Eerbetoon
In mijn vroege jeugd gingen we met nieuwjaarsdag altijd naar mijn tante Ep (eigenlijk Elisabeth) de nicht van mijn grootmoeder, om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kan mij nog goed herinneren hoe stampvol het huis was en hoe mijn tantes druk in de weer waren met allerlei Indische snacks zoals pasteitjes (met kip of gehakt), lemper, kroket kentang en risolles. Het was eind jaren tachtig, begin jaren negentig en de kenmerkende geur van Indisch eten die het hele huis vulde kan ik mij nog zo voor de geest halen; inclusief de geur van tabaksrook die het andere deel van de kamer domineerde. In die tijd immers nog heel gewoon. Gefascineerd was ik van al het lekkers en er ging steevast een flinke hoeveelheid snacks en eten mee naar huis, aangezien er altijd veel te veel werd gemaakt.
“Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden”
Op ons lijstje stond al lang (en na vaak de vraag te hebben gehad) om eens zelf risolles te maken. En vorig jaar zouden we samen met Inge, de zus van mijn vader, risolles gaan maken. Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden. Ze had al eens vertelt hoe het moest, maar we zouden het samen gaan maken die zomer. Helaas is zij vorig jaar na een kort ziekbed onverwacht overleden en is het er dus nooit meer van gekomen. Daarom vandaag als eerbetoon de risolles met gehakt. Misschien kreeg ik in mijn onderbewuste wat tips, want het resultaat mag er zijn. Ze smaken exact zoals mijn tantes ze dertig jaar geleden maakten en dus ook exact zoals Inge ze zou maken. Mooi hoe eten herinneringen creëert. Selamat makan!
24 reacties
hoi ik heb vandaag het vandaag dit recept gemaakt, alleen was de buitenkant erg groot uitgevallen, het had meer weg van een smulroll ik had er 2 stevige eetlepel suiker toegevoegd, maar vond het niet zoet genoeg, ik had er ook boulion blokjes er bij gedaan, het had voor mij wat zouter gemogen, maar ja mn zoon vond het heerlijk
Net de vulling gemaakt en straks de flensjes nog. Het is wel wat werk, maar zo leuk om je eigen snacks te maken.