Een klassieker met pit
Onze ajam ketjap uit de oven en Indische kipkluifjes behoren al jaren tot de populairste recepten op onze site.
Logisch ook, want ze zijn makkelijk te maken, goed op smaak en dus altijd een succes aan tafel. Maar soms wil je nét wat meer pit in je maaltijd. En dat bracht ons bij deze ajam ketjap pedis, een pittige variant op de klassieker, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen die van kruidig houdt zonder direct in de fik te staan.

Wat is ajam ketjap pedis?
Ajam betekent kip, ketjap verwijst naar de zoete Indische sojasaus en pedis betekent simpelweg ‘scherp’ of ‘heet’. Onze versie van ajam ketjap pedis is overigens niet méga spicy. Als je dat wel wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een lepel sambal oelek.

Dit gerecht is een vaste waarde binnen de Indische keuken en laat zich eindeloos variëren. De ene keer wordt het gestoofd op het vuur, de andere keer lekker uit de oven. Die laatste variant heeft trouwens onze voorkeur. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar ook omdat de smaken dan goed intrekken.
De boemboe
De smaakmakers in dit gerecht zitten in de boemboe; een verse kruidenpasta die je in een paar minuten zelf maakt. Wij gebruiken daarvoor altijd onze hakmolen, en eerlijk: dat is echt een onmisbaar hulpmiddel geworden in onze keuken. Met één druk op de knop hak je de sjalotten, knoflook, pepers en specerijen fijn tot een geurige basis. Wil je ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

De bereiding: oven of fornuis
Voor dit gerecht gebruiken we kipdijfilet. Door het vetrandje blijft de kip mals, zelfs na een tijdje in de oven. Eerst fruiten we de boemboe kort aan in wat zonnebloemolie. Daarna voegen we limoensap toe, samen met ketjap manis en een scheut dikke kokosmelk.

Als de kip even heeft mee gesudderd, gaat alles in een ovenschaal. Een kwartier in de oven op 180-190 graden en klaar. Halverwege keren we de kip even om voor een gelijkmatige garing. Liever op het fornuis? Kan ook. Laat het dan zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Serveren met iets fris
Ajam ketjap pedis is op z’n best met iets fris ernaast. Denk aan een salade als karedok, ulang-ulang of ketoprak. De pittigheid van de kip wordt zo mooi in balans gebracht met de knapperige groenten en de frisse zuren van de salade. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon een doordeweekse maaltijd op tafel zet; dit gerecht past zich moeiteloos aan.

36 reacties
Al veel recepten van jullie gemaakt en ook dit was weer een toppertje.
Weer een heerlijk recept. Gegeten met daarbij ulang ulang. Ook naar een recept van jullie. Was weer smullen!.
De smaak was prima maar helaas niet erg PEDIS wat de titel van het gerecht doet vermoeden.
Check intro van het recept! Voeg naar smaak rode peper of sambal oelek toe, net wat je lekker vindt! 🙂
Beste Erik en Tim,houd aub op met al die heerlijke recepten intussen heb ik ongeveer 20% na gekookt, ik kan niet meer als het nog beter wordt krijg ik gewichts problemen, jullie zijn echt geweldig,super uitleg en super gerechten.
Ik dank jullie voor de jullie inzet.ga zo door .
Haha sorry Erik! 😉 Bedankt voor je enorme compliment, erg leuk om te horen dat onze recepten zo in de smaak vallen. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken!
Ola chicos, wij wonen in zuid spanje en daar zijn bijna geen indisische kruiden te koop. We hebben één winkeltje die bijna alles heeft. Gisteravond de ajam ketjap pedis gemaakt en gegeten . We hebben zitten smullen, het was voor twee dagen. Nou alles op hoor. Vandaag wordt het jullie vitello tonato. Ook een mooi recept. We zijn heel blij met jullie. Groet van Walter en Dick.
Wat fijn dat er in ieder geval 1 winkeltje is waar jullie alles in kunnen slaan! Het is jammer dat de Indische keuken niet zo bekend is daar. Leuk dat onze recepten bij jullie in de smaak vallen. Hopelijk hebben jullie ook genoten van (onze) vitello tonnato. Geniet van al het lekkers dat nog op tafel verschijnt!