Home Erik's Asia Ajam cabe kering

Ajam cabe kering

pittig Indisch kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam cabe kering

Indisch met een Nederlandse twist

Ajam cabe kering is een heerlijk Indisch kipgerecht dat bekend staat om zijn pittige en kruidige smaak. Traditioneel wordt het bereid met een flinke hoeveelheid rawits (kleine, scherpe chilipepers) en verse lomboks (rode pepers).

Mijn oma maakte het zoals het hoort: intens pittig, waardoor je na een paar happen al in vuur en vlam stond. Maar omdat dat voor veel mensen – zeker in Nederland – nét iets te heftig is, hebben we een mildere ‘Nederlandse’ versie gemaakt. Deze variant is nog steeds heerlijk gekruid, maar met minder pepertjes en een vleugje ketjap manis voor een subtiele zoetheid.

Ajam cabe kering maken

De smaak en bereiding

De smaak van ajam cabe kering doet denken aan gerechten zoals kung po kai of deze Oosterse ovenschotel met kip en groenten. Het heeft een perfecte balans tussen zoet, pittig en hartig, met een lichte frisheid dankzij de toevoeging van limoensap. De kip wordt eerst gemarineerd in een mengsel van maizena, ketjap manis en zout. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar maakt de kip ook lekker mals en zorgt ervoor dat hij tijdens het bakken een licht krokant laagje krijgt.

Je zet het zo op tafel

Een van de grote voordelen van ajam cabe kering is dat het snel en eenvoudig te bereiden is. Nadat de kip een half uur tot drie kwartier heeft gemarineerd, hoef je hem alleen nog te bakken en prei, knoflook, rode peper, sambal en extra ketjap manis toe te voegen. Binnen 30 minuten staat er dan ook een smaakvolle maaltijd op tafel – ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Serveer het gerecht met witte rijst en garneer met lente-ui, gebakken uitjes, cashewnoten en schijfjes limoen. Wil je toch wat extra pit? Voeg dan wat fijngesneden verse rode peper toe als finishing touch.

Ingrediënten ajam cabe kering

Variatietips

Dit gerecht leent zich uitstekend voor variaties. Zo kun je naast prei extra groenten toevoegen, zoals paprika of sugar snaps, om het nog voedzamer te maken. Liever een vegetarische variant? Kies dan voor een plantaardige vleesvervanger. En als je toch van écht pittig houdt, kun je altijd meer rawits en lomboks gebruiken, zoals in het traditionele recept. Wat je ook kiest, ajam cabe kering is een super smaakvolle en veelzijdige maaltijd die vast en zeker vaker op tafel zal zetten!

Ajam cabe kering recept
Ajam cabe kering

Ajam cabe kering

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 63 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipfilet
  • 30 g cashewnoten
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1 prei
  • 1 rode peper (mag ook meer)
  • 2 el ketjap manis
  • 3 tl maizena
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djahé
  • Gebakken uitjes
  • Witte rijst
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 350 g kipfilet in hapklare stukjes. Meng de stukjes kip met 3 flinke tl maizena, 1 goede el ketjap manis en 1 tl zout. Meng alles grondig door elkaar en laat minimaal 30-45 minuten afgedekt in de koeling staan.
  • Doe zonnebloemolie in de wok(pan) en bak de stukjes kip rondom bruin en gaar in enkele minuten op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen 1 rode peper en 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 1 prei in halve ringen.
  • Haal de kip uit de wok en zet even weg. Voeg wat zonnebloemolie toe en bak de prei even kort aan tot het wat geslonken is.
  • Voeg nu ook de fijngesneden rode peper en knoflook toe. Voeg tevens 1 tl djahé toe. Meng alles even goed door elkaar en voeg vervolgens de kip weer toe.
  • Tot slot voeg je 1 el ketjap manis toe en 1 (of meer) tl sambal oelek. Laat alles nog even goed door elkaar opnemen. En proef vooral of er meer sambal (pittiger maken) of ketjap (minder pittig maken) bij moet.
  • Serveer met witte rijst, stukjes lente-ui, gebakken uitjes, cashewnoten, schijfjes limoen en eventueel wat verse rode peper. Selamat makan!

Ajam cabe kering

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Julissa 22 juni 2018 - 22:10

Lijkt mij heerlijk! Welke sambal gebruiken jullie voor dit recept?

Reply
SmaakMenutie 23 juni 2018 - 12:08

Hi Julissa, leuk om te horen! Het is ook heel erg lekker 🙂 Wij gebruiken sambal oelek. Succes! Groet, Tim – SmaakMenutie

Reply
Marieke 28 juni 2020 - 09:09

Zou ik de kip in de marinade ook al ’s ochtends kunnen voorbereiden of is het beter wat korter op het daadwerkelijk maken van het gerecht?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:21

Jazeker Marieke! Extra lekker, kan het er goed intrekken 🙂 Geniet ervan!

Reply
N.I.Sifallor 10 januari 2021 - 13:26

Lijkt heerlijk! ik zou toch voor kipdijvlees kiezen, net zo snel klaar maar nooit droog.

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 15:47

Ook heerlijk ja! 🙂

Reply
Anke 13 januari 2021 - 21:34

Lijkt mij een heerlijk gerecht, wat voor groente kun je er nog meer bij eten , er eten ook kinderen mee , wil er iets meer groente bij doen.

Reply
Linda 15 maart 2021 - 17:58

Top! We vinden dit erg lekker en zullen het zeker vaker gaan maken.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 08:44

Leuk te horen Linda, fijn dat jullie ervan genoten hebben! 🙂

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:01

Hi Anke, wij zouden kiezen voor bijvoorbeeld sajoer boontjes https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes/

Reply