Home Hoofdgerechten Zalm Wellington

Zalm Wellington

prachtige zalmfilet in een krokant jasje

door SmaakMenutie
Zalm Wellington

Zo op tafel

Eerder maakten we al de vegetarische ‘beef’ Wellington, maar vandaag kiezen we voor een prachtig stuk zalmfilet. Een klassieker die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens het kerstdiner. Als vulling kiezen we voor spinazie met roomkaas en voor extra pit nog wat Parmezaanse kaas – maar een andere kaas, bijvoorbeeld een Emmentaler of Gruyère, kan ook. En guess what, anders dan je zou vermoeden zet je deze heerlijke zalm in een krokant jasje zo op tafel en maak je ook nog eens indruk bij je familie en vrienden. Let’s go!

Zalm Wellington

Zalm Wellington

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 51 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g zalmfilet
  • 200 g bladspinazie
  • 125 g roomkaas met bieslook (of dille)
  • 30 g paneermeel
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 sjalot
  • 1 ei
  • 1 el scherpe mosterd (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190-200 graden.
  • Snipper 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit ze op middelhoog vuur aan in een ruime pan of wok. Blus het geheel af met 50 ml witte wijn tot de wijn nagenoeg is verdampt.
  • Voeg nu stapsgewijs de spinazie toe tot deze is geslonken. Voeg indien nodig een scheutje extra (olijf)olie toe.
  • Meng vervolgens circa 125 g roomkaas (bijvoorbeeld met dille of bieslook) door het geheel tot de kaas is gesmolten. Voeg desgewenst 1 el (scherpe) mosterd toe voor extra pit.
  • Voeg nu ook 30 g geraspte Parmezaanse kaas toe en meng grondig. Voor de binding voeg je vervolgens circa 25-30 g paneermeel toe of zoveel als nodig. Het geheel moet enigszins stevig worden.
  • Rol het verse bladerdeeg uit op een bakplaat en plaats 600 g zalmfilet in het midden. Bestrooi riant rondom met zout en peper.
  • Verdeel het spinaziemengsel over de zalm en vouw het geheel als een pakketje dicht. Keer het pakketje om zodat de vouwranden aan de onderkant liggen.
  • Kluts het eigeel van 1 ei met 2 tl water los en bestrijk het zalmpakketje rondom met het eigeel. Maak eventueel met een scherp mes inkepingen in het deeg.
  • Plaats nu circa 25 minuten in de oven (afhankelijk van de oven of tot de korst goudbruin is).
  • Serveer als complete maaltijd of met bijvoorbeeld gekarameliseerde wortels. Of serveer met haricots verts omwikkeld met spek of een frisse salade.

Zalm Wellington ingrediënten Zalm Wellington vullingZalm Wellington vulling Zalm Wellington maken Zalm Wellington bladerdeeg Zalm Wellington Zalm Wellington

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Nathalie 26 december 2021 - 10:42

Gisteren gemaakt, hij zag er prachtig uit op de kersttafel! Nog belangrijker: we hebben ervan gesmuld, overheerlijk recept. Bedankt weer!

Reply
Marleen 27 december 2021 - 10:03

Gisteren gemaakt wat is dat heerlijk we hebben gesmuld. Nou heb ik nog over omdat ik een zalm had van 1200 gram. Kan je t koud eten en moet ik heb nog ff verwarmen?

Reply
SmaakMenutie 27 december 2021 - 10:06

Leuk om te horen Marleen! Kan beide, of lichtjes opwarmen zodat de koud ervan af is 🙂

Reply
Neda 12 januari 2022 - 16:58

Gisteren deze zalm wellington gemaakt.
Bedankt voor het heerlijke recept.

Reply
Marleen 6 februari 2022 - 10:03

Vrijdag gemaakt voor mijn ouders. Met de in spek gerolde haricots verts en gestoofde krieltjes met laurier en ui. Wij maar ook zij hebben gesmuld. Bijna geen ruimte meer voorde zelfgemaakte ijstaart😆

Reply
Dries 6 december 2022 - 15:31

Kan je het ook een dag van tevoren maken

Reply
SmaakMenutie 6 december 2022 - 15:51

Bij voorkeur zou ik het vers maken Dries, maar anders weer opwarmen in de oven is het mogelijk 🙂

Reply
Tyno 14 december 2022 - 22:39

Kan je alles een dag ervoor maken dat je het rauw in de koelkast zet, en op de dag zelf alleen nog afbakken?

Reply
SmaakMenutie 16 december 2022 - 11:02

Zou ik niet doen, wordt een zompig geheel en dat komt de bladerdeeg niet ten goede. Het lekkerst is echt vers klaarmaken (maar 20 minuutjes) 🙂

Reply