Home Erik's Asia Thaise gele curry met kip

Thaise gele curry met kip

en lekker veel groenten

door SmaakMenutie
Gele curry met kip

Zacht, kruidig en vol smaak

Onlangs lieten we jullie al kennismaken met de pittige groene variant van dit klassieke Thaise currygerecht. En vandaag gaan we voor een mildere, maar minstens zo smaakvolle optie: Thaise gele curry. Deze curry staat bekend om zijn zachte, romige textuur en mix van diverse specerijen. De combinatie van kokosmelk, rode peper en specerijen zoals kurkuma, laos en kardemom zorgt voor een kruidige en licht zoete smaak. Heerlijk!

Thaise curry met kip

De basis van gele curry: specerijen en kruiden

Wat gele curry zo bijzonder maakt, is de unieke samenstelling van kruiden en specerijen. Kurkuma geeft de curry niet alleen zijn kenmerkende gele kleur, maar voegt ook een subtiel aardse en een tikkie bittere smaak toe. Laos (galangawortel) zorgt voor een frisse, citroenachtige ondertoon, terwijl kardemom en komijn de kruidige smaakmakers zijn. Samen met knoflook, sjalot en rode peper vormt dit dan ook een curry met een hele rijke smaakbeleving.

Gele curry kruiden

Welke ingrediënten passen goed bij gele curry?

In deze curry gebruiken we malse stukjes kip, maar je kunt ook kiezen voor tofu, garnalen of rundvlees als alternatief. Qua groenten zijn sperziebonen en paprika een uitstekende keuze, maar ook courgette, peultjes of paksoi passen perfect bij dit gerecht. Het is wel belangrijk om stevige groenten te gebruiken, zodat ze tijdens het koken hun structuur behouden en niet al te zacht worden.

Gele curry maken

Zelf maken of kant-en-klaar?

Hoewel je in de winkel eenvoudig een kant-en-klare gele curry pasta kunt kopen, is zelf maken áltijd lekkerder en gezonder. Een verse curry pasta bevat namelijk geen onnodige toevoegingen of e-nummers en is bovendien in een handomdraai gemaakt. Meng simpelweg de specerijen met wat verse ingrediënten zoals knoflook, gember en citroengras en maal ze fijn in een hakmolen of keukenmachine. Serveer je gele curry met witte rijst, rijstnoedels of verse naan(brood) voor een complete maaltijd. Zo haal je in een paar stappen de authentieke smaken van Thailand in huis!

Gele curry pasta maken
Thaise curry pasta
Gele curry pasta
Gele curry met kip

Gele curry met kip

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 69 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g sperziebonen
  • 250 ml kokosmelk
  • 5 tenen knoflook
  • 5 limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 gele paprika
  • 1 rode peper
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el vissaus
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl trassi
  • 3 cm verse gember
  • Witte rijst (of rijstnoedels)
  • Verse koriander (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met het maken van de gele curry pasta (of gebruik kant-en-klaar). Haal van 2 stengels sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant en een stukje van de bovenkant. Snijd in (hele) smalle ringetjes; dit voorkomt draadjes in je curry. Doe alles in de kom van de hakmolen.
  • Voeg ook 1 grof gesneden rode peper, 2 grof gesneden kleine sjalotten en 5 tenen knoflook toe.
  • Schil 3 cm verse gember en rasp deze fijn. Voeg ook toe aan het geheel. Voeg optioneel tevens 5 gescheurde limoenblaadjes toe.
  • Voeg tot slot 3 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl laos, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen kardemom, 1 tl trassi en 3 el (arachide- of zonnebloem)olie toe.
  • Mix op hoge stand tot je een mooie gladde pasta hebt. Voeg eventueel extra olie toe als het geheel wat grof blijft. Je hebt nu circa 120 g gele currypasta.
  • Kook 250 g sperziebonen in een laagje water circa 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en snijd 1 gele paprika in reepjes.
  • Bak de kipfilet in een scheutje zonnebloemolie rondom tot deze verkleurd is. Voeg de paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg nu de gele currypasta toe en bak eveneens enkele minuten al omscheppend mee op middelhoog tot hoog vuur.
  • Schenk er vervolgens 250 ml kokosmelk bij en voeg 1 el vissaus toe en laat op matig vuur circa 10-15 minuten ietwat indikken. Schep geregeld om. Voeg nu ook de gekookte sperziebonen toe zodat deze nog wat mee kunnen garen.
  • Serveer met witte rijst of rijstnoedels, verse koriander, gebakken uitjes (optioneel) en eventueel wat extra gesneden rode peper.

Gele curry met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Jan Maters 15 juni 2022 - 09:10

Kan dit ook met garnalen?

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2022 - 09:39

Jazeker! 🙂

Reply
Saskia 16 juni 2022 - 17:45

Kerriepoeder, welke…?zoveel soorten met heel verschillende smaken

Reply
SmaakMenutie 17 juni 2022 - 10:13

Gewone milde kerriepoeder!

Reply
Madeleen 14 november 2022 - 20:56

Vandaag deze gele curry gemaakt het was heerlijk!! Tis wel een pittige hap maar scheelt weer veel in stookkosten want hier krijg je het wel lekker warm van haha maar je kan natuurlijk met de rode peper meer of minderen afhankelijk van je smaak maar voor mij wastie prima!

Reply
Martie 11 juli 2023 - 11:12

Ik heb het gerecht gemaakt. Heb er nog een winterwortel aan toegevoegd, Deze samen met de sperziebonen gekookt. Was een lekkere toevoeging aan dit heerlijke recept

Reply
Wilma 20 juli 2023 - 11:46

Hoe pas ik dit recept aan voor 4 personen? Misschien een idee om een schaal in te stellen voor meer of minder personen?

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2023 - 10:40

Van alle groenten, kipfilet en kokosmelk net wat meer zodat je aan de 4 personen komt, en de kruiden een snufje van alles meer. Dat moet je goed zitten 🙂

Reply
Jeroen 1 oktober 2023 - 22:46

En de rode curry met biefstuk?

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2023 - 10:32

Staat zéker op ons lijstje! 🙂

Reply
Annelies 16 november 2023 - 11:39

Mogen het ook gedroogde limoenblaadjes zijn?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2023 - 12:24

Zeker! 🙂

Reply
Joyce 23 februari 2024 - 17:33

Ik heb eerst het recept gevonden van de gele currypasta. Maar dacht toen hoe ga ik dit in een recept toevoegen nadat ik klaar was met maken.

Bij dat recept stond hier kan je ongeveer 3 keer voor 4 personen van eten.

Maar zoals ik het nu begrijp moet je het in het geheel toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2024 - 16:09

Klopt, in zijn geheel toevoegen! Wij hebben overigens niet gezegd dat je er 3 keer van kan eten 🙂

Reply
Puck 4 mei 2024 - 15:01

Hoi Hoi,
Ik heb een vraagje over de hoeveelheden die jullie gebruiken. De ene sjalot is de andere niet, hoe weet ik of ik juist meer of minder nodig heb? 🤔 En gebruiken jullie de officiële thee/eetlepel of die van jullie bestek, want daar zit ook nogal een verschil in. Ik gebruik de “echte” maten en (ik heb het niet gewogen) ik leek wel meer dan 120g pasta te hebben (de verhoudingen zullen wel oké zijn). De smaak is (zoals gewoonlijk bij jullie recepten) weer fantastisch. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik jullie gevonden heb. 🙏🏼 Ik kan niet wachten op jullie boek…

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2024 - 10:44

Hoi Puck, de hoeveelheden die wij gebruiken zijn meer richtlijnen dan officiële maatvoeringen. Een beetje meer of minder van het een of ander is heus niet zo erg, kook met gevoel! Mocht het echt heel specifiek zijn, dan zetten we dat erbij of we noemen een gewicht zodat het afgemeten kan worden. Zolang de smaak maar goed is. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Anita Smans 27 augustus 2024 - 15:56

Leuk om te maken en het was heerlijk!! 😋

Reply
Rosalie 12 februari 2025 - 09:53

Hallo koks,
Dit gerecht heb ik dikwijls gemaakt met kippendijen. Het smaakte heerlijk.
Hoe bereidt je dat met tijgergarnalen die mag je niet te lang bereiden.

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2025 - 15:31

Leuk om te horen! Als je garnalen gebruikt dan het recept volledig aanhouden en de garnalen apart bereiden en ze op het laatst toevoegen. Geniet ervan!

Reply