Home Hoofdgerechten Hete bliksem (Oud-Hollandse stamppot met appel)

Hete bliksem (Oud-Hollandse stamppot met appel)

door SmaakMenutie
Hete bliksem

Hemel en aarde

Deze klassieke stamppot van aardappelen met zure en zoete appels zet je in een mum van tijd op tafel. Hete bliksem dankt zijn naam aan de gebruikte appels die vocht afgeven en de stamppot zodoende lang warm houdt. Het gerecht staat ook wel bekend als hemel (de appels in de boom) en aarde (de aardappels). Naar ouderwets gebruik serveren met spekjes en worst.

Hete bliksem

Hete bliksem

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g (voorgekookte) kruimige aardappels
250 g spekreepjes
2 goudreinet appels
2 royal gala appels
2 uien
1 rookworst
1 el grove mosterd
2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Schil 2 zoete (bijvoorbeeld Royal Gala) en 2 zure (bijvoorbeeld Goudreinet) appels en snijd in grove stukken. Doe ze samen met 800 g kruimige aardappelen in een pan met een laagje water en kook circa 15 minuten. Voeg ook een flinke snuf zout toe.
  • Bak in een koekenpan ondertussen 250 g spekjes in een beetje olie krokant. Snijd 2 uien in halve ringen en voeg deze toe aan de spekjes. Bak al omscheppend op matig vuur de uienringen en spekjes bruin.
  • Giet de appels en aardappels af en stamp fijn tot een stamppot. Voeg 1-2 tl nootmuskaat toe samen met een flinke snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Voeg ook 1 el grove mosterd toe.
  • Meng de uien en spekjes door het geheel en proef of de smaak naar wens is. Voeg naar smaak mosterd, nootmuskaat en/of zout en peper toe.
  • Serveer met rookworst, grove mosterd en curry.

Hete bliksem ingrediënten Hete bliksem Stamppot hete bliksem Stamppot appels

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Liesbeth 21 oktober 2021 - 13:56

Oh wat was dat lekker. Volgende snij ik de uien iets kleiner.

Reply
Maartje 22 oktober 2021 - 21:15

Vandaag gemaakt en was erg lekker! Alleen proefde ik de appel niet echt terug. Heb de hoeveelheden van recept aangehouden. Volgende keer misschien wat meer appel er in?’

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2021 - 09:09

Fijn Maartje! Wij hebben de klassieke verhouding appel-aardappel aangehouden, maar voeg er gerust een appeltje extra aan toe. De smaak-sterkte kan per appel nog wel eens verschillen namelijk 🙂

Reply
Ingrid 2 november 2021 - 11:49

Ik ga het deze week maken. Maar er staat 2x dat er n flinke snuf zout in moet? Is dat ook de bedoeling??
Voor de rest wil ik jullie complimenteren voor de heerlijke gerechten. Maak elke week wel n recept.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 12:58

Leuk om te horen dat je regelmatig een recept van ons maakt Ingrid, bedankt voor het compliment! Voor wat betreft het zout valt mee hoor, je giet de aardappels + appels ook af. Maar het gerecht heeft het wel nodig! 🙂

Reply