Home Hoofdgerechten Shepherd’s pie

Shepherd’s pie

Engelse ovenschotel met gehakt en aardappelpuree

door SmaakMenutie
Shepherd's pie

Cottage pie

Denk jij bij shepherd’s pie aan heel veel werk? Mis! De voorbereiding is 20 minuten werk en daarna schuif je hem nog 20 minuten de oven in. Yep, zo simpel is het. Deze ovenschotel bestaat uit rundergehakt (of lamsgehakt) met aardappelpuree en als topping Parmezaanse kaas voor een crispy korstje. Officieel wordt de versie met rundergehakt cottage pie genoemd (als armeluis voedsel voor de vroegere cottagebewoners) en die met lamsvlees shepherd’s pie. En het leuke is dat het tegenwoordig terug is te vinden op praktisch elke menukaart van de Engelse pub.

Shepherd's pie

Shepherd's pie

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 68 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g runder- of gemengd gehakt
  • 600 g (voorgekookte) aardappels
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g roomboter
  • 50 ml rode wijn (optioneel)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 el Worcestersaus
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 tl gedroogde tijm
  • Scheutje melk

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Kook de aardappels in een laagje water in 12-14 minuten gaar.
  • Rul ondertussen het gehakt in een scheutje olijfolie of boter bruin.
  • Snipper 1 (grote) ui en 3 tenen knoflook. Rasp tevens 1 winterpeen. Voeg de ui, knoflook en winterpeen toe zodra het gehakt bruin is. Bak alles al omscheppend 2-3 minuten mee.
  • Voeg nu 1 klein blikje tomatenpuree toe en vermeng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 2 ruime tl gedroogde tijm en 2 tl gedroogde rozemarijn toe. Je kan natuurlijk ook verse tijm en/of rozemarijn gebruiken.
  • Blus het geheel af met een scheutje rode wijn en 1 flinke el Worcestersaus.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Als je geen wijn gebruikt voeg dan een beetje extra water toe (50 ml meer). Schep alles grondig door elkaar en laat het meeste vocht verdampen.
  • Ondertussen giet je de aardappels af. Stamp ze fijn en voeg 30 g Parmezaanse kaas, een paar flinke klonten roomboter, een scheutje melk en een flinke snuf zout en peper.
  • Neem een (kleine tot middelgrote) ovenschaal en bedek de bodem met het gehaktmengsel. Verdeel daarover de aardappelpuree en bestrooi vervolgens nog met een flinke laag Parmezaanse kaas of andere (belegen) kaas.
  • Plaats 20-25 minuten in de voorverwarmde oven en klaar is kees!

Shepherd's pie recept Shepherd's pie maken Shepherd's pie ovenShepherd's pie Shepherd's pie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Els 2 december 2019 - 10:37

Ik gebruik toch liever een verse aardappel zeker als je stampt. En 1 klein blikje tomatenpuree is hier 35 gram, maar ik gebruik tegenwoordig de tube ideaal in gebruik. Maar ik ga het zeker ’n keer maken, ik ben wel van de ovenschotels. Succes verder met jullie recepten. Gr. Els

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 12:20

Hi Els, verse aardappels zijn inderdaad het allerlekkerste! Maar een geschild en al zakje is makkelijk en wat ons betreft ook prima. Bedankt voor de tip van de tomatenpuree, gaan we ook een keer proberen! Veel kookplezier 🙂

Reply
Cora 31 januari 2020 - 10:37

jaren geleden gegeten in een engelse pub en ik mis hier de doperwtjes……..

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:16

Wij zijn niet zo van de doperwtjes, maar voeg vooral toe wat je lekker vindt Cora! 🙂

Reply
Trudie 4 februari 2021 - 17:01

Ontzettend lekker!!

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2021 - 10:04

Leuk om te horen Trudie! 🙂

Reply
Henny 16 oktober 2021 - 09:41

Mmmmmmmmmmm, lekker, volgende week maken. Ik heb verse rozemarijn, hoeveel ervan gebruiken.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2021 - 11:52

Leuk Henny! Gebruik dan 2 el verse rozemarijn (gedroogd is veel geconcentreerder van smaak). Geniet ervan!

Reply
Henny 20 oktober 2021 - 09:48

Hartelijke dank voor de reactie.

Gr Henny

Reply
Henny 7 november 2021 - 18:32

Wauw wat was dit lekker, komt zeker vaker bij ons op tafel. Samen zitten smullen.
Bedankt weer voor het delen van dit mooie en heerlijke recept. TOP.

Groet Henny

Reply
Kirsten 8 december 2021 - 18:59

Wauw, wederom een heerlijk gerecht van jullie site die hier vaker op tafel komt. Dank jullie wel heren.

Reply
Henny 18 januari 2022 - 16:16

Dit heerlijke recept eten wij vanavond weer, mmmmmmmmmmm smullen.

Groet Henny

Reply
Annelies Oremus 10 november 2022 - 19:26

Wat een heerlijke makkelijke ovenschotel😋, had alles in huis en dan zo lekker eten, geweldig! Gaan we vaker maken, dank 🙏

Reply