Een klassieker met pit
Onze ajam ketjap uit de oven en Indische kipkluifjes behoren al jaren tot de populairste recepten op onze site.
Logisch ook, want ze zijn makkelijk te maken, goed op smaak en dus altijd een succes aan tafel. Maar soms wil je nét wat meer pit in je maaltijd. En dat bracht ons bij deze ajam ketjap pedis, een pittige variant op de klassieker, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen die van kruidig houdt zonder direct in de fik te staan.

Wat is ajam ketjap pedis?
Ajam betekent kip, ketjap verwijst naar de zoete Indische sojasaus en pedis betekent simpelweg ‘scherp’ of ‘heet’. Onze versie van ajam ketjap pedis is overigens niet méga spicy. Als je dat wel wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een lepel sambal oelek.

Dit gerecht is een vaste waarde binnen de Indische keuken en laat zich eindeloos variëren. De ene keer wordt het gestoofd op het vuur, de andere keer lekker uit de oven. Die laatste variant heeft trouwens onze voorkeur. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar ook omdat de smaken dan goed intrekken.
De boemboe
De smaakmakers in dit gerecht zitten in de boemboe; een verse kruidenpasta die je in een paar minuten zelf maakt. Wij gebruiken daarvoor altijd onze hakmolen, en eerlijk: dat is echt een onmisbaar hulpmiddel geworden in onze keuken. Met één druk op de knop hak je de sjalotten, knoflook, pepers en specerijen fijn tot een geurige basis. Wil je ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

De bereiding: oven of fornuis
Voor dit gerecht gebruiken we kipdijfilet. Door het vetrandje blijft de kip mals, zelfs na een tijdje in de oven. Eerst fruiten we de boemboe kort aan in wat zonnebloemolie. Daarna voegen we limoensap toe, samen met ketjap manis en een scheut dikke kokosmelk.

Als de kip even heeft mee gesudderd, gaat alles in een ovenschaal. Een kwartier in de oven op 180-190 graden en klaar. Halverwege keren we de kip even om voor een gelijkmatige garing. Liever op het fornuis? Kan ook. Laat het dan zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Serveren met iets fris
Ajam ketjap pedis is op z’n best met iets fris ernaast. Denk aan een salade als karedok, ulang-ulang of ketoprak. De pittigheid van de kip wordt zo mooi in balans gebracht met de knapperige groenten en de frisse zuren van de salade. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon een doordeweekse maaltijd op tafel zet; dit gerecht past zich moeiteloos aan.

36 reacties
Hoi Erik en Tim,
Een heerlijk gerecht.
Indien je geen oven hebt, kun je dan toch dit gerecht bereiden?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.
Groetjes,
Manolito
Dankjewel Manolito! Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen tot dat de kip gaar is. In totaal ongeveer een half uurtje. Succes!
Gezien de datum van enkele reacties, is dit al een “oud” recept. Vandaag gemaakt en gezien de scherpte van mijn mdm jeanette maar een halve peper gebruikt. Daardoor bleef mijn boemboe vrij licht van kleur. Maar het uiteindelijke resultaat was geweldig! Dit komt zeker vaker op tafel!
Gisteren heb ik dit recept gekookt in combinatie met Karedok, Sajoer boontjes en witte rijst. Heerlijk!! 2 dagen van kunnen genieten!
Vanavond gemaakt en genuttigd, heerlijk????
Leuk om te horen Mieke! 🙂
Hoi ,
Dus als ik het goed begrijp doe je de kip eerst in de oven , dan in de boemboe en dan weer in de oven ???
Zou je mij daar ook wat uitleg over kunnen geven ?? Wordt de kippendij alsnog niet droog dan?
Vriendelijke groet,
Karin.
Klopt Karin, in die volgorde! Nee hoor, wij gebruiken flinke stukken kipdij met vet dus het wordt zeker niet droog. Succes en geniet ervan 🙂
Hoi Tim en Erik,
Het was weer heerlijk! Ik heb alleen wel 200 ml kokosmelk gebruikt (voor 2 personen), omdat 50 ml kokosmelk me een beetje weinig leek voor 4 personen om voldoende saus te hebben voor de rijst. Moet er bij het originele recept dan misschien nog water toegevoegd worden?
Groetjs, Annemarie
Hoi Annemarie, dankjewel voor je bericht. Klopt! Als je meer saus wil is het inderdaad beter om water/kokosmelk extra toe te voegen, evt in combinatie met ketjap. Groetjes Erik
Lekker hoor ! Ik heb ongeveer 50 gr santen gebruikt met een beetje water, want ik had geen dikke kokosmelk in huis. Ik ga het zeker vaker maken !
Santen in combinatie met water kan net zo goed! Fijn dat het is gelukt en het in de smaak viel Monique 🙂
U schrijf in de ingrediënten het woord djahe ik moest het ook zoeken wat het was ben wel uitgekomen.
Als jullie het makkelijk wil maken voor de mensen dan is beter om ipv djahe gember wortel van te maken.
Dit is geen kritiek maar ter verbetering aan de consument.
Klopt, djahé is inderdaad gemalen gemberwortel! Gewoon te koop in de supermarkt 🙂