Zoals vroeger
Zoals jullie wellicht weten zijn de meeste Indische recepten op onze website echte familierecepten. Mijn oma schreef op allerlei kladpapiertjes het recept op, maar van de sajoer lodeh kon ik niks vinden. Dus ik moet eerlijk zeggen dat het wel wat tijd heeft gekost voor ik écht de smaak te pakken had zoals hij vroeger was. Maar volgens mij is het goed gelukt. Sajoer lodeh kan je trouwens als bijgerecht eten maar ook prima als (vegetarische) maaltijdsoep. En met de groenten kan je ook volop variëren. Dit is in ieder geval zoals ik hem altijd maak. Selamat makan!
24 reacties
Hallo Erik,
Vandaag heb ik jouw heerlijk sajoer loden gemaakt. Het smaakt verrukkelijk!
Hoi Ariane! Wat superleuk om te horen. Thanks! 🙂
Een vraag: moet en/of kan sajoer lodeh warm/koud gegeten worden bij een rijstmaaltijd ?
Hi John, wij eten het warm maar lauw kan waarschijnlijk ook wel als bijgerecht. Of koud als een soort vervanger van atjar. Wij eten het als maaltijdsoep met witte rijst.
Water in de mond. En ik moet het nog koken. Hu’uh.
Haha heel goed Victor! Viel het in de smaak 🙂
Doet me heel vell denken aan tante Ina en oom Leen uit Loosdrecht die iedere week met de Rantan langs kwamen!
Ik ga het snel koken voor de ouderen in mijn buurt! (En ….. natuurlijk voor mijzelf!)
JM
Wat leuk dat ons recept herinneringen opwekt! Geniet ervan 🙂
Hier tante Yda weer…, ik zelf vind dat de typische smaak van lodeh komt door iets wat ik hier mis; een paar djeruk puruts…
Hoi Yda, iedereen heeft zijn eigen recept maar het lijkt ons ook heerlijk! Voeg ze vooral toe 🙂
Prima gelukt ! Ik heb het wel wat versimpeld door de meeste groenten weg te laten behalve de spitskool en de sperziebonen. De eieren meegekookt in de soep.
Ik kreeg alleen niet de mooie gele kleur van het plaatje.
1 bouillonblokje is voldoende ! Te lang doorkoken zorgt ervoor dat de kokos romigheid verdwijnt.
De djeruk Poerort ga ik de volgende keer proberen.
Fijn dat je ervan genoten hebt Henk! Varieer vooral gerust met de groenten die je lekker vindt. De geel intensiteit kan te maken hebben met de gebruikte kurkuma. Maar dat is lastig te zeggen. Als de smaak maar goed is! 🙂
Dank voor het recept, mijn moeder en oma maakte altijd sajoer lodeh echter als kind (al heeeel erg lang geleden inmiddels) nooit lekker gevonden. Sinds enige tijd weer herontdekt in restaurants. Nu mis ik 1 ingrediënt die niet iedereen zal waarderen en dat zijn peteh bonen. Ik ga het van het weekend maken.
Mooi verhaal Rob! Lekker die toevoeging van peteh bonen. Geniet ervan! 🙂
Ik kan me SL niet voorstellen zonder peteh bonen. Op Java liggen er bergen van op de markt, maar hier lastig te krijgen en altijd bevroren, wat de smaak niet ten goede komt. Thuis noemen we ze “stinky beans.” Maar dat snap je pas de volgende morgen.
Klopt, lastig te krijgen hier Rob!
ik ben zo bevoorrecht dat ik vroeger Indische heb mogen eten en nu ik zelf volwassen ben en het soms echt mis ben ik meer en meer recepten gaan opzoeken van de week had ik nog sajoer boontjes en ajam bali gemaakt en nu wil ik vandaag dit maken!! en heb nog zoveel dingen op de planning staan…..
Wat leuk Mel dat je nu zelf aan de slag gaat met Indische recepten. Eten haalt vaak mooie herinneringen op. Geniet van al het lekkers wat je nog gaat maken!
Hoi hoi, hier in de UK verkopen ze geen Santen. Waar kan ik dit voor vervangen? Kokoscreme? Kokosroom? En dan minder water? Dankje!
Hoi Melissa, ik zou dan 400 ml dikke kokosmelk met 400 ml water toevoegen! 🙂
Verrukkelijk recept! Heerlijke en fijne smaak!
En …..even ogen dicht en mooie jeugdherinneringen!
Hoi hoi, ik ben nieuw hier en wil alle recepten uitproberen bedankt.
Vandaag voor het eerst gemaakt. Werkelijk héérlijk gegeten !!
Bedankt
Ik maak veel gerechten van Smaakmenutie en deze heb ik nog niet gemaakt. Dus dit weekend aan de beurt. Dank jullie wel voor alle gerechten. Ben er zoooooooooooooooooo blij mee 🙂