runderlappen kan je overigens eenvoudig vervangen voor hertenvlees. Dankzij de paneermeel over de aardappelpuree krijgt het bovendien een lekker krokant korstje. Mmmm… aan de slag!

Jachtschotel met stoofvlees-5

Jachtschotel met stoofvlees

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen... Hoofdgerechten Jachtschotel, stoofvlees, ovengerecht, ovenschotel Hollands Print dit recept
Personen: 4-5 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 5.0/5
( 6 keer gestemd )

Ingrediënten

350 ml rode wijn
750 g sukade- of runderlappen
250 g wortels
125 g spekjes
100 g roomboter
10 jeneverbessen
3 sjalotten
3 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
2 appels (Elstar of Goudreinet)
2 plakken ontbijt- of peperkoek
1 kg aardappelen
1 ei
1 el koek- of speculaaskruiden
2 el bloem
3 el paneermeel (of beschuit)
1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 gr wortels in ringen. Zet even apart.
  • Snijd 750 gr sukade- of runderlappen in hapklare stukken en bestrooi met 1-2 el bloem. Schud het overtollige bloem van het vlees.
  • Neem een ruime (stoof)pan en smelt 50 gr roomboter. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
  • Voeg nu 125 gr spek toe samen met de gesneden sjalot, knoflook en wortel. Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
  • Voeg nu 10 jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), 1 el koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout. Schep alles even goed om.
  • Schenk nu 350 ml rode wijn over het geheel en roer even goed door. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 á 2,5 uur sudderen.
  • Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 graden. Voeg nu ook 2 in blokjes gesneden ontbijtkoek toe aan het vlees en meng door het geheel. Dit zorgt voor extra binding. Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door 1 kilo aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met 5 el melk, 1 ei, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout. Roer op het laatst nog 50 gr boter door het geheel voor extra smeuïge puree.
  • Snijd 2 appels in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
  • Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem. Het mag best nog wat vochtig zijn. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
  • Bedek vervolgens met de aardappelpuree. Strooi paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Jachtschotel ingrediënten Recept jachtschotel Jachtschotel maken Hollandse jachtschotel Ouderwetse jachtschotelHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Kitty 7 november 2019 - 00:08

ka je dit ook in de slowcooker bereiden,lijkt me heerlijk

Reply
SmaakMenutie 7 november 2019 - 09:10

Hoi Kitty. Ja dat zou zeker moeten kunnen. Wij hebben geen slowcooker, maar de meeste stoofpotjes e.d. kan je prima in de slowcooker bereiden. Succes!

Reply