Zacht, kruidig en vol smaak
Onlangs lieten we jullie al kennismaken met de pittige groene variant van dit klassieke Thaise currygerecht. En vandaag gaan we voor een mildere, maar minstens zo smaakvolle optie: Thaise gele curry. Deze curry staat bekend om zijn zachte, romige textuur en mix van diverse specerijen. De combinatie van kokosmelk, rode peper en specerijen zoals kurkuma, laos en kardemom zorgt voor een kruidige en licht zoete smaak. Heerlijk!
De basis van gele curry: specerijen en kruiden
Wat gele curry zo bijzonder maakt, is de unieke samenstelling van kruiden en specerijen. Kurkuma geeft de curry niet alleen zijn kenmerkende gele kleur, maar voegt ook een subtiel aardse en een tikkie bittere smaak toe. Laos (galangawortel) zorgt voor een frisse, citroenachtige ondertoon, terwijl kardemom en komijn de kruidige smaakmakers zijn. Samen met knoflook, sjalot en rode peper vormt dit dan ook een curry met een hele rijke smaakbeleving.
Welke ingrediënten passen goed bij gele curry?
In deze curry gebruiken we malse stukjes kip, maar je kunt ook kiezen voor tofu, garnalen of rundvlees als alternatief. Qua groenten zijn sperziebonen en paprika een uitstekende keuze, maar ook courgette, peultjes of paksoi passen perfect bij dit gerecht. Het is wel belangrijk om stevige groenten te gebruiken, zodat ze tijdens het koken hun structuur behouden en niet al te zacht worden.
Zelf maken of kant-en-klaar?
Hoewel je in de winkel eenvoudig een kant-en-klare gele curry pasta kunt kopen, is zelf maken áltijd lekkerder en gezonder. Een verse curry pasta bevat namelijk geen onnodige toevoegingen of e-nummers en is bovendien in een handomdraai gemaakt. Meng simpelweg de specerijen met wat verse ingrediënten zoals knoflook, gember en citroengras en maal ze fijn in een hakmolen of keukenmachine. Serveer je gele curry met witte rijst, rijstnoedels of verse naan(brood) voor een complete maaltijd. Zo haal je in een paar stappen de authentieke smaken van Thailand in huis!
19 reacties
Kan dit ook met garnalen?
Jazeker! 🙂
Kerriepoeder, welke…?zoveel soorten met heel verschillende smaken
Gewone milde kerriepoeder!
Vandaag deze gele curry gemaakt het was heerlijk!! Tis wel een pittige hap maar scheelt weer veel in stookkosten want hier krijg je het wel lekker warm van haha maar je kan natuurlijk met de rode peper meer of minderen afhankelijk van je smaak maar voor mij wastie prima!
Ik heb het gerecht gemaakt. Heb er nog een winterwortel aan toegevoegd, Deze samen met de sperziebonen gekookt. Was een lekkere toevoeging aan dit heerlijke recept
Hoe pas ik dit recept aan voor 4 personen? Misschien een idee om een schaal in te stellen voor meer of minder personen?
Van alle groenten, kipfilet en kokosmelk net wat meer zodat je aan de 4 personen komt, en de kruiden een snufje van alles meer. Dat moet je goed zitten 🙂
En de rode curry met biefstuk?
Staat zéker op ons lijstje! 🙂
Mogen het ook gedroogde limoenblaadjes zijn?
Zeker! 🙂
Ik heb eerst het recept gevonden van de gele currypasta. Maar dacht toen hoe ga ik dit in een recept toevoegen nadat ik klaar was met maken.
Bij dat recept stond hier kan je ongeveer 3 keer voor 4 personen van eten.
Maar zoals ik het nu begrijp moet je het in het geheel toevoegen?
Klopt, in zijn geheel toevoegen! Wij hebben overigens niet gezegd dat je er 3 keer van kan eten 🙂
Hoi Hoi,
Ik heb een vraagje over de hoeveelheden die jullie gebruiken. De ene sjalot is de andere niet, hoe weet ik of ik juist meer of minder nodig heb? 🤔 En gebruiken jullie de officiële thee/eetlepel of die van jullie bestek, want daar zit ook nogal een verschil in. Ik gebruik de “echte” maten en (ik heb het niet gewogen) ik leek wel meer dan 120g pasta te hebben (de verhoudingen zullen wel oké zijn). De smaak is (zoals gewoonlijk bij jullie recepten) weer fantastisch. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik jullie gevonden heb. 🙏🏼 Ik kan niet wachten op jullie boek…
Hoi Puck, de hoeveelheden die wij gebruiken zijn meer richtlijnen dan officiële maatvoeringen. Een beetje meer of minder van het een of ander is heus niet zo erg, kook met gevoel! Mocht het echt heel specifiek zijn, dan zetten we dat erbij of we noemen een gewicht zodat het afgemeten kan worden. Zolang de smaak maar goed is. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Leuk om te maken en het was heerlijk!! 😋
Hallo koks,
Dit gerecht heb ik dikwijls gemaakt met kippendijen. Het smaakte heerlijk.
Hoe bereidt je dat met tijgergarnalen die mag je niet te lang bereiden.
Leuk om te horen! Als je garnalen gebruikt dan het recept volledig aanhouden en de garnalen apart bereiden en ze op het laatst toevoegen. Geniet ervan!