Home Hoofdgerechten Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

ideaal voor een doordeweekse dag

door SmaakMenutie
Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Favoriet

Nu het buiten wat kouder is, vinden wij ovenschotels heerlijk! Daarnaast zijn ze vaak makkelijk te maken, dus ideaal voor een doordeweekse dag. Vandaag maken we een van onze favorieten: zuurkoolschotel met gehakt en spekjes. Uiteraard maken we er romige aardappelpuree bij en mengen er een mosterdsausje door en stukjes appel. En zo zie je, in drie kwartier tover jij een heerlijke ovenschotel op tafel waar iedereen van zal smullen! Mmmm

Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 224 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g kruimige aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 300 g rundergehakt
  • 125 g spekreepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g roomboter
  • 1 zoete appel
  • 1 witte ui
  • 5 el melk
  • 3 tl grove mosterd
  • 1 tl nootmuskaat
  • Handje verse bieslook

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
  • Schil circa 900 gr aardappels (of koop een kant en klaar zakje: die zijn exact 900 gram) en kook de aardappels in 14-15 minuten in een laagje gezouten water gaar.
  • Laat ondertussen de zuurkool even goed uitlekken in een vergiet.
  • Snipper 1 ui en fruit deze in een scheutje olie of boter even aan. Voeg 125 g spekjes toe en bak deze even mee.
  • Voeg nu 300 g rundergehakt toe en bak deze al omscheppend bruin. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe.
  • Schil ondertussen 1 of 2 appels en snijd deze in kleine blokjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Voeg nu ook de uitgelekte zuurkool toe en schep alles goed door elkaar.
  • Zet het vuur wat zachter en meng ondertussen 125 g crème fraîche (1 bakje) met 2-3 flinke tl grove mosterd. Meng dit door het zuurkool-gehaktmengsel.
  • Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg voor een romige smaak een paar flinke klonten boter toe en 5 el melk. Voeg ook verse peper, een goede snuf zout en een kleine tl nootmuskaat toe. Meng tot slot een handje gesneden verse bieslook door het geheel.
  • Neem een ovenschaal en bedek de bodem met het zuurkoolmengsel. Bedek met de aardappelpuree en maak met een vork mooie strepen. Plaats nu 25-30 minuten in de oven tot het een mooi bruin kleurtje heeft. Eet smakelijk!

Zuurkoolschotel recept Zuurkoolschotel maken Zuurkoolschotel uit de oven Zuurkool ovenschotel Zuurkoolschotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

24 reacties

Reinhard 17 oktober 2019 - 09:55

lekker hoor

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2020 - 10:54

Fijn dat het in de smaak viel Reinhard!

Reply
Letty 30 april 2020 - 14:44

Gisteren nog een keer gegeten! Echt top! Heerlijk veel smaken in deze zuurkoolschotel!
Maar nog een vraagje, ik zou het super vinden als er een kookboek van jullie uit zou komen! Gaat dat nog gebeuren?

Groetjes, Letty

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2020 - 10:56

Leuk om te horen Letty! Haha, ja dat zouden wij zelf ook wel heel leuk vinden uiteraard. Wellicht in de toekomst? Ik hoop het! 🙂

Reply
Elly 16 oktober 2020 - 19:00

Vandaag gegeten. Wat een heerlijk recept weer??

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2020 - 12:16

Dat vinden we heel leuk om te horen Elly, fijn! 🙂

Reply
Rianne 21 oktober 2020 - 09:45

Heerlijk gegeten, mocht van ons wel iets pittiger. Met 3 personen schoon op, maar een “ontplofte keuken” ? nadien

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:11

Haha dat horen we graag Rianne! 😀 Volgende keer zou je er eventueel ook wat grove mosterd bij kunnen serveren

Reply
Linda 15 januari 2021 - 18:11

Lekker recept, alleen wel wat flauw van smaak. Volgende keer doen we er wat extra kruiden in.

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2021 - 15:17

Zeker doen Linda, vooral op smaak brengen naar je eigen smaak! 🙂

Reply
Miranda 15 februari 2021 - 16:42

Ik laat de zuurkool niet uitlekken maar doe het in een stoompan met de aardappelen onderin de pan, koken met wat water en witte wijn(met eventueel een stukje zuurkoolspek). Smaak is dan heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:31

Lekker Miranda! 🙂

Reply
Te 26 februari 2021 - 18:35

Dit gemaakt met als variatie een paprika en 2 augurken, gesnipperd en meegebakken met het gehakt, lekker hoor!

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:04

Lekkere variatie zeg, goed idee Te!

Reply
Ilse 30 december 2021 - 09:47

Zou dit gerecht nog lekker zijn nadat je het hebt ingevroren?

Reply
SmaakMenutie 30 december 2021 - 10:32

Ja kan wel hoor Ilse, laten ontdooien en langzaam weer verwarmen! 🙂

Reply
Ine van Moerkerk 22 februari 2022 - 18:31

Mijn man is niet zo gek op zuurkool, maar toen ik dit voorzette, zei hij wat is dit lekker.
Dit komt zeker vaker op tafel.
Heb al veel recepten gemaakt van jullie, ben echt fan😁

Reply
Annelore 28 november 2022 - 18:45

Wat een heerlijk recept! We hebben zitten smullen! Komt zeker vaker op tafel.

Reply
Ab 3 januari 2023 - 18:12

Het gerecht smaakte heerlijk maar vonden wij iets te droog. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2023 - 11:43

Je kan de aardappelpuree iets romiger maken door toevoeging van roomboter en/of warme melk

Reply
Anique 8 maart 2023 - 18:11

Dit gerecht staat vanavond voor de tweede keer bij ons op tafel. Heerlijk! Ik heb overigens het gehakt op smaak gebracht met paprikapoeder en er zit geraspte kaas als topping op onze schotel. Ook erg lekker moet ik zeggen. 😁

Reply
Muks 13 november 2023 - 17:18

Echt de beste die ik ook gegeten heb! Zuur van de kool, zoet van de appel, zout van het vlees, heerlijk!

Reply
Hennie 26 februari 2024 - 18:39

Ik heb redelijk was van de zuurkoolmix over….kan ik dat invriezen zodat ik er alleen nog maar aardappelpuree hoef bij te maken?

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2024 - 10:26

Ja ik denk het wel hoor!

Reply