Home Erik's Asia Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

pittige kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam ketjap pedis

Een klassieker met pit

Onze ajam ketjap uit de oven en Indische kipkluifjes behoren al jaren tot de populairste recepten op onze site.

Logisch ook, want ze zijn makkelijk te maken, goed op smaak en dus altijd een succes aan tafel. Maar soms wil je nét wat meer pit in je maaltijd. En dat bracht ons bij deze ajam ketjap pedis, een pittige variant op de klassieker, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen die van kruidig houdt zonder direct in de fik te staan.

Indische kip

Wat is ajam ketjap pedis?

Ajam betekent kip, ketjap verwijst naar de zoete Indische sojasaus en pedis betekent simpelweg ‘scherp’ of ‘heet’. Onze versie van ajam ketjap pedis is overigens niet méga spicy. Als je dat wel wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een lepel sambal oelek.

Ajam ketjap pedis ingrediënten

Dit gerecht is een vaste waarde binnen de Indische keuken en laat zich eindeloos variëren. De ene keer wordt het gestoofd op het vuur, de andere keer lekker uit de oven. Die laatste variant heeft trouwens onze voorkeur. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar ook omdat de smaken dan goed intrekken.

De boemboe

De smaakmakers in dit gerecht zitten in de boemboe; een verse kruidenpasta die je in een paar minuten zelf maakt. Wij gebruiken daarvoor altijd onze hakmolen, en eerlijk: dat is echt een onmisbaar hulpmiddel geworden in onze keuken. Met één druk op de knop hak je de sjalotten, knoflook, pepers en specerijen fijn tot een geurige basis. Wil je ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

Ajam ketjap boemboe
Zelfgemaakte boemboe

De bereiding: oven of fornuis

Voor dit gerecht gebruiken we kipdijfilet. Door het vetrandje blijft de kip mals, zelfs na een tijdje in de oven. Eerst fruiten we de boemboe kort aan in wat zonnebloemolie. Daarna voegen we limoensap toe, samen met ketjap manis en een scheut dikke kokosmelk.

Ajam ketjap pan

Als de kip even heeft mee gesudderd, gaat alles in een ovenschaal. Een kwartier in de oven op 180-190 graden en klaar. Halverwege keren we de kip even om voor een gelijkmatige garing. Liever op het fornuis? Kan ook. Laat het dan zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

Serveren met iets fris

Ajam ketjap pedis is op z’n best met iets fris ernaast. Denk aan een salade als karedok, ulang-ulang of ketoprak. De pittigheid van de kip wordt zo mooi in balans gebracht met de knapperige groenten en de frisse zuren van de salade. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon een doordeweekse maaltijd op tafel zet; dit gerecht past zich moeiteloos aan.

Ajam pedis
Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 limoen
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Bestrooi 600-800 g kipdijfilet rondom met zout en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 (kleine) sjalotten fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 2 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el zonnebloemolie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje zonnebloemolie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 limoen toe samen met 6 el ketjap en 50 ml (dikke) kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Haal de kipdijfilet uit de oven en leg in de boemboe. Laat met deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 sudderen.
  • Haal de kipdijfilet uit de pan en plaats terug in de ovenschotel. Schenk het vocht over de kipdijfilet. Plaats het geheel nu 10-15 minuten in de oven. Keer halverwege de kip even om.
  • Serveer met witte rijs en een fris groentegerecht. En doe lekker wat saus over de kip zodra je het opdient!

Ajam ketjap pedis

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Manolito van Galen 10 augustus 2020 - 16:50

Hoi Erik en Tim,

Een heerlijk gerecht.
Indien je geen oven hebt, kun je dan toch dit gerecht bereiden?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:31

Dankjewel Manolito! Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen tot dat de kip gaar is. In totaal ongeveer een half uurtje. Succes!

Reply
Conny 2 december 2022 - 16:15

Gezien de datum van enkele reacties, is dit al een “oud” recept. Vandaag gemaakt en gezien de scherpte van mijn mdm jeanette maar een halve peper gebruikt. Daardoor bleef mijn boemboe vrij licht van kleur. Maar het uiteindelijke resultaat was geweldig! Dit komt zeker vaker op tafel!

Reply
Jan 15 januari 2023 - 19:51

Gisteren heb ik dit recept gekookt in combinatie met Karedok, Sajoer boontjes en witte rijst. Heerlijk!! 2 dagen van kunnen genieten!

Reply
Mieke Von Harenberg 23 augustus 2020 - 19:15

Vanavond gemaakt en genuttigd, heerlijk????

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:07

Leuk om te horen Mieke! 🙂

Reply
Karin 8 oktober 2020 - 19:52

Hoi ,
Dus als ik het goed begrijp doe je de kip eerst in de oven , dan in de boemboe en dan weer in de oven ???
Zou je mij daar ook wat uitleg over kunnen geven ?? Wordt de kippendij alsnog niet droog dan?
Vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2020 - 16:33

Klopt Karin, in die volgorde! Nee hoor, wij gebruiken flinke stukken kipdij met vet dus het wordt zeker niet droog. Succes en geniet ervan 🙂

Reply
Annemarie Wolkers-Ven 14 september 2020 - 18:42

Hoi Tim en Erik,
Het was weer heerlijk! Ik heb alleen wel 200 ml kokosmelk gebruikt (voor 2 personen), omdat 50 ml kokosmelk me een beetje weinig leek voor 4 personen om voldoende saus te hebben voor de rijst. Moet er bij het originele recept dan misschien nog water toegevoegd worden?

Groetjs, Annemarie

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 16:18

Hoi Annemarie, dankjewel voor je bericht. Klopt! Als je meer saus wil is het inderdaad beter om water/kokosmelk extra toe te voegen, evt in combinatie met ketjap. Groetjes Erik

Reply
Monique 22 november 2020 - 19:31

Lekker hoor ! Ik heb ongeveer 50 gr santen gebruikt met een beetje water, want ik had geen dikke kokosmelk in huis. Ik ga het zeker vaker maken !

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:27

Santen in combinatie met water kan net zo goed! Fijn dat het is gelukt en het in de smaak viel Monique 🙂

Reply
jhagroe johannes 20 februari 2021 - 08:49

U schrijf in de ingrediënten het woord djahe ik moest het ook zoeken wat het was ben wel uitgekomen.
Als jullie het makkelijk wil maken voor de mensen dan is beter om ipv djahe gember wortel van te maken.

Dit is geen kritiek maar ter verbetering aan de consument.

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:28

Klopt, djahé is inderdaad gemalen gemberwortel! Gewoon te koop in de supermarkt 🙂

Reply
1 2 3 4