Home Erik's Asia Ajam rica rica

Ajam rica rica

Indische hete kip

door SmaakMenutie
Ajam rica rica

Zo spicy als je zelf wil

We hebben weer een Indische klassieker voor je: ajam rica rica (ook wel ayam of kip ritja ritja). Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht zet je in een handomdraai op tafel en kan je zo spicy maken als je zelf wilt. Onze versie is pittig maar zeker niet zo pittig dat de tranen in je ogen springen. De smaak van de lomboks (rode pepers) komt goed tot zijn recht maar de pittigheid wordt ietwat getemperd dankzij de sereh, limoensap en bruine suiker. Wil je dit gerecht écht heel spicy maken? Voeg dan extra rawit pepers toe of gebruik meer rode pepers. Serveer met witte rijst en een (fris) groentegerecht als bijvoorbeeld sajoer boontjes, tjarantjam salade of ketoprak.

Ajam rica rica

Ajam rica rica

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 77 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers (of rawit pepers)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 el (bruine) suiker
  • 2 tl djahé
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix met de keukenmachine of de blender 2 sjalotten, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 (punt)paprika, 1 tomaat, 2 tl djahé, 1 tl laos en een flinke scheut olie tot een glad geheel. Het mag ietwat waterig zijn.
  • Neem een (braad)pan en verhit een scheut olie. Fruit de boemboe enige minuten aan op matig vuur.
  • Snijd ondertussen 750 g kipdijfilet in grove stukken en bestrooi rondom met zout en (circa 2-3 tl) kurkuma.
  • Kneus de bolle kant van 2 stengels sereh en voeg toe aan de boemboe. Voeg tevens 4-5 limoenblaadjes toe. Fruit even kort al omscheppend mee met de boemboe.
  • Voeg 1 el (bruine) suiker toe en schep door het geheel.
  • Doe nu de kip in de pan en voeg 100 tot 200 ml water toe zodat deze net niet onder staat. Doe de deksel op pan en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog een half uur zachtjes sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Besprenkel de ajam rica rica vlak voor het serveren met vers limoensap. Serveer met witte rijst en een (fris) groentegerecht.

Ajam rica rica ingrediënten Ajam rica rica boemboe Ajam rica rica maken Indische hete kip Ajam rica rica Ajam ritja ritja Ayam rica rica

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

25 reacties

Audrey 23 oktober 2021 - 16:24

Heerlijk, gebruiken jullie olijfolie voor de boemboe en aanbakken voor de boemboe? Of zonnebloemolie?

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 10:45

Zoonebloemolie! Is wat neutraler van smaak 🙂

Reply
Milou 7 september 2022 - 13:30

Als ik in 1 keer anderhalve kilo kip wil maken, verdubbel ik dan de hoeveelheden of hebben jullie andere suggesties?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2022 - 15:05

Wat leuk Milou! Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Aan deze tips ga je zeker wat hebben, het is vaak ook een beetje op gevoel. Succes en geniet ervan!

Reply
Emma 23 oktober 2021 - 18:22

Net gemaakt! We blijven er van eten😀 heerlijk!

Reply
Omarij 23 oktober 2021 - 19:54

Vanavond meteen op het menu, ik had kippenbouten, gehalveerd, ging ook prima.
De laatste 5 minuten nog 2 lente-uitjes en 20 peultjes toegevoegd, met naanbrood om te saus op te deppen en sla, zo heerlijk! Wij hebben met z’n tweeën (bijna) alles op. Dank Erik!

Reply
Joke 20 november 2022 - 09:15

Kunnen de limoenblaadjes vervangen worden door iets anders? Weet niet waar ik deze kan kopen. Lijkt mij een heerlijk recept,
Groetjes, Joke.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2022 - 10:08

Je zou een scheutje meer limoensap kunnen gebruiken dan!

Reply
Berna 26 oktober 2021 - 16:36

Hoi hoi, hoe krijg ik de saus wat dikker, denk dat ik teveel water heb gebruikt 🙈

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 16:42

Gewoon rustig afwachten tot het is ingedikt! Dus deksel van de pan en zo nu en dan even doorroeren. Dan komt het helemaal goed! 🙂

Reply
Ad Vos 27 oktober 2021 - 09:50

recept gemaakt, alleen met trinida beans peppers. super lekker, en heel pittig. voor herhaling zeker

Reply
Rita 29 oktober 2021 - 17:55

Hoi, ik woon in het zuid Spanje, aan de Atlantische Oceaan, hier verkopen ze helaas geen verse Indische producten (snik). Ik mis alleen mijn Tokootje in Nederland. Gelukkig heb ik bijna alle Indische kruiden. Nu wil ik dit recept gaan maken maar kan niet aan verse sereh komen. Ik heb alleen in poedervorm, kan ik dit voor het recept gebruiken ? Zo ja, hoeveel gram of lepels zal ik voor dit recept nodig hebben ? Met vriendelijke groet.

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2021 - 12:50

Hi Rita, wat jammer dat daar niet niet alle verse producten verkrijgbaar zijn! Gelukkig heb je het meeste in huis 🙂 Je kan voor dit gerecht prima de poedervorm gebruiken hoor. Neem dan 2 tl. Geniet ervan!

Reply
Barbera Oranje 9 november 2021 - 18:52

Wat is ayam rica rica zonder pandanblad? Zeer bepalend ingredient en goed te verkrijgen in de toko!
Barbera

Reply
Bert 22 november 2021 - 18:11

Heerlijk gerecht. Van de drie pepertjes heb ik de zaadjes van één pepertje erbij gedaan. Ik heb cocosmelk gebruikt ipv water en toen het klaar was een paar stukjes Santen erbij waardoor de saus ook iets meer bond. Deze mag blijven

Reply
Tineke 26 november 2021 - 08:53

Gister gemaakt voor gasten. Samen met de salade. Ze vonden het heerlijk!

Reply
Walter 22 november 2022 - 15:10

Vandaag de ajam rica rica gemaakt. Een heerlijk gerecht. Extra pittig gemaakt. Jij noemt het een indische klassieker. Ik kende het niet. Weet jij uit welk deel van Indonesie dit komt? Hij komt mij nogal Indias over. Maar wederom een heel erg mooi gerecht. Dank je wel.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2022 - 16:40

Fijn dat ‘ie in de smaak viel Walter! Thanks voor het compliment. Gerecht komt overigens uit Noord-Sulawesi 🙂

Reply
Ingrid Maassen 23 december 2022 - 20:01

Ajam Rica Rica net gemaakt, is wel pittig maar heeft weinig smaak. Alles volgens recept gemaakt Wat kan ik hier nog aan doen??

Reply
SmaakMenutie 26 december 2022 - 11:20

Wat vreemd! Ik zou dan wat extra kruiden toevoegen 🙂

Reply
walterhamming@msn.com 5 februari 2023 - 16:30

Ja, daar ben ik weer. Ik heb de ajam rica rica gemaakt . Zo vreselijk lekker, wat een top recept. Ik heb nu alle soorten ajam wel gemaakt van jou. Ik kan wel een toko gaan beginnen hier in zuid spanje. Lieve groeten van walter en dick.

Reply
Jessica 25 februari 2023 - 15:23

Ik heb dit vandaag gemaakt (dubbele hoeveelheid) in de slowcooker. Nog groentebouillon blokje er bij gedaan en gebonden met allesbinder. Het is zo enorm lekker! De smaak van citroengras maakt het zo smakelijk! Dit gaat een succes worden op ons walking dinner!

Reply
Cornelie 16 oktober 2023 - 22:51

Ik wil een rijsttafel gaan maken voor 40 personen. Jullie recepten ga ik gebruiken, alles wat ik heb uitgeprobeerd is lekker. Ik wil veel in het voren gaan maken en in de vriezer doen maar zijn er gerechten die ik later in shaving dishes wil opwarmen die niet in de vriezer kunnen?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:02

Wat leuk dat je een rijsttafel gaat maken voor zo’n grote groep! Met groenten/ei gerechten zou ik voorzichtig zijn vwb invriezen. Vlees kan eigenlijk altijd wel. Geniet ervan en vooral veel (kook)plezier!

Reply
Suzanne 14 februari 2024 - 19:25

Wat een heerlijk gerecht, lekker fris en pittig. Vanavond gemaakt en echt gesmuld ervan, zoals van de meeste recepten die ik van jullie maak. Dank weer!

Reply