Home Erik's Asia Daging Bali

Daging Bali

Indisch mild-pittig stoofvlees

door SmaakMenutie
Daging Bali

Traditioneel Indisch stoofgerecht

Onze Indische familierecepten vallen in de smaak! Na de populaire daging smoor en de smaakvolle daging roedjak mocht daging Bali natuurlijk niet ontbreken. Dit traditionele gerecht is een ware klassieker binnen de Indische keuken en benadrukt de authentieke smaken van Indonesië.

Daging boemboe Bali

Kruidig, mild-pittig en onweerstaanbaar

Daging Bali is een heerlijk gerecht van mals gestoofd rundvlees, doordrenkt met een rijke, kruidige saus. De combinatie van zoete en hartige smaken, met een lichte pittigheid, maakt dit gerecht toegankelijk voor iedereen. De boemboe is op basis van verse kruiden en specerijen zoals rode peper, djahé en laos, waardoor het vlees een intense smaak krijgt. Dit stoofgerecht heeft tijd nodig om alle smaken volledig te laten intrekken, maar het resultaat is dat het vlees op je tong smelt.

Daging boemboe Bali

De perfecte combinaties op je bord

Dit malse stoofvlees smaakt heerlijk in combinatie met witte rijst, die de saus perfect opneemt. Voor een frisse tegenhanger kun je het met atjar ketimoen serveren of gewoon met komkommer. Daarnaast horen sajoer boontjes of een ander Indisch groentegerecht er natuurlijk ook bij.

Sajoer boontjes
Daging Bali smaakt heerlijk met sajoer boontjes

Een gerecht met traditie en karakter

Daging Bali is niet zomaar een stoofgerecht; het draagt een stukje geschiedenis en traditie met zich mee. Binnen veel Indische families wordt dit gerecht al generaties lang doorgegeven, waarbij elke familie – zoals zoveel gerechten – zijn eigen unieke twist heeft. De geur van langzaam sudderend vlees brengt bovendien vaak voor iedereen zijn eigen herinneringen boven. Of je nu een liefhebber bent van de Indische keuken of deze nog moet ontdekken, daging Bali is een gerecht dat je geproefd moet hebben!

Daging Bali recept
Daging Bali

Daging Bali

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen
  • 165 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g runderlappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout. Braad het vlees in een scheut olie rondom bruin.
  • Gebruik de kom van je staafmixer of keukenmachine voor de boemboe. Vul de kom met 2-3 grof gesneden sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers (met zaadlijst), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en 1 (kleine) in stukjes gesneden tomaat zonder zaadlijsten. Mix tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan de pan met vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg het sap van een 1/2 citroen toe samen met circa 5 el ketjap manis en meng grondig door het geheel.
  • Schenk 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml bij het geheel samen met 200 ml water. 
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat het geheel nu minstens 2,5 uur zachtjes pruttelen.
  • Laat vervolgens om het geheel wat in te dikken de laatste 30 minuten de deksel van de pan terwijl je af en toe roert. 

Daging Bali

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Joke van iersel 24 augustus 2021 - 16:36

Het staat hier lekker te pruttelen en de geur is alleen al verrukkelijk, wat zal manlief vanavond smullen..

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2021 - 11:46

Lekker Joke! Hopelijk heb je er zelf ook van genoten 🙂

Reply
jeanette 10 juni 2021 - 16:49

geweldig lekker samen met atjar ketimoen en rijst AANRADER

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 17:07

Ja heerlijk Jeanette! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Armin 9 mei 2021 - 09:09

Gisteren gemaakt. Heerlijk heerlijk heerlijk. Heel makkelijk en toegankelijk om te maken en het was bij mijn huisgenoten weer een groot succes. Ik eet bij dit soort gerechten altijd komkommer. Moet je eens proberen: dressing maken van natuurazijn (1/3) , zonnebloemolie (2/3), 2/3 eetlepels mosterd, zout-peper , theelepel bruine suiker. Goed roeren. Schil van de komkommer eraf halen met kaasschaaf, komkommer schijfjes maken met de kaasschaaf, mengen met de dressing. Zaaaaalig.
Bedankt voor weer een heerlijk recept mannen. Vandaag zijn de kleine loempia’s aan de beurt.

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2021 - 10:35

Leuk te horen Armin, fijn dat de daging bali bij jou en je huisgenoten in de smaak viel. En thanks voor de komkommer tip, klinkt heerlijk! Hopelijk smaakten de loempia’s ook goed 🙂

Reply
Ashley 22 maart 2021 - 11:58

Dit wil ik gaan maken ziet er heerlijk uit. Maar wat eet je erbij? Rijst ?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2021 - 15:43

Lekker Ashley! Ja witte rijst bijvoorbeeld met atjar ketimoen en sajoer boontjes 🙂

Reply
Susan 19 maart 2021 - 19:11

wat voor trassi bedoel je eigenlijk? die van Faja lobi trassi? of echte trassi zo’n blokje? ik ben naar de toko gegaan voor het blokje en zie nu het potje op de foto staan..

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:58

Wij gebruiken altijd trassi pasta, en in dit geval inderdaad van faja lobi. Maar andere vormen kunnen ook 🙂

Reply
Susan 21 mei 2021 - 05:52

Ik zou dat er wel bij zetten. Trassi van de toko is heel anders.

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2021 - 10:11

Trassi pasta is ook te koop bij de toko!

Reply
1 2 3 4 5