Home Hoofdgerechten Burrito met gehakt

Burrito met gehakt

heerlijke opgerolde goedgevulde tortilla!

door SmaakMenutie
Burrito met gehakt

Een Mexicaanse klassieker

Eerder maakten we al een variant met kip en een waanzinnig lekkere California burrito, maar een burrito met gehakt ontbrak nog op de website. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Deze Mexicaanse klassieker bestaat uit een opgerolde tortilla, gevuld met heerlijk gekruid gehakt, paprika, tomaat, cheddar en uiteraard kidneybonen. De perfecte combinatie van smaken en structuren zorgt ervoor dat je na de eerste hap direct enthousiast bent. Of je hem nu eet als snelle doordeweekse maaltijd of serveert tijdens een avondje met vrienden, deze burrito stelt niemand teleur.

Burrito

Wat maakt een burrito zo lekker?

Burrito’s zijn een van de populairste gerechten uit de Mexicaanse keuken, en dat is niet zonder reden. De basis bestaat uit een zachte (tarwe)tortilla, die royaal gevuld wordt met een mix van groenten, bonen en vlees. Wat deze maaltijd zo speciaal maakt, is de balans tussen kruidigheid, smeuïgheid en een lichte bite door de bonen en paprika. Daarnaast is een burrito ontzettend veelzijdig: je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en toppings zoals guacamole, zure room of een pittige salsa.

Burrito ingrediënten

De perfecte kruidenmix maken

Wat een burrito met gehakt écht lekker maakt, is de kruidenmix. En natuurlijk maken we deze zelf! We gebruiken paprikapoeder (de milde versie, niet de gerookte), gemalen komijnzaad, cayennepeper (voor een subtiele pittigheid) en uiteraard gedroogde oregano. Een half theelepeltje zout maakt de mix compleet en brengt alle smaken mooi in balans. Door het gehakt te bakken met deze kruiden ontstaat een heerlijke vulling met die kenmerkende Mexicaanse smaak.

Burrito maken

Serveren en variëren

Een burrito is op zichzelf al een volledige maaltijd, maar je kunt hem op verschillende manieren serveren. Wil je extra crunch? Serveer de burrito met tortillachips en een frisse salsa. Gebruik vegetarisch gehakt voor een vegetarische variant en kies voor een volkorentarwe tortilla om ‘m net even wat gezonder te maken. Wij maken er een heerlijk sausje bij voor een romige touch door 125 g crème fraîche te mengen met 1 tl paprikapoeder, 1 geperste teen knoflook, sap van een 1/2 limoen en een snuf zout en peper. Wat je ook kiest, deze burrito met gehakt wordt gegarandeerd een favoriet!

Guacamole dipsaus
Ook lekker met wat guacamole!
Burrito met gehakt

Burrito met gehakt

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 160 g kidneybonen
  • 150 g mais
  • 125 g crème fraiche
  • 100 g ijsbergsla
  • 50 g geraspte cheddar kaas
  • 4 tortilla wraps
  • 3 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • 2 paprika’s
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
  • 3 tl paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano

Zo maak je het

  • Snijd 2 paprika’s (rood en geel bijvoorbeeld) in kleine blokjes. Snipper 1-2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens alvast 3 middelgrote tomaten in blokjes.
  • Verhit een scheutje boter of olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook kort aan. Voeg 300 g rundergehakt toe en bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Maak ondertussen een kruidenmix van 2 tl paprikapoeder, 2 tl gemalen komijnzaad, 1 kleine tl cayennepeper, 1 tl gedroogde oregano en een 1/2 tl zout. Voeg toe aan het gehaktmengsel en laat 2-3 minuten al omscheppend meebakken.
  • Voeg de gesneden paprika en tomaat toe samen met 150 g mais en 160 g kidneybonen en meng grondig door het geheel. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak ondertussen een sausje door 125 g crème fraîche te mengen met 1 tl paprikapoeder, 1 geperste teen knoflook, sap van een 1/2 limoen en een snuf zout en peper.
  • Verwarm de wraps volgens de verpakking. Vul een tortilla met het gehaktmengsel, een goede laag saus, ijsbergsla en cheddar kaas (volgorde is willekeurig). Vouw goed dicht en rol in aluminiumfolie. Snijd doormidden en serveer met extra saus.

Burrito met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

Marianne 8 maart 2023 - 03:46

Oh wat was dit lekker zeg!
Ga ik zeker vaker maken.

Reply
Yvonne 8 maart 2023 - 21:14

Weer een heerlijk recept van jullie! Super lekker. Dank voor jullie recepten, erg blij mee!

Reply
Rosalinde 4 november 2023 - 20:05

Ik ben niet van paprika, deze vervangen door een courgette. Maar weer een heerlijk recept van jullie 🤩

Reply