Home Erik's Asia Ajam roedjak

Ajam roedjak

Indische kip in mild-pittige saus

door SmaakMenutie
Ajam roedjak

Sneller klaar

Eerder maakten we al deze daging roedjak. Heerlijk kruidig rundvlees dat is gestoofd in kokosmelk. Vandaag kiezen we voor kip. Ajam roedjak is ook gestoofd in kokosmelk, maar het voordeel van dit gerecht is dat het sneller klaar is. Wij hebben 750 gram kipdijfilet gebruikt, maar in dit recept is er voldoende boemboe voor minstens 1 kilo kip. En je kan natuurlijk ook prima kipfilet, kippenpoten of -vleugels of drumsticks gebruiken. Maak er lekker een fris Indisch gerecht als ketoprak of tjarantjam salade bij. En uiteraard serveer je het met wat witte rijst en kroepoek!

Ajam roedjak

Ajam roedjak

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers, 1 tl kunjit, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut olie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe in een scheutje olie 2 à 3 minuten aan op matig vuur. Schenk 2-3 el ketjap manis en 1 el gulu djawa toe en meng door de boemboe.
  • Schenk tevens 150 ml water en 250 ml kokosmelk erbij en breng al roerend tegen de kook.
  • Plaats 750 g kipdijfilet of kipfilet in de pan samen met 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam bladen.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur zachtjes koken met deksel schuin op de pan. Zodra het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is een beetje aftasten wat je uiteindelijke kookduur is. Het geheel dient goed ingedikt te zijn. Je kan het ook gerust op laag vuur uren laten stoven.

Ajam roedjak ingrediënten Ajam boemboe roedjak Ajam roedjak recept Ajam roedjak Ajam roedjak maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

40 reacties

joke 15 juli 2018 - 21:14

Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
groetjes

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:20

Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty ? Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!

Reply
Lilianne 11 september 2021 - 09:49

Hoi. Kan ik deze ook met de slowcooker maken en is dan de verhouding hetzelfde

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:40

Jazeker Lilianne! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan je niet adviseren qua verhoudingen, maar ik denk dat alles gelijk blijft 🙂

Reply
Ogink 24 maart 2023 - 18:05

Vandaag gemaakt in de slowcooker, volgens recept maar zonder water. En op het laatst de deksel van de pan om de saus in te dikken.

Reply
Marina 22 augustus 2024 - 18:03

Hoi, ik mag geen suiker. Wat kan ik het beste als de bruine suiker vervangen ?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2024 - 12:30

Ik denk als gula djawa ook geen optie is dat je dan het beste een zoetstof kan gebruiken

Leo 3 april 2023 - 14:59

Hoi, wat is het verschil met jullie Rendang?

Reply
Patty 20 november 2018 - 22:40

Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
Alweer bedankt voor het recept!
Groet, Pattyv

Reply
SmaakMenutie 21 november 2018 - 08:43

Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Els 10 januari 2019 - 10:32

Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 11 januari 2019 - 11:28

Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Henny 11 september 2021 - 19:36

Ik lees ik jullie ingredientenlijst kokosmelk, maar in jullie antwoord aan Hans santen.
Lees ik het zo verkeerd, wat moet het nu zijn.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:39

We hebben het recept aangepast naar kokosmelk, vandaar dat je in de comments nog santen ziet staan. We vinden het zelf makkelijker om kokosmelk te gebruiken, maar santen kan dus ook!

Reply
S 12 september 2021 - 15:17

Moet je niet eers vlees bakken

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:37

Nee hoor, we stoven het vlees!

Reply
Henny 13 september 2021 - 14:13

Oke bedankt voor het antwoord, ik vind kokosmelk ook makkelijker.

Groet Henny

Reply
fayenne 11 oktober 2021 - 22:00

hoi hoi,
wat is vergelijkbaar met salamblad ik kan dit namelijk nergens vinden in de supermarkt.

groetjes Fayenne

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2021 - 10:17

Hoi Fayenne, salamblad heeft een vrij specifieke smaak en is niet echt te vervangen door iets anders. Het klopt ook dat dit niet bij de supermarkt verkrijgbaar is dus zou het dan gewoon achterwege laten als je geen toko in de buurt hebt 🙂

Reply
Wendy 1 april 2022 - 17:03

Hoi kun je dit gerecht ook met drumsticks maken?

Reply
SmaakMenutie 2 april 2022 - 10:43

Jazeker Wendy! 🙂

Reply
Kyra 23 november 2021 - 09:25

Hoi! Het was heerlijk, maar ‘goed ingedikt’ kan ik het echt niet noemen, maar heb toch ruim een uur gekookt. Halverwege ook de deksel er maar vast afgehaald want voelde hem al aankomen, maar heeft niet echt noemenswaardig geholpen.

Ik heb dit vaker bij jullie recepten van dit soort en het mag de pret absoluut niet drukken (beetje maizena lost het wel op en vloeibaar is het ook hartstikke lekker allemaal), maar vraag me wel af of ik iets verkeerd doe. Tips? Ik heb het idee dat als ik het vuur hoger zet om eea wat meer te laten verdampen ik niet echt meer aan de instructie ‘zachtjes koken’ voldoe. 4 op onze inductieplaat die loopt van 1 tot en met 9 doe ik nu.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:51

Hi Kyra, Dat is wel vervelend… want het zou toch echt moeten indikken binnen de aangegeven tijd. Wij hebben ook inductie en bij ons meestal ook op 4 van 9. Maar dan alsnog kan het verschillen per plaat weet ik inmiddels. Misschien vanaf het begin de deksel er eens afhouden en dan als het ingedikt is deksel er weer even op. Wel wat vaker roeren dan om aanbakken te voorkomen. Je kan ook op het eind al roerend vuur wat hoger zetten, helpt soms ook.

Reply
Martijn 14 september 2022 - 09:30

De dikte van de kokosmelk wil ook wel verschillen per merk. Waar de een erg vol en romig, en dus dikker is, is de andere soms erg waterig en dus dunner. Ik denk dat dit zeker gevolgen heeft voor het resultaat.

Reply
Caroline Snels 15 december 2021 - 19:28

Hoi Erik
Het was heerlijk. En idd ik heb de kip een beetje geholpen door met de vork uiteindelijk wat kleiner te maken en idd de deksel er af en wat hoger vuur (gas) dan dikt het beter in
De ketoprak erbij was ook lekker ! 😋

Reply
Ruud Laros 26 februari 2022 - 11:18

gisteren dit recept gemaakt in de kamado met de dutch oven.
om de rooksmaak er in te krijgen de kip aangebraden in de boemboe met de deksel van de DO eraf.
Daarna uurtje gestooft, was echt super lekker.

Groet, Ruud

Reply
B Oranje 11 september 2022 - 11:16

Hoe zorg je dat de kip niet droog wordt?
En ik heb altijd geleerd dat santen gaat schiften als je een deksel op de pan doet….

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:43

De kip wordt gestoofd dus die wordt zeker niet droog. Santen schift niet hoor, als je het maar goed oplost 🙂

Reply
Jolanda 16 september 2022 - 19:30

Oh wat was dit lekker zeg. We hebben er zo van genoten. Ik had er kokosrijst bij. De Telor Ketjap eieren er ook bij gemaakt die waren ook al zo overheerlijk. We waren met z’n 2-en dus heb nog genoeg over, kunnen we het morgen weer eten en dat vinden we zeker geen straf 🙂

Reply
Berna 28 oktober 2022 - 17:25

Hai hai, hoe kan ik het een beetje indikken

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2022 - 12:36

Laatste half uurtje deksel van de pan halen 🙂

Reply
Janine 19 december 2022 - 17:00

Ik zou het graag voor 8 personen maken. Alle ingrediënten verdubbelen denk ik maar de stoof tijd gewoon op een uur laten staan of toch iets langer?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2022 - 10:54

Ik zou het vlees wel verdubbelen, maar de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Doe het een beetje met gevoel. Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven, misschien heb je daar wat aan. De stooftijd wellicht iets langer, maar niet te lang. Succes en geniet ervan!

Reply
Peter 5 februari 2023 - 15:49

Wat een heerlijk gerecht Erik, het staat hier thuis met stip in de top 10

Reply
Willeke Dingemanse 21 februari 2023 - 20:32

Hoi Erik , kan ik dit ook maken in een tajine ?? Blijft ,t recept dan hetzelfde ?

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2023 - 11:23

Oei, daar hebben wij helaas geen ervaring mee Willeke! We moeten het antwoord je dus verschuldigd blijven..

Reply
Irene 23 januari 2024 - 17:15

Wat lekker dit weer! De Vomar heeft geen verse sereh, ik heb er nu maar gemalen sereh ingedaan, maar welke hoeveelheid kan ik aanhouden? Voor herhaling vatbaar, hmmmm.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2024 - 10:25

Fijn dat het in de smaak viel! Zelf gebruiken wij geen gemalen sereh, maar geloof dat 1 stengel gelijk staat aan een theelepel 🙂

Reply
Marieke 23 augustus 2024 - 13:12

Lijkt me heerlijk! Is het een ramp als ik de trassi achterwege laat?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2024 - 13:14

Nee hoor!

Reply