Home <30 minuten Pita kip gyros

Pita kip gyros

een snelle en smaakvolle maaltijd

door SmaakMenutie
Pita kip gyros

Griekse streetfood

Na shoarma en falafel gaan we vandaag voor een heerlijke pita kip gyros! Dit Griekse streetfoodgerecht is perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix gebruiken, maar veel leuker (en lekkerder) is het om zelf de kruiden samen te stellen.

Zo bepaal je precies de smaak en weet je precies wat erin zit. We maken er ook een simpel, maar verrukkelijk sausje bij. En uiteraard kun je ook kant-en-klare knoflooksaus gebruiken, maar zelfgemaakt is altijd beter. Of ga voor een frisse zelfgemaakte tzatziki!

Wat is kip gyros?

Gyros is een Grieks gerecht dat vaak wordt vergeleken met shoarma of dürüm kebab. Het bestaat uit gekruid en gegrild vlees dat in dunne plakjes wordt gesneden en meestal wordt geserveerd in een pita met groenten en saus. De traditionele gyros wordt vaak gemaakt van varkensvlees, maar kip gyros is een heerlijke lichtere variant. Door de combinatie van kruiden zoals knoflook, oregano, paprikapoeder en citroen krijgt de kip die authentieke Mediterrane smaak.

Broodje gyros

Zelf gyroskruiden maken

Waarom een kant-en-klare mix kopen als je het super eenvoudig zelf kunt maken? Met een paar basiskruiden tover je kip om in een smaakvol gerecht. Meng daarvoor geperste knoflook, gemalen korianderzaad, gedroogde oregano, cayennepeper, paprikapoeder en een goede snuf zout en peper. Voeg een scheutje olijfolie en wat citroensap toe om de smaken extra goed in het vlees te laten trekken. Laat de kip minimaal een half uurtje marineren; maar liever nog langer voor een intensere smaak.

Kip gyros ingrediënten

Het perfecte sausje

Geen pita kip gyros zonder een goede saus! Een snelle en makkelijke optie is een frisse yoghurt-knoflooksaus. Meng Griekse yoghurt met 2 geperste tenen knoflook, een handje fijngesneden verse dille en een scheutje verse citroensap tot een mooie saus. Wil je het nog traditioneler? Maak dan een romige tzatziki door geraspte komkommer te mengen met 150 g Griekse yoghurt, 2 geperste tenen knoflook, een handje fijngehakte verse dille en een flinke snuf zout en peper. Serveer de saus royaal over je pita voor de ultieme smaakbeleving.

Kip gyros maken

En nu serveren!

Nu alles klaar is, is het tijd om je pita’s te vullen! Verwarm de pitabroodjes (of flatbread) kort in de oven of in een droge koekenpan. Vul ze met de gekruide kip, verse groenten zoals tomaat, komkommer en rode ui, en top het af met je zelfgemaakte saus. Voor een extra Griekse touch kun je er wat feta over verkruimelen. Geniet van je zelfgemaakte, onweerstaanbaar lekkere pita kip gyros!

Pita kip gyros

Pita kip gyros

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 106 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 5 tenen knoflook
  • 4 pita's (of flatbread of wraps)
  • 2 tomaten
  • 1 citroen
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 el verse dille
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Maak een marinade van 2-3 el olijfolie, 2 tenen geperste knoflook, sap van een 1/2 citroen, 1 tl gemalen korianderzaad, 1 tl gedroogde oregano, 1 kleine tl cayennepeper, 1 tl paprikapoeder en een goede snuf zout en peper.
  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en meng grondig door de marinade. Zet even weg.
  • Snijd ondertussen een 1/2 komkommer, een 1/2 rode paprika en 2 tomaten in kleine blokjes. Snipper tevens een 1/2 rode ui.
  • Meng het geheel door elkaar samen met 1-2 el olijfolie, 1 el (verse) citroensap, een uitgeperste teen knoflook en een snuf zout. Zet ook even weg.
  • Voor de saus meng je 150-200 ml Griekse yoghurt met 2 geperste tenen knoflook, een handje fijngesneden verse dille en een scheutje verse citroensap (1 el) tot een mooie saus. Voeg naar smaak zout of extra knoflook toe.
  • Bak de kipdijfilet op middelhoog tot hoog vuur in een scheutje olijfolie in in circa 10 minuten goudbruin. Let op, al het vocht moet verdwenen zijn.
  • Vul een pita (of flatbread of wrap) eerst met wat groentemengsel en vervolgens met de kip gyros. Voeg saus naar smaak toe. That's it! Je eigen home-made gyros in een half uurtje op tafel.

Kip gyros

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Dieke 29 november 2018 - 12:04

Wat voor een wraps zijn hier gebruikt?

Reply
SmaakMenutie 29 november 2018 - 13:19

Hoi Dieke, wij hebben hiervoor tortilla wraps gebruikt die je gewoon bij de supermarkt kan kopen! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Marieke 23 augustus 2020 - 14:11

Ook dit recept was weer heerlijk. Ik heb nog niets gemaakt van jullie website wat tegenviel. Sommige recepten zijn nu echt 2-wekelijkse herhalingen geworden ;-). Deze week weer twee recepten uitproberen!

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:08

Haha dat horen we graag Marieke, leuk!! 🙂

Reply
Ria 11 januari 2021 - 18:30

Heerlijk gegeten, het was idd makkelijk om te maken, veel knoflook maar daar houden we wel van. Ik had nog wraps liggen dus heb die gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 12 januari 2021 - 11:25

Fijn dat het heeft gesmaakt Ria, leuk om te horen! 🙂

Reply
Sas 30 augustus 2020 - 11:59

Dit was/is een topper hoor :))
Heerlijk recept.

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:39

Leuk Sas, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Linda 27 maart 2021 - 19:57

Heerlijk! Echt de gyros smaak en lekker makkelijk.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 10:05

Fijn dat de smaak goed was Linda, dat horen we graag! 🙂

Reply
Petra 3 mei 2021 - 19:19

Wat was dit heerlijk. Lekker veel knoflook en die dille smaak. Mmmm. Wij hebben trouwens lekker makkelijk flatbread gebruik. Ideaal!
Dank jullie wel weer. Wij gaan dit zeker vaker eten.

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2021 - 10:11

Leuk te horen Petra! Fijn dat jullie ervan genoten hebben en heerlijk met flatbread 🙂

Reply
Els 7 mei 2021 - 13:32

Was erg lekker! Wel een flinke eetlepel mayo nog lekker door de knoflooksaus gedaan, smullen!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2021 - 12:39

Lekker Els, fijn dat de pita in de smaak viel 🙂

Reply
Linda 25 juni 2021 - 18:02

Hey Tim en Erik! Ik wil dit graag gaan maken maar met dubbel zoveel vlees, voor 4 personen namelijk. Hoe kan ik dan het beste de marinade aanpassen?

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 11:06

Hi Linda, ik zou de hoeveelheden dan X1,5 doen en een snufje meer peper en zout. Houd alleen wel de hoeveelheid citroensap gelijk. Geniet ervan! 🙂

Reply
Linda 28 juni 2021 - 17:34

Dankjewel voor jullie antwoord!

Reply
Marielle 25 mei 2022 - 16:50

Ik lees dat als je het voor 4 personen wil maken het x 1,5 moet doen maar als ik 1kilo kipdij gebruik hoe pas ik dan de rest aan?

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2022 - 16:58

Dan zou ik alles wel x2 aanhouden. Het is een beetje met gevoel 🙂

Reply
Hanna 5 september 2022 - 12:15

Kan de griekse yoghurt ook voor kwark vervangen worden? Alvast bedankt voor je reactie!

Reply
SmaakMenutie 5 september 2022 - 16:21

Ja hoor! Lekkerder met Griekse yoghurt, maar kwark is de iets gezondere variant 🙂

Reply
OLIEVIER KRIS 30 oktober 2023 - 19:21

Tof’ zeer lekker en zeker met verse tijm erbij

Reply