Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 463 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Sikko 10 oktober 2023 - 22:04

Afgelopen 1,5 week heb ik diverse gerechten van jullie site getest voor een Indische rijsttafel. Afgelopen zondag was het zover. Met buitenkeuken, oven en 4 pitten alles op tijd klaar voor 9 personen. Voor de Rendang Irisch beef van de horeca slager gebruikt. Verder: Babi pangang, Ajam kerrie, Indische balletjes, Balinese kip (recept Jumbo – ik ben benieuwd naar jullie versie), Acar (salade uit Indorock), Telor boemboe Bali, Sajoer boontjes, vegetarische rendang (bron Beaufood-Soenil Bahadoer), witte rijst, nasi goreng en atjar tjampoer. HEEL VEEL COMPLIMENTEN die rechtstreeks op jullie afstralen!! Super dank voor alle recepten…

Reply
Stefan 3 september 2023 - 18:07

Vandaag Rendang gemaakt.Het was heerlijk, dank jullie wel voor het recept..Alleen die van mij was licht van kleur en had precies jullie recept gevolgd.Kan het soms aan de kokosmelk liggen ?? Werkelijk geen idee..

Gr Stefan

Reply
SmaakMenutie 18 september 2023 - 10:19

Ik denk eerder aan de kruiden als kurkuma. Dat wil nog wel eens per merk verschillen. Maar het belangrijkste is dat de smaak goed was!

Reply
Mary 9 juli 2023 - 23:39

Ik kan niet tegen kokosmelk enz
Wat kan ik dan gebruiken

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2023 - 10:08

Je zou dan een combinatie van kookroom en (amandel/havermelk)melk kunnen proberen!

Reply
Jeannette 4 juli 2023 - 21:06

Heb al wat recepten gemaakt, maar waar ik altijd mee zit is, de theelepeltjes met kruiden. Is dit met een kop erop of afgestreken. Het scheelt nogal wat in smaak en ik als Hollandse ben zuinig met kruiden. Is hier ook een oplossing voor? Speciaal lepeltje?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2023 - 09:57

Theelepels verschillen inderdaad van elkaar qua formaat en geloof ook dat ze speciale lepels hebben. Maar wij zeggen eigenlijk altijd doe het met gevoel en liever wat te weinig dan te veel zodat je het later altijd nog kan toevoegen nadat je hebt geproefd. Wij zijn ook altijd voorzichtig, dus niet met een kop maar ook niet afgestreken. Doe het dus met gevoel, dan komt het altijd goed 🙂

Reply
Diana 15 april 2023 - 12:20

Hay, Tim & Erik. Ben erg blij met jullie website. Reeds vele Indische gerechten met jullie recepten gemaakt. Allemaal echt goed gelukt en super lekker! Nasi kuning, soto ajam, atjar kuning en nu rendang. Vooral erg praktisch (nasi kuning gewoon in de stomer). Ben zelf Indisch en koopt de gerechten meestal kant en klaar bij de toko. Mijn Indische moeder kan heel goed koken maar kan de ingrediënten en de daarbij horende hoeveelheden niet goed overdragen. Hoop dat jullie nog veel mooie recepten bedenken.

Reply
1 8 9 10 11