Een wereldberoemd gerecht
Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?
Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.
Waar komt rendang vandaan?
Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.
De perfecte balans
Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.
Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.
Hoe pittig maak jij je rendang?
Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.
Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.
Experimenteer
Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.
Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!
117 reacties
Afgelopen 1,5 week heb ik diverse gerechten van jullie site getest voor een Indische rijsttafel. Afgelopen zondag was het zover. Met buitenkeuken, oven en 4 pitten alles op tijd klaar voor 9 personen. Voor de Rendang Irisch beef van de horeca slager gebruikt. Verder: Babi pangang, Ajam kerrie, Indische balletjes, Balinese kip (recept Jumbo – ik ben benieuwd naar jullie versie), Acar (salade uit Indorock), Telor boemboe Bali, Sajoer boontjes, vegetarische rendang (bron Beaufood-Soenil Bahadoer), witte rijst, nasi goreng en atjar tjampoer. HEEL VEEL COMPLIMENTEN die rechtstreeks op jullie afstralen!! Super dank voor alle recepten…
Vandaag Rendang gemaakt.Het was heerlijk, dank jullie wel voor het recept..Alleen die van mij was licht van kleur en had precies jullie recept gevolgd.Kan het soms aan de kokosmelk liggen ?? Werkelijk geen idee..
Gr Stefan
Ik denk eerder aan de kruiden als kurkuma. Dat wil nog wel eens per merk verschillen. Maar het belangrijkste is dat de smaak goed was!
Ik kan niet tegen kokosmelk enz
Wat kan ik dan gebruiken
Je zou dan een combinatie van kookroom en (amandel/havermelk)melk kunnen proberen!
Heb al wat recepten gemaakt, maar waar ik altijd mee zit is, de theelepeltjes met kruiden. Is dit met een kop erop of afgestreken. Het scheelt nogal wat in smaak en ik als Hollandse ben zuinig met kruiden. Is hier ook een oplossing voor? Speciaal lepeltje?
Theelepels verschillen inderdaad van elkaar qua formaat en geloof ook dat ze speciale lepels hebben. Maar wij zeggen eigenlijk altijd doe het met gevoel en liever wat te weinig dan te veel zodat je het later altijd nog kan toevoegen nadat je hebt geproefd. Wij zijn ook altijd voorzichtig, dus niet met een kop maar ook niet afgestreken. Doe het dus met gevoel, dan komt het altijd goed 🙂
Hay, Tim & Erik. Ben erg blij met jullie website. Reeds vele Indische gerechten met jullie recepten gemaakt. Allemaal echt goed gelukt en super lekker! Nasi kuning, soto ajam, atjar kuning en nu rendang. Vooral erg praktisch (nasi kuning gewoon in de stomer). Ben zelf Indisch en koopt de gerechten meestal kant en klaar bij de toko. Mijn Indische moeder kan heel goed koken maar kan de ingrediënten en de daarbij horende hoeveelheden niet goed overdragen. Hoop dat jullie nog veel mooie recepten bedenken.