Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

Indische gestoofde kip

door SmaakMenutie
Ajam smoor

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 181 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks (of 800 g kipdijfilet)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 tomaat
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl tamarinde pasta

Zo maak je het

  • Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl tamerinde pasta, 1 el gula djawa en optioneel 3 kemirinoten tot een boemboe.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe samen met 6 el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg 800 g kipdijfilet toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh. Laat met deksel minimaal 90 minuten stoven. Haal het deksel van de pan en laat nog 15-30 minuten iets indikken.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor makenAjam smoor Ayam semur Ajam smoor

TIP

Maak ook eens smoor van varken (babi) of rund (daging)!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Jesse 6 februari 2019 - 14:46

Hey! Als ik dit gerecht zou willen maken met kippendij filet, hoeveel gram zou ik dan moeten gebruiken ipv de 1k drumsticks. Omdat hier natuurlijk geen bot in zit.
Mvg
Jesse

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2019 - 18:29

Hoi Jesse, je kan een kilo gebruiken net zoals de drumsticks. Maar minder mag ook, je hebt dan alleen wat meer vocht van de smoor. Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
luuk 19 januari 2019 - 00:11

Ik heb geen gula djawa, wat kun je daar voor vervangen?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2019 - 11:33

Hoi Luuk, je zou het dan eventueel kunnen vervangen door bruine basterdsuiker of gewone palmsuiker. Succes!

Reply
Pierre 8 januari 2019 - 10:16

Goedemorgen,

Gemaakt en was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2019 - 12:42

Hoi Pierre, wat leuk om te horen. Fijn dat het in de smaak viel! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Sofie 13 november 2018 - 09:17

Goedemorgen! Kan dit recept ook inplaats van drumsticks met gewone kipfilet ?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2018 - 09:21

Hoi Sofie, Ja hoor dat kan zeker. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Renske 5 oktober 2017 - 11:52

Hoi Smaakmenutie, deze week heb ik voor 16 personen (!!) de smoor gemaakt. Het was een uitdaging, maar wat was ie goed gelukt. Echt een top recept! Alleen maar complimenten.

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2017 - 13:41

Hoi Renske, wat leuk om te horen dat de smoor zo goed is gelukt. En ook nog eens voor zo’n enorme groep ? Top!

Reply
Ruben 6 januari 2023 - 19:46

Wat is het verschil tussen ajam smoor of kip ketjap?

Reply
1 2 3 8