Home Erik's Asia Ajam rica rica

Ajam rica rica

Indische hete kip

door SmaakMenutie
Ajam rica rica

Eenvoudig maar vol van smaak!

We hebben weer een Indische klassieker voor je: ajam rica rica (ook wel ayam of kip ritja ritja). Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Indische keuken, is eenvoudig te maken en toch vol van smaak.

Ayam rica rica

De pittige sambal is de ster van dit gerecht maar je kunt de intensiteit zelf bepalen. In dit recept houden we de pittigheid spannend, maar niet te extreem, zodat iedereen kan genieten van de heerlijke smaken zonder zich in het zweet te werken.

Ajam rica rica ingrediënten

Sappig en mals

Het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht is natuurlijk de kip (dit in tegenstelling tot de variant die we onlangs met varkensvlees (babi) maakten). Ajam rica rica kan met zowel kipfilet als kipdijen gemaakt worden, maar voor extra smaak raden we aan om kipdijfilet te gebruiken. Deze zijn sappiger en blijven beter mals tijdens het koken.

Ajam rica rica maken

Het gerecht krijgt zijn kenmerkende pittigheid door de combinatie van verschillende pepers, vooral de rode lomboks. Maar geen zorgen, het is niet zo heet dat je niet meer kunt eten – de balans tussen de smaken zorgt ervoor dat het gerecht heerlijk is zonder dat je constant moet blussen.

Naar eigen wens

Wil je het gerecht écht heel spicy maken? Voeg dan extra rawit pepers toe of gebruik meer rode pepers. Rawits zijn bekend om hun intense hitte, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt. Als je van milde gerechten houdt, kun je de hoeveelheid pepers naar beneden bijstellen of zelfs een mildere peper gebruiken, zoals de groene peper. De keuze is aan jou!

Ajam rica rica boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Perfecte balans

Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de balans tussen pittigheid en frisse smaken. De pepers worden gecombineerd met sereh (citroengras), limoensap en bruine suiker. De sereh zorgt voor de frisheid, het limoensap een klein zuurtje en de bruine suiker houdt de scherpte van de pepers in toom. Hierdoor krijg je een smaak die zowel pittig als fris is, met een hint van zoetheid.

Indische hete kip

Wat erbij serveren?

Ajam rica rica komt het beste tot zijn recht wanneer het geserveerd wordt met een simpele portie witte rijst, die de pittige smaken mooi balanceert. Daarnaast kun je het gerecht combineren met een (fris) groentegerecht zoals sajoer boontjes, tjarantjam salade of ketoprak. Deze bijgerechten brengen extra smaak aan je maaltijd, zodat je een compleet en gevarieerd Indisch diner op tafel hebt staan.

Ajam ritja ritja
Ajam rica rica

Ajam rica rica

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers (of rawit pepers)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 el (bruine) suiker
  • 2 tl djahé
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 (punt)paprika, 1 tomaat, 2 tl djahé, 1 tl laos en een flinke scheut olie tot een glad geheel. Het mag ietwat waterig zijn.
  • Neem een (braad)pan en verhit een scheut zonnebloemolie. Fruit de boemboe enige minuten aan op matig vuur.
  • Snijd ondertussen 750 g kipdijfilet in grove stukken en bestrooi rondom met zout en (circa 2-3 tl) kurkuma.
  • Kneus de bolle kant van 2 stengels sereh en voeg toe aan de boemboe. Voeg tevens 4-5 limoenblaadjes toe. Fruit even kort al omscheppend mee met de boemboe.
  • Voeg 1 el (bruine) suiker toe en schep door het geheel.
  • Doe nu de kip in de pan en voeg 100 tot 200 ml water toe zodat deze net niet onder staat. Doe de deksel op pan en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog een half uur zachtjes sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Besprenkel de ajam rica rica vlak voor het serveren met vers limoensap. Serveer met witte rijst en een (fris) groentegerecht.

Ajam rica rica

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Ad Vos 27 oktober 2021 - 09:50

recept gemaakt, alleen met trinida beans peppers. super lekker, en heel pittig. voor herhaling zeker

Reply
Berna 26 oktober 2021 - 16:36

Hoi hoi, hoe krijg ik de saus wat dikker, denk dat ik teveel water heb gebruikt 🙈

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 16:42

Gewoon rustig afwachten tot het is ingedikt! Dus deksel van de pan en zo nu en dan even doorroeren. Dan komt het helemaal goed! 🙂

Reply
Omarij 23 oktober 2021 - 19:54

Vanavond meteen op het menu, ik had kippenbouten, gehalveerd, ging ook prima.
De laatste 5 minuten nog 2 lente-uitjes en 20 peultjes toegevoegd, met naanbrood om te saus op te deppen en sla, zo heerlijk! Wij hebben met z’n tweeën (bijna) alles op. Dank Erik!

Reply
Joke 20 november 2022 - 09:15

Kunnen de limoenblaadjes vervangen worden door iets anders? Weet niet waar ik deze kan kopen. Lijkt mij een heerlijk recept,
Groetjes, Joke.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2022 - 10:08

Je zou een scheutje meer limoensap kunnen gebruiken dan!

Reply
Emma 23 oktober 2021 - 18:22

Net gemaakt! We blijven er van eten😀 heerlijk!

Reply
Audrey 23 oktober 2021 - 16:24

Heerlijk, gebruiken jullie olijfolie voor de boemboe en aanbakken voor de boemboe? Of zonnebloemolie?

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 10:45

Zoonebloemolie! Is wat neutraler van smaak 🙂

Reply
Milou 7 september 2022 - 13:30

Als ik in 1 keer anderhalve kilo kip wil maken, verdubbel ik dan de hoeveelheden of hebben jullie andere suggesties?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2022 - 15:05

Wat leuk Milou! Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Aan deze tips ga je zeker wat hebben, het is vaak ook een beetje op gevoel. Succes en geniet ervan!

Reply
1 2 3 4