Home Erik's Asia Ajam roedjak

Ajam roedjak

Indische kip in mild-pittige saus

door SmaakMenutie
Ajam roedjak

Uitstekend alternatief

Eerder maakten we al daging roedjak – dat langzaam gegaarde rundvlees in een romige, kruidige saus van kokosmelk.

Een gerecht dat je geduld beloont. Maar… soms heb je minder tijd, en dan is ajam roedjak een uitstekend alternatief. Deze variant met kip heeft dezelfde krachtige smaak, maar staat een stuk sneller op tafel.

Ajam roedjak ingrediënten

De naam ‘roedjak’ komt vaker in de Indische keuken voor en duidt op een mengeling van frisse, pittige of zoete elementen. In dit gerecht draait het om de balans tussen kruidigheid, romige kokos en een tikkie zoetigheid. Een combinatie die zowel bekend als een beetje uitgesproken aanvoelt.

De basis: de boemboe

Zoals bij bijna al onze Indische gerechten, begint alles met een goede boemboe – een verse kruidenpasta die de basis van het gerecht vormt. Voor ajam roedjak mix je 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 tot 2 rode pepers (afhankelijk van je voorkeur voor pittig), 1 theelepel kunjit (kurkuma), 2 theelepels gemalen laos, 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1 theelepel trassi en een flinke scheut zonnebloemolie.

Ajam boemboe roedjak
Zelfgemaakte boemboe in een hakmolen

De ingrediënten worden tot een gladde pasta gemengd, bij voorkeur in een vijzel of hakmolen (dit gaat natuurlijk het snelst). Even kort aanfruiten in een wok of braadpan brengt de smaken tot leven. De geur alleen al is heerlijk!

De saus: romig en vol smaak

Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je de rest voor de saus toe: 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gulu djawa (palmsuiker) en 250 ml kokosmelk. De saus krijgt zo die typische balans van kruidig, mild en romig. Voeg vervolgens 1 gekneusde stengel sereh (citroengras) en 2 salambladeren (Indische laurierbladeren) toe. Deze ingrediënten geven de saus zijn kenmerkende smaak en frisheid.

Ajam roedjak recept

Laat dit mengsel kort sudderen voordat je het vlees toevoegt. De saus hoeft niet te koken, enkel warm worden en rustig op smaak komen en lekker laten pruttelen.

De kip is mals en zacht

Voor dit recept kun je meerdere soorten kip gebruiken, maar kipdijfilet werkt erg goed vanwege de malsheid en volle smaak. Gebruik zo’n 750 gram, al is de saus ruim voldoende voor een kilo. Voeg de kip toe aan de pan en zorg dat alles goed onder staat.

Ajam roedjak maken

Laat het geheel op laag vuur stoven met het deksel schuin op de pan. Na een uur begint het vlees uit elkaar te vallen en dan is het goed. Heb je meer tijd? Laat het gerust langer pruttelen. De saus dikt vanzelf mooi in en hecht zich perfect aan de kip.

Serveren: simpel en smakelijk

Ajam roedjak komt het best tot z’n recht met witte rijst, die neemt de saus mooi op. Serveer er kroepoek bij voor wat crunch en voeg een frisse tegenhanger toe zoals een tjarantjam salade of ketoprak.

Ketoprak
Serveer met deze frisse ketoprak

Of je nu kiest voor doordeweeks gemak of een weekend vol comfort food: ajam roedjak is een gerecht dat snel een plekje in je favorietenlijst krijgt. Het is eenvoudig, smaakvol en veelzijdig – precies wat je zoekt in een goede (Indische) maaltijd.

Ajam roedjak

Ajam roedjak

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 92 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers, 1 tl kunjit, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe in een scheutje zonnebloemolie 2 à 3 minuten aan op matig vuur. Schenk 2-3 el ketjap manis en 1 el gulu djawa toe en meng door de boemboe.
  • Schenk tevens 150 ml water en 250 ml kokosmelk erbij en breng al roerend tegen de kook.
  • Plaats 750 g kipdijfilet of kipfilet in de pan samen met 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam bladen.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur zachtjes koken met deksel schuin op de pan. Zodra het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is een beetje aftasten wat je uiteindelijke kookduur is. Het geheel dient goed ingedikt te zijn. Je kan het ook gerust op laag vuur uren laten stoven.

Ajam roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Peter 21 januari 2025 - 17:54

Is eventueel stoven in de oven mogelijk. Hoeveel graden en hoe lang

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2025 - 11:25

Jahoor! Zie reactie van iemand hierboven. Aantal graden weet ik niet, niet eerder zelf geprobeerd!

Reply
Marieke 23 augustus 2024 - 13:12

Lijkt me heerlijk! Is het een ramp als ik de trassi achterwege laat?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2024 - 13:14

Nee hoor!

Reply
Irene 23 januari 2024 - 17:15

Wat lekker dit weer! De Vomar heeft geen verse sereh, ik heb er nu maar gemalen sereh ingedaan, maar welke hoeveelheid kan ik aanhouden? Voor herhaling vatbaar, hmmmm.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2024 - 10:25

Fijn dat het in de smaak viel! Zelf gebruiken wij geen gemalen sereh, maar geloof dat 1 stengel gelijk staat aan een theelepel 🙂

Reply
Willeke Dingemanse 21 februari 2023 - 20:32

Hoi Erik , kan ik dit ook maken in een tajine ?? Blijft ,t recept dan hetzelfde ?

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2023 - 11:23

Oei, daar hebben wij helaas geen ervaring mee Willeke! We moeten het antwoord je dus verschuldigd blijven..

Reply
1 2 3 4