Home <30 minuten Nacho ovenschotel

Nacho ovenschotel

met gehakt en cheddar!

door SmaakMenutie
Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Vrijdagavond = Nacho-avond

Na een drukke werkweek is er niets lekkerders dan neerploffen op de bank met een bord warm Mexicaanse comfortfood.

Zoals bijvoorbeeld met bbq pulled chicken nachos of wat dacht je van deze variant nacho’s. Iets dat niet te veel moeite kost, maar wel voelt als een feestje.

Mexicaanse ovenschotel met gehakt

Onze nacho ovenschotel met gekruid gehakt, cheddar, bonen en jalapeño’s is daar het perfecte voorbeeld van. Binnen een half uur staat het op tafel (lees: de bank) en daarna is het lekker genieten met een koud biertje en je favoriete serie op de achtergrond. Simpel, hartig en precies wat je nodig hebt om het weekend relaxed te starten.

Nacho ovenschotel recept

Een klassieker

Nacho’s zijn al lang niet meer alleen een simpele snack. In veel huishoudens – ook bij ons – komen ze geregeld op tafel in het weekend. Oorspronkelijk komen ze trouwens uit het noorden van Mexico, waar een creatieve kok tortilla chips combineerde met kaas en jalapeño’s. De eenvoud ervan is juist wat het zo aantrekkelijk maakt. Want met een paar goede ingrediënten maak je een gerecht dat lekker vult, goed op smaak is én een tikkeltje feestelijk aanvoelt.

Zelfgemaakte kruidenmix

Wat deze ovenschotel extra lekker maakt is het gehaktmengsel met natuurlijk een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix. Geen zakjes of pakjes, maar gewoon uit je keukenkastje: djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper, oregano, knoflookpoeder en zout.

Nachos maken

Daarmee breng je het gehakt snel op smaak. Voeg daarna een fijngesneden rode paprika, een blik tomatenblokjes, mais en zwarte bonen toe. Laat het geheel een paar minuten sudderen zodat de smaken goed samenkomen en het vocht iets indikt.

De opbouw: laagje voor laagje

Gebruik een ovenschaal of zoals wij een ovenvaste pan. Begin met een stevige laag tortilla chips op de bodem. Schep daar de helft van het gehaktmengsel overheen en strooi er flink wat geraspte cheddar over. Herhaal deze stappen zodat je eindigt met een laag kaas bovenop.

Nacho's met gehakt

Voor wat pit snijd je een of twee jalapeño’s in dunne ringetjes en leg je die bovenop. Zet de schaal in de oven, ongeveer 15 à 20 minuten op 180-200 graden, tot de kaas goed gesmolten is en de bovenkant licht kleurt.

Serveer warm

Zodra de ovenschotel uit de oven komt, maak je ‘m af met wat lente-ui en uiteraard een flinke lepel crème fraîche. Eventueel kun je nog wat verse koriander of een partje limoen toevoegen als je dat lekker vindt. En dit is natuurlijk geen gerecht voor mes en vork, maar gewoon met je handen, direct uit de schaal.

Deze nacho ovenschotel met gehakt is perfect voor een filmavond of als je lekker lui op de bank eet. Kortom, comfortfood zoals het bedoeld is: snel klaar, rijk van smaak en een beetje rommelig!

Nacho ovenschotel met gehakt
Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Nacho ovenschotel

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 205 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g zwarte bonen
  • 150 g nacho (of tortilla) chips
  • 150 g mais
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g geraspte cheddar kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 groene jalapeño peper
  • 2 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Snipper 1 rode ui en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit ze even aan en voeg vervolgens 300 g rundergehakt toe. Rul het gehakt in een paar minuten bruin.
  • Mix ondertussen 2 tl djintan, 1 tl paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl oregano, 1/2 tl knoflookpoeder en een 1/2 tl zout tot een kruidenmix. Voeg de kruidenmix toe aan het gehaktmengsel en meng even goed door elkaar.
  • Voeg nu ook 400 g tomatenblokjes, 1 in blokjes gesneden rode paprika, 1 blikje mais en 1 blikje zwarte bonen toe. Laat alles nog enkele minuten pruttelen zodat het vocht ietwat verdampt.
  • Neem een ovenschaal of ovenvaste pan en bedek de bodem met een laagje tortilla chips. Voeg vervolgens een deel van het groente-en gehaktmengsel toe en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal de stap nog een keer zodat je eindigt met een laag geraspte kaas.
  • Voeg tevens 1 of 2 jalapeño's in ringetjes gesneden toe aan het geheel. Plaats circa 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met de rest van de chips om lekker mee te dippen en bestrooi met verse lente-ui en een klodder crème fraîche.

Mexicaanse nacho ovenschotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Heleen 10 augustus 2019 - 18:29

Lekker voor de zaterdagavond !

Reply
Mellanie 19 september 2019 - 19:25

Super lekker! Vanavond gemaakt. Ik had i.p.v. de losse groentes een zakje Mexicaanse wokgroentes gebruikt. Erg lekker!!!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2019 - 09:05

Leuk om te horen Mellanie! En een zakje gesneden wokgroente kan inderdaad net zo goed 🙂

Reply
Kiki 10 december 2019 - 18:19

Working on it! En straks wegspoelen met een heerlijke Rioja. xx

Reply
SmaakMenutie 11 december 2019 - 10:15

Heerlijk, laat het smaken Kiki!

Reply
Demi 3 mei 2020 - 18:38

Super lekker. Ik heb er nog blokjes zoete aardappel bij gedaan. Dit wordt een favoriete!

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2020 - 10:35

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Demi! En lekkere combi met de zoete aardappel 🙂

Reply
Els 9 december 2020 - 16:45

Wat een heerlijk gerecht! Hier zijn de kinderen er dol op. Bedankt!!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:56

Fijn dat het ook in de smaak viel bij de kids Els, leuk! 🙂

Reply
Lotte 19 januari 2021 - 13:00

Heerlijk! Maar worden de nacho’s niet zacht? Helemaal als je dit een dag wil bewaren?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2021 - 16:52

Nee hoor Lotte ze zijn knapperig! Maar dit is wel iets wat je gelijk moet eten want anders worden ze wel zacht

Reply
kim 6 februari 2021 - 19:42

lekker, lekker, lekkker!!!!!

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2021 - 15:48

Fijn Kim!

Reply
Kaylee 26 februari 2021 - 17:07

Ik heb jammer genoeg altijd dat de nacho’s tussenin nat en zacht worden door het vocht. Hoe kan ik dit oplossen?

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:48

Heb je de bonen en mais wel goed uit laten lekker Kaylee? Moet wel zeggen dat de nacho’s onderin nooit zo crispy worden als die bovenop uiteraard. Heb je overigens dit recept gemaakt?

Reply
Elly 6 augustus 2021 - 19:55

Wat een heerlijk recept weer. We hebben er lekker van gesmuld 🤤

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:05

Fijn dat jullie van deze ovenschotel hebben genoten Elly! 🙂

Reply
Mike 21 november 2021 - 18:43

Net gemaakt en wat is dit ongelovelijk lekker. Eerder maakte ik dit door zo’n pak van Knorr te gebruiken, maar dit is vele malen lekkerder en niet eens meer werk. Dit smaakt alleen veel verser. Super recept !

Reply
Marieke 15 april 2022 - 11:25

hoi, ik ga dit maken vanavond. Gebruik ik half om half of rundergehakt?

Groetjes,Marieke

Reply
SmaakMenutie 15 april 2022 - 15:30

Het liefst rundergehakt Marieke. Geniet ervan!

Reply
Ria 1 mei 2022 - 18:30

Hoi hoi,

Net gemaakt, smaak was goed en lekker maar helaas was de chips uitgedroogd! Wat doe ik verkeerd en kun je dit gerecht ook zonder de chips maken zodat je de chips later gebruikt om te dippen of gaat dit ten koste van de smaakt?

Weet bedankt voor de smakelijk gerecht.

Gr
Ria

Reply
SmaakMenutie 2 mei 2022 - 12:29

Hoi Ria, wellicht zat de chips niet voldoende in de saus. Maar het kan ook omgekeerd hoor en achteraf lekker dippen, smaak is net zo lekker dan 🙂

Reply
Evert 9 juli 2022 - 13:49

Creme fresh met geraspte komkommerr en een beetje knoflookpoeder en zout is een uitstekende dip bij dit lekkere gerecht.

Reply
Sandra 25 februari 2023 - 17:20

Gisteren gemaakt, ruim dubbele portie voor 10 pubers. Echt ALLES op. Was een groot succes!!

Reply
Sharon 19 november 2023 - 20:26

Dit lijkt me heerlijk, alleen is dit genoeg als hoofdgerecht? Ik heb het idee dat er dan wat bij moet maar wat? Suggesties..

Reply
SmaakMenutie 20 november 2023 - 10:39

Ligt er aan voor hoeveel mensen je het maakt. Je kan er bijvoorbeeld altijd een frisse salade bij maken!

Reply