Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

Indische gestoofde kip

door SmaakMenutie
Ajam smoor

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 182 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks (of 800 g kipdijfilet)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 tomaat
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl tamarinde pasta

Zo maak je het

  • Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl tamerinde pasta, 1 el gula djawa en optioneel 3 kemirinoten tot een boemboe.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe samen met 6 el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg 800 g kipdijfilet toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh. Laat met deksel minimaal 90 minuten stoven. Haal het deksel van de pan en laat nog 15-30 minuten iets indikken.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor makenAjam smoor Ayam semur Ajam smoor

TIP

Maak ook eens smoor van varken (babi) of rund (daging)!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Annette Bouman 20 december 2020 - 07:41

Wat ben ik blij met jullie site smaakmenutie, en dan vooral de indische gerechten. Super makkelijk te maken en overheerlijk.
Gisteravond genoten van deze ajam smoor met sambal goreng boontjes.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:21

Dat vinden we heel leuk om te horen Annette! Dat is ook precies wat we voor ogen hebben met onze recepten 🙂 Fijn dat het in de smaak viel, lekkere combi de smoor met boontjes!

Reply
Rob 5 december 2020 - 16:05

Dit is echt een heerlijk recept. Vorige week voor het eerst gemaakt en vandaag staat hij weer op het menu. Lekker met boontjes rijst atjar en kroepoek.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:45

Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over ons recept Rob dat je ‘m in een week tijd 2 keer hebt gemaakt! 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Anous 31 oktober 2020 - 23:07

Hoi hoi,

Vandaag gemaakt, maar was te nat. Had ik iets anders kunnen doen? Voor 8 personen gemaakt en de ingrediënten x2 gedaan. Moest het vuur hoger? Deksel half op de pan? Ik weet het niet. Smaak was wel goed!

Gr. Anous

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 15:16

Hoi Anous, fijn dat het ondanks dat het nog wat nat was in de smaak viel! Aangezien je 2x zoveel vocht hebt gebruikt duurt het inkoken langer. Een oplossing is inderdaad het vuur net iets hoger en de deksel (eerder) van de pan halen om het geheel in te dikken.

Reply
Tom Heck 29 september 2020 - 21:07

Hey Guys

In heb gemaakt dit Smoor recept. FABULOUS ?
BEDANKT voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 30 september 2020 - 10:37

Haha goed om te horen dat ons recept in de smaak viel Tom! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Nadine 24 september 2020 - 18:18

Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?

Reply
SmaakMenutie 25 september 2020 - 15:44

Hoi Nadine, dan zou ik alleen wat extra kip kopen (bij drumsticks bijvoorbeeld 1,5 kilo met bot) en wat extra vocht toevoegen met extra ketjap manis zodat het goed kan pruttelen. Let op dat het dan ook wat langer op staat! Succes!

Reply
1 2 3 4 5 6 8