Boordevol groenten
Ben je net als wij dol op sambal goreng boontjes? Dan ga je deze groentevariant zeker waarderen.
Sambal goreng is een klassieker uit de Indische keuken, waarin groenten of vlees worden gestoofd in een pittige saus met ingrediënten als trassi, laos en kokos. Het gerecht is erg geliefd om zijn volle smaak en de balans van alle smaken.
Vandaag kiezen we voor gemak. We gebruiken namelijk een zak voorgesneden oosterse roerbakgroenten van de supermarkt. Handig als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Liever zelf je groenten snijden? Dat kan natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor sperziebonen, wortel, kool of paprika.
Kruiden en specerijen
Wat sambal goreng écht z’n smaak geeft, is de combinatie van trassi, gulu djawa (Javaanse palmsuiker) en laos. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die zorgt voor die typische umami smaak. Gulu djawa voegt wat zoetheid toe, en laos geeft een subtiele ‘fris-kruidige’ ondertoon.
Voor de romigheid gebruiken we een blikje dikke kokosmelk van 165 ml. Heb je dat niet in huis? Los dan 40 gram santen op in 150 tot 200 ml warm water. Zo krijg je diezelfde textuur. De hoeveelheid sambal bepaal je helemaal zelf. Wij houden wel van een beetje pit, maar je kunt het net zo makkelijk milder maken door wat extra limoensap toe te voegen.
Snel, makkelijk en vol smaak
Dit gerecht is een echte favo. Ideaal voor doordeweeks, wanneer je snel iets lekkers wilt serveren. Door de kant-en-klare groentemix bespaar je tijd, maar proef je nog steeds die bekende Indische smaken die het zo lekker maakt.
Serveer sambal goreng groenten met gestoomde witte rijst en iets hartigs zoals ajam ketjap of rendang (als je wat meer tijd hebt). Een handje kroepoek erbij en je hebt een maaltijd waar je iedereen blij mee maakt.
Comfortfood met pit
Sambal goreng groenten is zo’n gerecht wat je altijd kan maken. Simpel, smaakvol en aan te passen aan je eigen voorkeur. Of je nu gaat voor veel sambal of juist wat minder, met kokosmelk of santen, versgesneden groenten of een snelle mix voorverpakte groenten.
Lekker alles in de wok (wij vinden deze heel fijn) en binnen een kwartier vult je keuken zich met die heerlijke Indische geuren. Een gerecht dat weinig moeite kost, maar ontzettend lekker smaakt.
14 reacties
Wel zelf je groenten snijden!! Die zakjes zijn veel te fijn gesneden en levert een prutje op….
Verrukkelijk weer. We gaan dit vaak eten.
Ik vind geen stengel sereh in de buurt. Ik zie wel een potje gemalen sereh, is dat lekker? Ik heb wél gedroogde blaadjes citroenblad (daon jeruk purut), kan ik dat ook gebruiken?
Sereh is tegenwoordig bij elke supermarkt verkrijgbaar, maar als je er echt niet aan kan komen kan je gemalen sereh gebruiken en desnoods achterwege laten!