Home <30 minuten Krokante kip in romige citroensaus

Krokante kip in romige citroensaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Krokante kip in romige citroensaus

Crispy laagje

Zin in een super mals kippetje met een crispy laagje én een frisse saus? Hier is-ie! Deze kip is gegarandeerd een succes op tafel. Door het laagje bloem krijgt het net zo een lekker laagje als een schnitzel. Wij hebben de kipfilets niet gesneden, maar je kan de kipfilets eventueel ook in tweeën snijden. De saus is voldoende voor maximaal 3 à 4 kipfilets met een totaal gewicht van circa 600 gram. Eet er lekker gebakken aardappeltjes bij met een frisse salade. Smaakt overigens ook heerlijk met witte rijst en wat frisse komkommer. En guess what, staat in een half uur op tafel en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Aan de slag!

Krokante kip in romige citroensaus

Krokante kip in romige citroensaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 70 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 125 g crème fraîche
  • 40 g bloem
  • 40 g roomboter
  • 2 citroenen
  • 1 kippenbouillon blokje
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Dep de kipfilets droog. Neem zo'n 40 g bloem en mix hier 1 tl zout en 1 tl peper doorheen. Haal de kipfilets door de bloem en zorg dat ze rondom bedekt zijn. Schud het losse bloem van het vlees.
  • Neem een flinke klont roomboter (40 g) en smelt de boter op matig vuur in een koekenpan. Voeg de kipfilets toe en bak rondom bruin in een minuut of 7 per kant. Keer geregeld. Let op: zet het vuur niet te hoog.
  • Haal de kipfilets uit de pan en zet ze even afgedekt onder aluminiumfolie weg.
  • Doe 250 ml water in de pan en breng aan de kook. Voeg 1 kip bouillonblokje toe en zet het vuur weer lager (net tegen de kook aan).
  • Snijd 1 citroen in schijfjes en leg deze in de pan. Je mag ze best wat aandrukken tegen de bodem, dan karameliseren ze lekker. Haal ze na een minuut of 5 uit de pan en leg ze even bij de kip. Ze mogen zo weer terug.
  • Voeg nu het sap van een 1/2 citroen toe (circa 3 el). Waarschijnlijk is ruim de helft van het vocht verdampt inmiddels.
  • Voeg 1 bakje crème fraîche van 125 g toe en roer goed door het geheel met een lepel of garde. Voeg ook 1 el bloem toe zodat de saus wat gaat binden.
  • Doe de kipfilets en de citroenschijfjes terug in de pan en laat alles nog even kort opwarmen en eventueel wat indikken. Serveer direct en maak eventueel af met verse peterselie. Smullen maar!

Kip en bloem Kip in bloemKrokante kip in romige citroensaus Kip in citroensaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

15 reacties

Ingrid 20 april 2020 - 18:45

Het smaakte, net zoals andere recepten weer heerlijk!!
Voor herhaling vatbaar!!
Volgende keer haal ik wel de citroen er eerder uit.

Reply
SmaakMenutie 21 april 2020 - 11:12

Leuk om te horen Ingrid! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Esther 10 april 2023 - 18:05

Helaas is dit het eerste recept van jullie die hier niet in de smaak viel. Het zure ( ook met een beetje suiker erbij) was geen succes…Gelukkig zijn er genoeg andere recepten waar wij wel regelmatig van smullen hoor!

Reply
Carolien 27 juli 2020 - 18:46

Superlekker!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:41

Fijn dat ons recept in de smaak viel Carolien!

Reply
Joselien 7 september 2020 - 14:55

Heerlijk! Volgende keer gaan we het met vis eten, lijkt ons ook lekker 🙂

Reply
SmaakMenutie 7 september 2020 - 15:02

Oeh ja goed idee Joselien! 🙂

Reply
Mascha 27 oktober 2020 - 09:09

Dit klonk meteen goed en smaakte nog beter!
Deze houden we erin en meer mensen hadden hier oren naar…
Ook zo lekker makkelijk en toch apart

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 10:23

Haha heel goed Mascha, fijn dat de krokante kip in de smaak viel 🙂

Reply
Yvonne De wit 16 augustus 2021 - 13:15

In het recept staat dat de citroenschijfjes in de pan moeten en aandrukken zodat ze wat karameliseren. Leg je ze dan in een droge pan of bij de kippenbouillon? Niet vond ik niet duidelijk.

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 14:11

In de bouillon! 🙂

Reply
Ada 19 oktober 2022 - 16:19

Keilekker! Ga ik zeker en vast nog eens maken!

Reply
Marinka van der Ham 22 oktober 2022 - 17:14

Lekker, maar door de citroen schijfjes werd de saus al zo zuur dat er geen citroensap meer bij hoefde. Ik heb zelfs iets suiker bijgevoegd.

Reply
Lins 15 december 2022 - 22:05

Super lekker als elke inspiratie van jou!

Heb er zelf wat gebakken champignons en gebakken uien aan toegevoegd en de citroenschijfjes er ook eerder uit gehaald.
Gaat helemaal lekker met Mini Conchiglie vinden wij.
On the side een lekkere zoet-zure komkommer salade 🤪🤪
Alles was schoon op 🤗

Bedankt weer voor je heerlijke recepten! 👌🏼

Reply
Roos 2 januari 2023 - 11:50

Ook heerlijk met tagliatelle.

Reply