De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Heeft u ook een recept voor alleen de bami? Dus zonder de kip en spek? Wil het graag met smoor eten.
Dan kan je het beste de kip en spek achterwege laten 🙂
Vandaag voor de 2de keer de bami gemaakt! Dat wordt weer smullen!
Lekker Channa! Fijn dat onze bami in de smaak valt 🙂
Hoi hoi een vraagje kan ik ipv spek wat anders gebruiken of helemaal overslaan ? Omdat ik helemaal geen varkensvlees eet.
Alvast dank !
Hoi Fadiem, in principe zou je de spek achterwege kunnen laten. Maar ben je toch nog op zoek naar iets zoutigs, gebruik dan bijvoorbeeld kalkoenspekjes!
OMG net deze bami gemaakt met de Ajam smoor en Atjar Ketimoen van deze site!!! Het was heerlijk. Komt zeker vaker op tafel.
Wat een heerlijke combinatie Kirsten! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Bami al paar keer gemaakt smaakt goed ?
Fijn dat het in de smaak viel! Altijd goed om te horen 🙂
hij is heerlijk bedank voor dit lekkere recept
Fijn dat je ervan genoten hebt Brenda!
De bami voor vanavond gemaakt, gegrilde kippenvleugels erbij met rijst ???
Oeh lekker William, geniet ervan! 🙂