Home Hoofdgerechten Engelse shepherd’s pie

Engelse shepherd’s pie

door SmaakMenutie

Cottage pie

Denk jij bij shepherd’s pie aan heel veel werk? Mis! De voorbereiding is 20 minuten werk en daarna schuif je hem nog 20 minuten de oven in. Yep, zo simpel is het. Deze ovenschotel bestaat uit rundergehakt (of lamsgehakt) met aardappelpuree en als topping Parmezaanse kaas voor een crispy korstje. Officieel wordt de versie met rundergehakt cottage pie genoemd (als armeluis voedsel voor de vroegere cottagebewoners) en die met lamsvlees shepherd’s pie. En het leuke is dat het tegenwoordig terug is te vinden op praktisch elke menukaart van de Engelse pub.

Shepherd's pie

Shepherd's pie

Denk jij bij shepherd's pie aan heel veel werk? Mis! De voorbereiding is 20 minuten werk en daarna schuif je hem nog 20 minuten de oven in. Yep, zo... Hoofdgerechten Sheperd's pie, ovenschotel, ovengerecht, Engels recept, cottage pie Engels Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.5/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g runder- of gemengd gehakt
600 g (voorgekookte) aardappels
50 g Parmezaanse kaas
50 g roomboter
3 tenen knoflook
1 grote ui
1 winterpeen
1 klein blikje tomatenpuree (70 gr)
1 kip bouillonblokje
1 el Worcestersaus
2 tl gedroogde rozemarijn
2 tl gedroogde tijm
50 ml rode wijn (optioneel)
Scheutje melk

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Kook de aardappels in een laagje water in 12-14 minuten gaar. Wij gebruiken lekker makkelijk een geschild en al zakje van exact 600 gram.
  • Rul ondertussen het gehakt in een scheutje olijfolie of boter bruin.
  • Snipper 1 grote ui en 3 tenen knoflook. Rasp tevens 1 winterpeen. Voeg de ui, knoflook en winterpeen toe zodra het gehakt bruin is. Bak alles al omscheppend 2-3 minuten mee.
  • Voeg nu 1 klein blikje tomatenpuree toe en vermeng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 2 ruime tl gedroogde tijm en 2 tl gedroogde rozemarijn toe. Je kan natuurlijk ook verse tijm en/of rozemarijn gebruiken.
  • Blus het geheel af met een scheutje rode wijn en 1 flinke el Worcester saus.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe en 1 verkruimeld kip bouillonblokje. Als je geen wijn gebruikt voeg dan een beetje extra water toe (50 ml meer). Schep alles grondig door elkaar en laat het meeste vocht verdampen.
  • Ondertussen giet je de aardappels af. Stamp ze fijn en voeg 30 gr Parmezaanse kaas, een paar flinke klonten (room)boter, een scheutje melk en een flinke snuf zout en peper.
  • Neem een (kleine tot middelgrote) ovenschaal en bedek de bodem met het gehaktmengsel. Verdeel daarover de aardappelpuree en bestrooi vervolgens nog met een flinke laag Parmezaanse kaas of andere (belegen) kaas.
  • Plaats 20-25 minuten in de voorverwarmde oven en klaar is kees!

Shepherd's pie recept Shepherd's pie maken Shepherd's pie oven Shepherd's pie Cottage pieHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Els 2 december 2019 - 10:37

Ik gebruik toch liever een verse aardappel zeker als je stampt. En 1 klein blikje tomatenpuree is hier 35 gram, maar ik gebruik tegenwoordig de tube ideaal in gebruik. Maar ik ga het zeker ’n keer maken, ik ben wel van de ovenschotels. Succes verder met jullie recepten. Gr. Els

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 12:20

Hi Els, verse aardappels zijn inderdaad het allerlekkerste! Maar een geschild en al zakje is makkelijk en wat ons betreft ook prima. Bedankt voor de tip van de tomatenpuree, gaan we ook een keer proberen! Veel kookplezier 🙂

Reply
Cora 31 januari 2020 - 10:37

jaren geleden gegeten in een engelse pub en ik mis hier de doperwtjes……..

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:16

Wij zijn niet zo van de doperwtjes, maar voeg vooral toe wat je lekker vindt Cora! 🙂

Reply