Home Erik's Asia Sajoer tumis tahoe

Sajoer tumis tahoe

geroerbakte groenten met tofu

door SmaakMenutie
Sajoer tumis tahoe

Indisch groentegerecht

Inmiddels hebben we vrijwel alle klassieke Indische groentegerechten op de site staan. Tijd dus voor een minder bekend gerecht: sajoer tumis tahoe. Je kende wellicht al de sajoer tumis boontjes maar vandaag maken we een heerlijk vegetarisch groentegerecht, waar je geen seconde het vlees mist. De tahoe (tofu) is zeker niet verplicht en in plaats van paprika of boontjes zou je ook elke andere (harde) groente kunnen gebruiken. En als je ‘m helemaal vegetarisch wil laat je gewoon de trassi (garnalenpasta) achterwege. Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld ajam smoor, rendang of net als wij Indische kipkluifjes.

Sajoer tumis tahoe

Sajoer tumis tahoe

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 375 g tofu (1 blok)
  • 125 g taugé
  • 40 ml natuurazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine suiker)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi (optioneel)
  • 1 tl kentjoer
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu van 375 g in blokjes en bestrooi ruim met zout. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in de wok en bak de tofu goudgeel.
  • Kook ondertussen 400 g sperziebonen in een ruime hoeveelheid water 8-10 minuten (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn). Snijd ook 1 rode paprika in blokjes of reepjes en maak 125 g taugé schoon.
  • Maak een boemboe van 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 (kleine) tl kentjoer, 1 tl laos, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie. Mix tot een gladde pasta.
  • Laat de tofu uitlekken op keukenpapier en verwijder de achtergebleven olie uit de wok. 
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten aan in de wok. Zet het vuur lager en voeg 1 el ketjap manis en 1 el gula djawa toe. Voeg ook ongeveer 40-50 ml natuurazijn toe en 100 ml water. Breng tegen de kook.
  • Voeg de sperziebonen, paprika, taugé en tofu toe. Deksel op de pan en nog even 10 minuten zachtjes laten pruttelen. Tussendoor even omscheppen. Serveer met witte rijst en eventueel een vleesgerecht.

Indisch groentegerecht makenSajoer tumis boemboeSajoer tumis tahoeIndisch groentegerechtSajoer tahoe

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Marina 25 februari 2023 - 13:59

Ben het nu aan het maken en heb al even geproefd. Heel erg lekker en ziet er ook nog leuk uit!

Reply
Gerritje 23 april 2023 - 21:18

Een volgende keer zou ik persoonlijk deze stap weglaten:

“Voeg ook ongeveer 40-50 ml natuurazijn toe en 100 ml water…”

Ik vond de gebakken tofublokjes voor deze stap namelijk lekkerder! (lees: minder zompig)

Reply
Marieke 31 januari 2024 - 11:32

Herrlijk was het, zelfs maar het duurt wel even langer dan 30 min. 😉

Reply
Eklifina Jansen Hendriks 24 mei 2023 - 07:34

Zoals altijd weer een heerlijk gerecht. Echte aanrader. Ook voor bij je rijsttafel zijn die kleurtjes zo aantrekkelijk. Ik bak ook de helft van de paprika in kleine blokjes bij de ui en de knoflook en de andere helft in reepjes bij de andere groenten. Ook doe ik er broccoli bij en lekker knapperig.

Reply