Tot aan je oren
Er zijn mensen die kipkluifjes of kippenvleugeltjes met mes en vork eten. Daar snappen wij echt niks van. Wat is er nu lekkerder dan met je handen elk stukje vlees van het botje te kluiven?
En ja, als je pech hebt, zit de saus tot aan je oren. Maar eerlijk, als iedereen er hetzelfde bij zit, maakt het toch niks uit? Die plakkerige vingers horen nou eenmaal bij deze sticky Indische kipkluifjes.
Perfect als snack
Kipkluifjes zijn sowieso de perfecte snack voor bijna elke gelegenheid. Of je nu een feestje organiseert, een avondje voor de tv plant, of gewoon trek hebt in iets hartigs, kipkluifjes stellen eigenlijk nooit teleur. Het formaat maakt ze ideaal om te delen en ze zijn makkelijk op smaak te brengen. Van pittig tot zoet, van krokant tot mals – de variaties zijn eindeloos. Vandaag maken we uiteraard een van onze favoriete varianten: Indische kipkluifjes.
De boemboe
Het geheim van deze heerlijke Indische kipkluifjes zit in de boemboe, de smaakvolle Indische kruidenpasta die je natuurlijk zelf maakt. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig: 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 theelepel sambal oelek voor een beetje pit, 1 theelepel gemalen laos en 1 theelepel djahé (gemberpoeder).
Voor een extra diepe smaak voegen we ook 1/2 theelepel trassi toe, een gefermenteerde garnalenpasta die een hartige umami-accent geeft. Meng dit alles met een eetlepel zonnebloemolie en maal het fijn.
Zo maak je de kipkluifjes
Fruit de boemboe in een koekenpan totdat de aroma’s vrijkomen. Voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe, samen met 5-6 eetlepels ketjap manis en 100 ml kokosmelk. Roer dit goed door en laat het kort pruttelen. Plaats de kipkluifjes in een ovenschaal en schenk de boemboe eroverheen. Zorg dat elk stukje kip goed bedekt is. Zet de schaal 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180-190 graden en laat de smaken goed intrekken.
Serveer suggesties en tips
Deze Indische kipkluifjes zijn heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, maar ook perfect als tapas bij de borrel. Serveer ze met een partje limoen en eventueel wat verse koriander voor een frisse touch. En vergeet niet wat extra servetten klaar te leggen, want dit is kluiven zoals het hoort – met je handen. Mmmm!
42 reacties
Superlekker gerecht. Bij mij zijn ze niet zo van het kluiven dus maak ik het met kippendijen. Daarbij nasi goreng en sajoerboontjes. Jammie.
Misschien heel erg dat ik het zeg…ik lust geen vlees dat aan botten vastzit.
Vraag: kan ik met deze bereidingswijze ook kipfilet of kippendij gebruiken? Indien ja? De bereidingstijd is dan korter maar hoe lang?
Ik zou dan voor kippendij kiezen, kipfilet heeft namelijk de neiging om snel droog te worden in de oven. Bereidingstijd is wat korter, afhankelijk van de dikte maar denk maximaal half uur.