Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

Indische gestoofde kip

door SmaakMenutie
Ajam smoor

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 182 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks (of 800 g kipdijfilet)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 tomaat
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl tamarinde pasta

Zo maak je het

  • Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl tamerinde pasta, 1 el gula djawa en optioneel 3 kemirinoten tot een boemboe.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe samen met 6 el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg 800 g kipdijfilet toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh. Laat met deksel minimaal 90 minuten stoven. Haal het deksel van de pan en laat nog 15-30 minuten iets indikken.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor makenAjam smoor Ayam semur Ajam smoor

TIP

Maak ook eens smoor van varken (babi) of rund (daging)!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

76 reacties

Gerald 22 juni 2019 - 17:21

Makkelijk en erg lekker recept. Gemaakt voor de familie van mijn Indonesische vrouw die in Nederland op vakantie waren en bij ons kwamen eten. Erg lekker met atjar ketimoen (sorry een ander recept) en pandanrijst.

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:27

Fijn dat het bij je schoonfamilie uit Indonesië in de smaak viel, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Leuk! Probeer onze atjar eens https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/

Reply
Geraldina 4 juni 2019 - 08:40

Ik ga vandaag dit recept in de slowcooker maken. Kom ik thuis geurt het hele huis en is mijn maaltijd klaar!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:34

Lekker Geraldina! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Milou 4 maart 2021 - 19:01

Jullie recept voor Surinaamse roti vinden wij heel erg lekker dus toen ik op zoek was naar een Indisch recept voor ajam smoor, hoefde ik niet lang te zoeken.
Net gemaakt, heerlijk!! Ook dit recept ga ik zeker vaker maken.

Reply
Cor van Bommel 11 april 2019 - 10:32

dan wordt het waarschijnlijk wel wat droger, maar niet minder lekker hoor 🙂

Reply
Nicky 9 april 2019 - 18:14

Heee,
Ik ben nu bezig met je recept maar op een of andere manier is ie niet zo donker en ‘rijk’ als die van jou… Enig idee hoe ik dit oplos? 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 april 2019 - 08:56

Hoi Nicky, misschien wat extra ketjap toevoegen? 🙂

Reply
Maja 21 januari 2022 - 19:45

Gerecht is net klaar? Jammer dat er geen geur internet bestaat. Het is voor morgen maar krijg nu al trek!!!!

Reply
Billy 8 maart 2019 - 17:39

Heerlijk!

Reply
1 2 3 4 8