Sneller klaar
Eerder maakten we al deze daging roedjak. Heerlijk kruidig rundvlees dat is gestoofd in kokosmelk. Vandaag kiezen we voor kip. Ajam roedjak is ook gestoofd in kokosmelk, maar het voordeel van dit gerecht is dat het sneller klaar is. Wij hebben 750 gram kipdijfilet gebruikt, maar in dit recept is er voldoende boemboe voor minstens 1 kilo kip. En je kan natuurlijk ook prima kipfilet, kippenpoten of -vleugels of drumsticks gebruiken. Maak er lekker een fris Indisch gerecht als ketoprak of tjarantjam salade bij. En uiteraard serveer je het met wat witte rijst en kroepoek!
40 reacties
Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
groetjes
Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty ? Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!
Hoi. Kan ik deze ook met de slowcooker maken en is dan de verhouding hetzelfde
Jazeker Lilianne! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan je niet adviseren qua verhoudingen, maar ik denk dat alles gelijk blijft 🙂
Vandaag gemaakt in de slowcooker, volgens recept maar zonder water. En op het laatst de deksel van de pan om de saus in te dikken.
Hoi, ik mag geen suiker. Wat kan ik het beste als de bruine suiker vervangen ?
Ik denk als gula djawa ook geen optie is dat je dan het beste een zoetstof kan gebruiken
Hoi, wat is het verschil met jullie Rendang?
Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
Alweer bedankt voor het recept!
Groet, Pattyv
Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie
Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?
Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie
Ik lees ik jullie ingredientenlijst kokosmelk, maar in jullie antwoord aan Hans santen.
Lees ik het zo verkeerd, wat moet het nu zijn.
Groet Henny
We hebben het recept aangepast naar kokosmelk, vandaar dat je in de comments nog santen ziet staan. We vinden het zelf makkelijker om kokosmelk te gebruiken, maar santen kan dus ook!
Moet je niet eers vlees bakken
Nee hoor, we stoven het vlees!
Oke bedankt voor het antwoord, ik vind kokosmelk ook makkelijker.
Groet Henny
hoi hoi,
wat is vergelijkbaar met salamblad ik kan dit namelijk nergens vinden in de supermarkt.
groetjes Fayenne
Hoi Fayenne, salamblad heeft een vrij specifieke smaak en is niet echt te vervangen door iets anders. Het klopt ook dat dit niet bij de supermarkt verkrijgbaar is dus zou het dan gewoon achterwege laten als je geen toko in de buurt hebt 🙂
Hoi kun je dit gerecht ook met drumsticks maken?
Jazeker Wendy! 🙂
Hoi! Het was heerlijk, maar ‘goed ingedikt’ kan ik het echt niet noemen, maar heb toch ruim een uur gekookt. Halverwege ook de deksel er maar vast afgehaald want voelde hem al aankomen, maar heeft niet echt noemenswaardig geholpen.
Ik heb dit vaker bij jullie recepten van dit soort en het mag de pret absoluut niet drukken (beetje maizena lost het wel op en vloeibaar is het ook hartstikke lekker allemaal), maar vraag me wel af of ik iets verkeerd doe. Tips? Ik heb het idee dat als ik het vuur hoger zet om eea wat meer te laten verdampen ik niet echt meer aan de instructie ‘zachtjes koken’ voldoe. 4 op onze inductieplaat die loopt van 1 tot en met 9 doe ik nu.
Hi Kyra, Dat is wel vervelend… want het zou toch echt moeten indikken binnen de aangegeven tijd. Wij hebben ook inductie en bij ons meestal ook op 4 van 9. Maar dan alsnog kan het verschillen per plaat weet ik inmiddels. Misschien vanaf het begin de deksel er eens afhouden en dan als het ingedikt is deksel er weer even op. Wel wat vaker roeren dan om aanbakken te voorkomen. Je kan ook op het eind al roerend vuur wat hoger zetten, helpt soms ook.
De dikte van de kokosmelk wil ook wel verschillen per merk. Waar de een erg vol en romig, en dus dikker is, is de andere soms erg waterig en dus dunner. Ik denk dat dit zeker gevolgen heeft voor het resultaat.
Hoi Erik
Het was heerlijk. En idd ik heb de kip een beetje geholpen door met de vork uiteindelijk wat kleiner te maken en idd de deksel er af en wat hoger vuur (gas) dan dikt het beter in
De ketoprak erbij was ook lekker ! 😋
gisteren dit recept gemaakt in de kamado met de dutch oven.
om de rooksmaak er in te krijgen de kip aangebraden in de boemboe met de deksel van de DO eraf.
Daarna uurtje gestooft, was echt super lekker.
Groet, Ruud
Hoe zorg je dat de kip niet droog wordt?
En ik heb altijd geleerd dat santen gaat schiften als je een deksel op de pan doet….
De kip wordt gestoofd dus die wordt zeker niet droog. Santen schift niet hoor, als je het maar goed oplost 🙂
Oh wat was dit lekker zeg. We hebben er zo van genoten. Ik had er kokosrijst bij. De Telor Ketjap eieren er ook bij gemaakt die waren ook al zo overheerlijk. We waren met z’n 2-en dus heb nog genoeg over, kunnen we het morgen weer eten en dat vinden we zeker geen straf 🙂
Hai hai, hoe kan ik het een beetje indikken
Laatste half uurtje deksel van de pan halen 🙂
Ik zou het graag voor 8 personen maken. Alle ingrediënten verdubbelen denk ik maar de stoof tijd gewoon op een uur laten staan of toch iets langer?
Ik zou het vlees wel verdubbelen, maar de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Doe het een beetje met gevoel. Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven, misschien heb je daar wat aan. De stooftijd wellicht iets langer, maar niet te lang. Succes en geniet ervan!
Wat een heerlijk gerecht Erik, het staat hier thuis met stip in de top 10
Hoi Erik , kan ik dit ook maken in een tajine ?? Blijft ,t recept dan hetzelfde ?
Oei, daar hebben wij helaas geen ervaring mee Willeke! We moeten het antwoord je dus verschuldigd blijven..
Wat lekker dit weer! De Vomar heeft geen verse sereh, ik heb er nu maar gemalen sereh ingedaan, maar welke hoeveelheid kan ik aanhouden? Voor herhaling vatbaar, hmmmm.
Fijn dat het in de smaak viel! Zelf gebruiken wij geen gemalen sereh, maar geloof dat 1 stengel gelijk staat aan een theelepel 🙂
Lijkt me heerlijk! Is het een ramp als ik de trassi achterwege laat?
Nee hoor!