Een wereldberoemd gerecht
Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?
Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Waar komt rendang vandaan?
Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

De perfecte balans
Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.
Hoe pittig maak jij je rendang?
Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.
Experimenteer
Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.
Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

117 reacties
Heb de rendang gemaakt maar de saus is erg dik en de smaak is niet lekker, terwijl ik toch het recept heb gevolgd. Hoe kan ik het toch nog verbeteren? Verder zijn alle andere recepten goed gelukt en heerlijk. Groetjes Mariëlle
Hi Mariëlle, als het erg dik is stond wellicht het vuur te hoog? Of heb je de deksel niet op de pan gedaan? Je zou dan nog wat vocht toe kunnen voegen. Als je precies het recept gevolgd hebt moet de smaak goed zijn 😉
Dit ziet er heerlijk uit. Ik wil het graag met de halve hoeveelheid vlees maken. Wat zou er dan gebeuren met de verhoudingen? (Vooral van de kokosmelk)
Thanks Leanne, leuk te horen! Wij zouden alle ingrediënten ongeveer halveren, en de kokosmelk zoveel zodat het vlees net onder staat. Maar waarom houd je niet onze hoeveelheden aan en vries je de rest lekker in. Doen wij ook altijd en is dan heerlijk voor een volgende keer! 🙂
Vorige week gemaakt en het staat nu alweer te pruttelen. Heerlijk.
Wel een vraagje….ik lees regelmatig dat het vlees niet mag koken…..waarom niet?
Bedankt voor het recept.
Hoi Marjo, leuk te horen dat je zo enthousiast bent over ons familierecept 🙂 Als het kookt dan kook je het te snel droog. Het moet daarom zachtjes pruttelen dat het nèt niet kookt.
Welke dikke kokosmelk kan je hiervoor gebruiken?
Kan gewoon kokosmelk uit de supermarkt zijn, zolang het maar geen light variant is. Geniet ervan! 🙂
Hallo,
Ik heb heel veel zin om dit recept te maken. Ivm de lichte giftigheid van de noten moet ik ze dan ook eerst poffen voordat ik de pasta maak?
En hebben jullie nog een lekker recept voor knapperige buikspek uit de oven?
Gr Liesette
Leuk Liesette! Kemirinoten mag je poffen maar in principe is het niet nodig gezien de boemboe ook aangebakken wordt. We hebben (nog) geen recept voor buikspek, maar wel een goed idee! Geniet van de rendang 🙂
Staat hier nu op en het ruikt al heerlijk! Als het ook zo lekker smaakt….
Nu door met jullie babi pangang en sambal goreng telor… gr Debby