Griekse streetfood
Na shoarma en falafel gaan we vandaag voor een heerlijke pita kip gyros! Dit Griekse streetfoodgerecht is perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix gebruiken, maar veel leuker (en lekkerder) is het om zelf de kruiden samen te stellen.
Zo bepaal je precies de smaak en weet je precies wat erin zit. We maken er ook een simpel, maar verrukkelijk sausje bij. En uiteraard kun je ook kant-en-klare knoflooksaus gebruiken, maar zelfgemaakt is altijd beter. Of ga voor een frisse zelfgemaakte tzatziki!
Wat is kip gyros?
Gyros is een Grieks gerecht dat vaak wordt vergeleken met shoarma of dürüm kebab. Het bestaat uit gekruid en gegrild vlees dat in dunne plakjes wordt gesneden en meestal wordt geserveerd in een pita met groenten en saus. De traditionele gyros wordt vaak gemaakt van varkensvlees, maar kip gyros is een heerlijke lichtere variant. Door de combinatie van kruiden zoals knoflook, oregano, paprikapoeder en citroen krijgt de kip die authentieke Mediterrane smaak.
Zelf gyroskruiden maken
Waarom een kant-en-klare mix kopen als je het super eenvoudig zelf kunt maken? Met een paar basiskruiden tover je kip om in een smaakvol gerecht. Meng daarvoor geperste knoflook, gemalen korianderzaad, gedroogde oregano, cayennepeper, paprikapoeder en een goede snuf zout en peper. Voeg een scheutje olijfolie en wat citroensap toe om de smaken extra goed in het vlees te laten trekken. Laat de kip minimaal een half uurtje marineren; maar liever nog langer voor een intensere smaak.
Het perfecte sausje
Geen pita kip gyros zonder een goede saus! Een snelle en makkelijke optie is een frisse yoghurt-knoflooksaus. Meng Griekse yoghurt met 2 geperste tenen knoflook, een handje fijngesneden verse dille en een scheutje verse citroensap tot een mooie saus. Wil je het nog traditioneler? Maak dan een romige tzatziki door geraspte komkommer te mengen met 150 g Griekse yoghurt, 2 geperste tenen knoflook, een handje fijngehakte verse dille en een flinke snuf zout en peper. Serveer de saus royaal over je pita voor de ultieme smaakbeleving.
En nu serveren!
Nu alles klaar is, is het tijd om je pita’s te vullen! Verwarm de pitabroodjes (of flatbread) kort in de oven of in een droge koekenpan. Vul ze met de gekruide kip, verse groenten zoals tomaat, komkommer en rode ui, en top het af met je zelfgemaakte saus. Voor een extra Griekse touch kun je er wat feta over verkruimelen. Geniet van je zelfgemaakte, onweerstaanbaar lekkere pita kip gyros!
22 reacties
Wat voor een wraps zijn hier gebruikt?
Hoi Dieke, wij hebben hiervoor tortilla wraps gebruikt die je gewoon bij de supermarkt kan kopen! Groet, Tim- SmaakMenutie
Ook dit recept was weer heerlijk. Ik heb nog niets gemaakt van jullie website wat tegenviel. Sommige recepten zijn nu echt 2-wekelijkse herhalingen geworden ;-). Deze week weer twee recepten uitproberen!
Haha dat horen we graag Marieke, leuk!! 🙂
Heerlijk gegeten, het was idd makkelijk om te maken, veel knoflook maar daar houden we wel van. Ik had nog wraps liggen dus heb die gebruikt.
Fijn dat het heeft gesmaakt Ria, leuk om te horen! 🙂
Dit was/is een topper hoor :))
Heerlijk recept.
Leuk Sas, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂
Heerlijk! Echt de gyros smaak en lekker makkelijk.
Fijn dat de smaak goed was Linda, dat horen we graag! 🙂
Wat was dit heerlijk. Lekker veel knoflook en die dille smaak. Mmmm. Wij hebben trouwens lekker makkelijk flatbread gebruik. Ideaal!
Dank jullie wel weer. Wij gaan dit zeker vaker eten.
Leuk te horen Petra! Fijn dat jullie ervan genoten hebben en heerlijk met flatbread 🙂
Was erg lekker! Wel een flinke eetlepel mayo nog lekker door de knoflooksaus gedaan, smullen!
Lekker Els, fijn dat de pita in de smaak viel 🙂
Hey Tim en Erik! Ik wil dit graag gaan maken maar met dubbel zoveel vlees, voor 4 personen namelijk. Hoe kan ik dan het beste de marinade aanpassen?
Hi Linda, ik zou de hoeveelheden dan X1,5 doen en een snufje meer peper en zout. Houd alleen wel de hoeveelheid citroensap gelijk. Geniet ervan! 🙂
Dankjewel voor jullie antwoord!
Ik lees dat als je het voor 4 personen wil maken het x 1,5 moet doen maar als ik 1kilo kipdij gebruik hoe pas ik dan de rest aan?
Dan zou ik alles wel x2 aanhouden. Het is een beetje met gevoel 🙂
Kan de griekse yoghurt ook voor kwark vervangen worden? Alvast bedankt voor je reactie!
Ja hoor! Lekkerder met Griekse yoghurt, maar kwark is de iets gezondere variant 🙂
Tof’ zeer lekker en zeker met verse tijm erbij