Kimlo

rijkgevulde Indische soep

door SmaakMenutie
Kimlo

Kimelo, kimlo of kiem-lo?

We noemden dit gerecht bij ons thuis vroeger altijd ‘kimelo’. Maar aangezien niemand eigenlijk enig idee had waarom en waar het vandaan komt hebben wij het maar kimlo genoemd. Enig speurwerk op Internet leverde namelijk kiem-lo op. Een rijkgevulde Chinese soep. Waarschijnlijk is dat de basis en heeft mijn oma in de jaren ’60 een eigen variant bedacht. Of ze had gewoon nog wat in de voorraadkast. Hoe dan ook, het is heerlijk! Lekker met witte rijs en met frikadel pan. Of een ander Indisch vleesgerecht. Overigens kan je in plaats van kippenbouillon ook groentebouillon gebruiken. En de tofu (of tahoe) is te vervangen door blokjes aardappel. En als je geen zin hebt om de groenten te snijden kan je gewoon een zak kant-en-klare soepgroenten kopen. Makkelijk toch!

Kimlo

Kimlo

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 375 g tofu (1 blok)
  • 350 ml krachtbouillon kip (of groenten) (1 pot)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • Verse selderij
  • Gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Neem een grote soeppan en doe daarin de pot krachtbouillon. Vul de pot 3 keer met water en voeg toe aan de bouillon. Verwarm op matig vuur zonder te laten koken. Voeg ook 1 à 2 tl sambal oelek toe (je kan later eventueel meer toevoegen).
  • Snijd een 1/2 winterpeen in kleine blokjes en snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 prei in halve ringen en 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes.
  • Doe alle groenten bij de soep en laat op laag vuur pruttelen. Voeg tevens 2-3 el ketjap manis toe.
  • Snijd 1 blok tofu van circa 375 g in blokjes en bestrooi met zout. Neem een wok of koekenpan en bak de tofu blokjes op matig vuur rondom bruin in een laagje zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de blokjes tofu tevens toe aan de soep.
  • Laat de soep nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen met de deksel (schuin) op de pan.
  • Proef of je wat meer sambal of ketjap wil toevoegen. Serveer met witte rijst, gebakken uitjes, chilisaus of sambal en verse selderij.

Ingrediënten KimloKimlo Kimlo soup Indische soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Bas 4 mei 2024 - 19:25

Hi,
Ik heb al meerdere malen geprobeerd tofu bruin te bakken, maar ik krijg het niet voor elkaar. Het blijft gewoon dezelfde kleur hebben zoals het uit de verpakking komt. Enig idee ?

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2024 - 10:47

Hi Bas, om tofu mooi goudgeel te krijgen kan je het beste een klein laagje zonnebloemolie (ca 1-2 cm) op middelhoog vuur en dan de blokjes tofu in enkele minuten ‘frituren’. Geregeld even omhusselen. Dan komt het zeker goed!

Reply
Nick 30 september 2024 - 16:44

Hoi Tim en Erik,
Ik wou dit gerecht maken. Krachtbouillon is niet meer te krijgen. Ik heb nu kip bouillon ook uit een pot maar is dit de goede?
Hebben jullie een alternatief?

Groetjes Nick

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2024 - 10:28

Als het dezelfde vorm pot is dan kan je die gebruiken hoor. Geniet ervan!

Reply