De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Ik heb de bami goreng gisteren gemaakt, hij was echt super lekker!! Had daarbij ook ajam betawi gemaakt, ook een hit! Dank je wel voor het delen, en ga zo door :-D.
Hoi Manon, leuk om te horen dat de bami en ajam betawi zo’n succes waren! Uiteraard graag gedaan en houd ons in de gaten, er komt nog veel meer lekkers aan 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Heerlijk recept! ?
Hoi Natascha, fijn dat het in de smaak viel! 😀
Het was weer heerlijk !
Leuk om te horen Heleen, fijn! 🙂
Wat moet je met de katenspek doen? Achteraf weer toevoegen?
Hoi Juliette, nee die voeg je bij stap 4 (de vierde bullet) weer toe aan het gerecht ?
Dit is de lekkerste bamie goreng die ik ooit op heb. Tot nu toe gebruikte ik altijd kruiden zakjes van Conimex, maar dit is zoveel smakelijker, geen zakjes kruiden meer hier. Bedankt voor weer een super lekker recept. In Amerika kan ik geen katenspek vinden, dus heb bacon gebruikt.
Bedankt voor het leuke compliment Ria! Vers is inderdaad het allerlekkerste 🙂 Bacon kan je overigens ook goed gebruiken!
Ontzettend lekker!
Vandaag de bami gemaakt. Vootreffelijk, wat lekker???
Hoi Peter, wat leuk om te horen! We zijn blij dat het in de smaak viel! 🙂
Volgens mijn vrouw, kan ik beter geen recepten meer van jullie klaarmaken, want ze schept nu steeds voor een tweede keer op! ?
Haha zo mogen we het horen Alexander, leuk!!
Heerlijk recept. Een beetje getweaked. Niet verwacht met alleen Laos en ketjap
Fijn Cees! Ja soms is less is more! 🙂