Tot aan je oren
Er zijn mensen die kipkluifjes of kippenvleugeltjes met mes en vork eten. Daar snappen wij echt niks van. Wat is er nu lekkerder dan met je handen elk stukje vlees van het botje te kluiven?
En ja, als je pech hebt, zit de saus tot aan je oren. Maar eerlijk, als iedereen er hetzelfde bij zit, maakt het toch niks uit? Die plakkerige vingers horen nou eenmaal bij deze sticky Indische kipkluifjes.
Perfect als snack
Kipkluifjes zijn sowieso de perfecte snack voor bijna elke gelegenheid. Of je nu een feestje organiseert, een avondje voor de tv plant, of gewoon trek hebt in iets hartigs, kipkluifjes stellen eigenlijk nooit teleur. Het formaat maakt ze ideaal om te delen en ze zijn makkelijk op smaak te brengen. Van pittig tot zoet, van krokant tot mals – de variaties zijn eindeloos. Vandaag maken we uiteraard een van onze favoriete varianten: Indische kipkluifjes.
De boemboe
Het geheim van deze heerlijke Indische kipkluifjes zit in de boemboe, de smaakvolle Indische kruidenpasta die je natuurlijk zelf maakt. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig: 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 theelepel sambal oelek voor een beetje pit, 1 theelepel gemalen laos en 1 theelepel djahé (gemberpoeder).
Voor een extra diepe smaak voegen we ook 1/2 theelepel trassi toe, een gefermenteerde garnalenpasta die een hartige umami-accent geeft. Meng dit alles met een eetlepel zonnebloemolie en maal het fijn.
Zo maak je de kipkluifjes
Fruit de boemboe in een koekenpan totdat de aroma’s vrijkomen. Voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe, samen met 5-6 eetlepels ketjap manis en 100 ml kokosmelk. Roer dit goed door en laat het kort pruttelen. Plaats de kipkluifjes in een ovenschaal en schenk de boemboe eroverheen. Zorg dat elk stukje kip goed bedekt is. Zet de schaal 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180-190 graden en laat de smaken goed intrekken.
Serveer suggesties en tips
Deze Indische kipkluifjes zijn heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, maar ook perfect als tapas bij de borrel. Serveer ze met een partje limoen en eventueel wat verse koriander voor een frisse touch. En vergeet niet wat extra servetten klaar te leggen, want dit is kluiven zoals het hoort – met je handen. Mmmm!
42 reacties
Heerlijk gerecht. Smakelijk van gegeten. Heb er zelf wat honing aan toegevoegd om het wat sticky te maken
Leuk om te horen Marcel, fijn dat ze in de smaak vielen! En goed idee van de honing 🙂
Met Arno claudius
We hebben jullie recept gemaakt
,,indische kipkluufjes,, borrel recept,,
Zeer smakelijk recept waren allemaal
dik te vreden. M vr gr
Best Erik en Tim, dit ziet er weer heerlijk uit! Jullie schrijven, serveren met nasi, witte rijst of bami, maar nasi is het Maleise woord voor rijst, witte rijst is nasi putti, gele rijst is nasi koening😉. Heel fijn dat jullie altijd foto’s plaatsen!
Thanks! Enne, weten we 😉 We bedoelen ook nasi goreng. Waar we overigens ook een heel fijn (familie)recept van hebben, net als voor de nasi kuning!
Ziet er goed uit zeg ..
Hoeveel kipkluifjes gebruik je voor dit recept … 1 kilo ?
Dankje Fred! 1 kilo kipkluifjes inderdaad, zie de ingrediënten lijst. Succes!
Als je ze gemaakt hebt.. Hoe kun je ze dan bij later het beste opwarmen?
Hi Jolanda, gewoon even in de oven opwarmen tot ze op temperatuur zijn. Het kan zelfs in de magnetron. Succes!
Top ik maak ze morgen en als ze in de smaak vallen
Maak ik ze van te voren voor ons Sint/kerst dobbelspel ??
Leuk! Laat ze smaken en alvast veel dobbelplezier 🙂
Hoi, ik heb de kluifjes gisteren gemaakt, wij vonden ze heerlijk.
Bedankt voor het lekkere recept.
Gr. Jolande
Hoi Jolande, wat leuk om te horen! Fijn dat de kluifjes in de smaak vielen 🙂
Gebruik je hiervoor zoete of zoute ketjap?
Zoet (manis)!
Heerlijk gisteren van gegeten bij de Nasi echt een aanrader had 10 kippenkluiven zijn allemaal op gegaan met twee personen
Zo mogen we het horen Cor, leuk!!
Hallo heren,
Even een vraagje….kan dit gerecht alleen in de oven bereid worden, of is er ook nog een andere manier?
Eventueel in de pan, maar de oven is wel zo makkelijk 🙂
Wat een heerlijk gerecht, we hebben er van genoten!
Fijn Cynthia, leuk om te horen! 🙂
Goedemiddag, lijkt mij een lekker recept.
Kan je de kip ook eventueel een nachtje in de boemboe laten marineren, zodat de smaken goed intrekken?
Hi Ramon, jazeker! Lekker hoor 🙂
Late reactie van mijn kant. Ondertussen diverse keren gemaakt. Heerlijk recept. Ook een favoriet van mijn zoon.
Ik maak het hele recept, maar kan ik de helft ook invriezen.
Ja hoor dat kan wel denk ik Henny!
Bedankt voor de snelle reactie, ik ga met Kerst de andere helft maken en van jullie kipgerechten iets erbij.
Samen met jullie heerlijke Nasi, dat gaat weer smullen worden.
Een echt Kerst smaakmenutie menu.
Groetjes Henny
Jullie ook hele mooie kerstdagen.
Lekker zeg! Geniet ervan. Fijne feestdagen 🙂
Heerlijk!
Fijn dat ze in de smaak vielen Liesbeth! 🙂
Vanavond gemaakt en genuttigd. Heerlijk, we hebben gesmuld. 😋
Leuk om te horen Mieke! 🙂
Mijn zoon (11) wil leren koken en smult altijd van kipkluifjes. Deze waren een hit. Zelf twee eetlepels chilisaus toegevoegd. Heerlijk hoor!! De volgende gerechten zijn al uitgezocht op jullie site!
Wat leuk Marsha dat hij al zo enthousiast aan het koken is geslagen op deze leeftijd! Geniet van de recepten die nog komen gaan 🙂
Vandaag gemaakt en inderdaad, tot aan m’n oren!! Heerlijk. Beetje bruine suiker toegevoegd voor de “sticky fingers”. En op het allerlaatst de kipkluifjes even onder de grill gedaan voor een krokant korstje. Dit is een blijvertje…
Haha heel goed Mike, fijn dat ze in de smaak vielen 🙂
Hallo,
Is kokosmelk van 18% hier goed voor? Ik heb het al in huis net als de rest van de ingrediënten.
Alvast bedankt!
Grtjs
Ja hoor, zolang het maar niet de light variant is! Geniet ervan 🙂
Laatst de vegetarische Koreaanse pannenkoekjes van Ramon (Binnenstebuiten) gemaakt! Dat vonden ze hier prima maar dan wel met deze kipkluifjes 🙂 Ze zijn ook zo lekker!!! Topcombinatie overigens!!!
Misschien heel erg dat ik het zeg…ik lust geen vlees dat aan botten vastzit.
Vraag: kan ik met deze bereidingswijze ook kipfilet of kippendij gebruiken? Indien ja? De bereidingstijd is dan korter maar hoe lang?
Ik zou dan voor kippendij kiezen, kipfilet heeft namelijk de neiging om snel droog te worden in de oven. Bereidingstijd is wat korter, afhankelijk van de dikte maar denk maximaal half uur.
Superlekker gerecht. Bij mij zijn ze niet zo van het kluiven dus maak ik het met kippendijen. Daarbij nasi goreng en sajoerboontjes. Jammie.