Home Erik's Asia Ajam opor (Indische kip in kokosmelk)

Ajam opor (Indische kip in kokosmelk)

door SmaakMenutie

Hoe langer hoe malser

Deze heerlijke Indische kruidige kip is bij het grote publiek een stuk minder bekend als bijvoorbeeld de ajam smoor en rendang. Daarom vandaag ajam opor! Je kan het zo lang stoven als je zelf wil. Hoe langer hoe malser het kippenvlees. Gebruik wel kip met een beetje een vetrandje. Wij gebruiken kipdijfilet, maar kippenbouten kan net zo goed. Serveer met witte rijst, atjar (ketimoen of tjampoer) en een groenten gerecht, bijvoorbeeld ketoprak of sajoer tumis. Aan de slag!

Ajam opor

Ajam opor

Deze heerlijke Indische kruidige kip is bij het grote publiek een stuk minder bekend als bijvoorbeeld de ajam smoor en rendang. Daarom vandaag... Erik's Asia Ajam opor, kip in kokosmelk, Indisch Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g kipdijfilet
400 ml kokosmelk
1 stengel sereh
2 sjalotten
2 blaadjes salam
3 tenen knoflook
3 kemirinoten (optioneel)
3 tl koenjit (kurkuma)
1 tl ketoembar
1 tl djintan
1 tl trassi (garnalenpasta)
1 tl laos

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 3 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djintan, 1 tl trassi, 1 tl laos en 1 el olie tot een gladde massa.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in een scheutje olie en voeg vervolgens 400 ml kokosmelk toe. Roer het geheel even goed door elkaar.
  • Voeg de kipdijfilet toe en schep alles even om. Voeg nu ook 1 stengel gekneusde sereh toe en 2-3 blaadjes salam.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel in 45 minuten gaar sudderen. Wel af en toe even omscheppen.
  • Haal na 45 min de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken. Dit duurt waarschijnlijk nog 20 à 30 minuten. Uiteraard af en toe even omscheppen. Serveer met witte rijst en een frisse groente. Selamat makan!

Ajam opor recept Ajam opor maken Ajam oporHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Heleen 8 maart 2019 - 19:30

Lekker ( als altijd ) 😉

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 09:14

Dankjewel! 🙂

Reply
Thérèse 2 oktober 2019 - 17:05

Fantastisch recept!

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 09:15

Leuk om te horen!

Reply
Jaimy 4 november 2019 - 21:13

Kan ik dit recept verdrievoudigen?:)
Dankjewel

Reply
SmaakMenutie 5 november 2019 - 20:35

Hi Jaimy. Wil je het voor 12 personen maken? Dan zou ik niet alles verdrievoudigen hoor. Neem 1,5 kilo kipdijfilet, 800-1000 ml kokosmelk, 2 sereh en 4-5 blaadjes salam. Voor de boemboe zou ik alles verdubbelen. Dan heb je voldoende kruiden en vocht zonder dat het te overheersend wordt. Succes!

Reply
Marloes 6 december 2019 - 08:34

Zou ik dit gerecht ook van tevoren kunnen maken en daarna opwarmen? Hoe lang denken jullie dat ik het Max van tevoren kan maken en hoe opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2019 - 12:50

Hoi Marloes, dat kan zeker! Je kan het makkelijk 1 á 2 dagen van tevoren maken. Op de dag zelf langzaam op het vuur weer opwarmen. Mocht het vocht teveel zijn verdampt, voeg dan wat extra water toe. Succes!

Reply
marc 26 januari 2020 - 11:40

waar haal je sereh en salam

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:18

Zowel sereh als salam haal je bij de toko! Maar sereh ligt vaak ook gewoon in de supermarkt 🙂

Reply
Rob 8 maart 2020 - 11:29

Gisteren gemaakt.. viel erg in de smaak, al vond ik zelf de smaak een beetje vlak. Vandaag een pittiger recept op het menu.. namelijk jullie beef stroganoff. Ben benieuwd.. dank voor de leuke recepten

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2020 - 11:06

Fijn dat de opor in de smaak viel Rob! We zijn benieuwd hoe de beef Stroganoff was! 🙂

Reply
Carla 28 mei 2020 - 15:48

Als de smaak een beetje vlak is , doe er dan een lombok bij en zout en suiker vooral de suiker haalt de smaken op…Zo wordt er op Java gekookt ..👌😉🌹🌹

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:25

Thanks voor de tip Carla! 🙂

Reply
Riet 6 juni 2020 - 17:56

Heerlijk recept, wel met enige aanpassingen, omdat ik niet alles in huis heb. Ipv sereh, geraspte citroenschil gebruikt. En ipv salam, laurierblad gebruikt. Koriander heb ik weggelaten, niet mijn smaak. Ook trassi heb ik niet gebruikt. Wel een blokje kippenbouillon erbij gedaan en wat gemberpoeder. Ik ga het zeker opnieuw maken.

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:55

Fijn dat ons recept in de smaak viel Riet! En de ingredienten die je vervangen hebt kunnen ook prima 🙂

Reply
Marion 22 juni 2020 - 16:03

Verslavend lekker, dank jullie wel voor het heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 23 juni 2020 - 12:20

Haha dat horen we graag! Bedankt voor het compliment 🙂

Reply