Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 467 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Mariëlle 7 april 2021 - 14:01

Heb de rendang gemaakt maar de saus is erg dik en de smaak is niet lekker, terwijl ik toch het recept heb gevolgd. Hoe kan ik het toch nog verbeteren? Verder zijn alle andere recepten goed gelukt en heerlijk. Groetjes Mariëlle

Reply
SmaakMenutie 7 april 2021 - 15:18

Hi Mariëlle, als het erg dik is stond wellicht het vuur te hoog? Of heb je de deksel niet op de pan gedaan? Je zou dan nog wat vocht toe kunnen voegen. Als je precies het recept gevolgd hebt moet de smaak goed zijn 😉

Reply
Leanne 11 mei 2021 - 15:20

Dit ziet er heerlijk uit. Ik wil het graag met de halve hoeveelheid vlees maken. Wat zou er dan gebeuren met de verhoudingen? (Vooral van de kokosmelk)

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2021 - 16:06

Thanks Leanne, leuk te horen! Wij zouden alle ingrediënten ongeveer halveren, en de kokosmelk zoveel zodat het vlees net onder staat. Maar waarom houd je niet onze hoeveelheden aan en vries je de rest lekker in. Doen wij ook altijd en is dan heerlijk voor een volgende keer! 🙂

Reply
Marjo 18 mei 2021 - 15:36

Vorige week gemaakt en het staat nu alweer te pruttelen. Heerlijk.
Wel een vraagje….ik lees regelmatig dat het vlees niet mag koken…..waarom niet?

Bedankt voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:04

Hoi Marjo, leuk te horen dat je zo enthousiast bent over ons familierecept 🙂 Als het kookt dan kook je het te snel droog. Het moet daarom zachtjes pruttelen dat het nèt niet kookt.

Reply
Natasja 16 juli 2021 - 15:20

Welke dikke kokosmelk kan je hiervoor gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:20

Kan gewoon kokosmelk uit de supermarkt zijn, zolang het maar geen light variant is. Geniet ervan! 🙂

Reply
Liesette 4 augustus 2021 - 17:25

Hallo,

Ik heb heel veel zin om dit recept te maken. Ivm de lichte giftigheid van de noten moet ik ze dan ook eerst poffen voordat ik de pasta maak?
En hebben jullie nog een lekker recept voor knapperige buikspek uit de oven?

Gr Liesette

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2021 - 14:51

Leuk Liesette! Kemirinoten mag je poffen maar in principe is het niet nodig gezien de boemboe ook aangebakken wordt. We hebben (nog) geen recept voor buikspek, maar wel een goed idee! Geniet van de rendang 🙂

Reply
Debby 5 november 2021 - 10:24

Staat hier nu op en het ruikt al heerlijk! Als het ook zo lekker smaakt….
Nu door met jullie babi pangang en sambal goreng telor… gr Debby

Reply
1 5 6 7 8 9 11