Ons favoriete recept
We maakten eerder al een Italiaanse variant en waagden ons ook al eens aan een heerlijke Chinese tomatensoep. Maar de klassieker der klassiekers ontbrak nog, namelijk tomatensoep met balletjes.
Hoog tijd om ons favoriete recept te delen. Want laten we eerlijk zijn, dit is comfortfood zoals je het vroeger bij oma kreeg. Veel lekkerder dan uit een pak of blik. Wat ons betreft wint zelfgemaakte tomatensoep het altijd. Het verschil proef je meteen. Veel voller van smaak, geen onnodige toevoegingen en veel romiger door de verse ingrediënten.
Roma tomaten
Voor dit recept gebruiken we Roma tomaten. Deze ovale tomaten zijn iets steviger en bevatten minder vocht, wat ze ideaal maakt voor soepen en sauzen. Ze hebben een volle, licht zoete smaak die prachtig tot z’n recht komt na het zachtjes koken en pureren.
Daarnaast zijn Roma tomaten ook een goede bron van vitamine C, kalium en lycopeen (een antioxidant die een rol speelt bij het beschermen van onze cellen). Niet verkeerd toch? Dus ja, een kom tomatensoep is gewoon een prima idee. Altijd.
Supersnel en verrassend simpel
Wat we zelf zo fijn vinden aan dit recept, is dat je er bijna geen werk aan hebt. Even de tomaten in stukken snijden, een winterpeen in blokjes hakken en alles samen in de pan aanbakken. Daarna gaat er 750 ml heet water bij, samen met 1,5 bouillonblokje. Meer heeft het niet nodig, behalve nog een sjalotje en teentjes knoflook.
Na kort even pruttelen pureer je de soep glad met een staafmixer. Inmiddels ruik je die heerlijke en herkenbare geur van de ouderwetse tomatensoep al goed.
Balletjes erin of niet?
De soep is heerlijk zonder balletjes, dus wil je snel aan tafel of eet je liever vegetarisch, dan zit je met de basis al goed. Maar heb je wél zin in de klassieke gehaktvariant? Dan rol je in een paar minuten soepballetjes van 300 g rundergehakt, een ei, paneermeel en wat nootmuskaat. Even draaien, in de soep leggen, tien minuutjes laten garen, en klaar. Wij vinden het fijn om ze klein te maken zodat elke lepel soep een balletje heeft.
Serveer met een warme bite
Deze tomatensoep met balletjes smaakt nog beter met een (eventueel warm) stokbroodje erbij. Denk aan smeersels als kruidenboter, hummus of tapenade. Daarmee maak je er meteen een volwaardige maaltijd van. Ideaal op drukke doordeweekse dagen of als makkelijke lunch in het weekend.
Dus of je nu gaat voor de nog snellere vegetarische variant of toch de versie met gehaktballetjes: dit soepje stelt nooit teleur. En je weet wat ze zeggen… soep smaakt de volgende dag nóg beter. Mits je iets overhoudt natuurlijk.
3 reacties
Vanavond deze tomatensoep gemaakt en hij was heerlijk! Beetje zwarte peper er nog doorheen gedaan. Super makkelijk om te maken. Aanrader.
Gehaktballetjes even braden in de airfryer geeft een extra bite vinden wij lekker
Vandaag deze overheerlijke tomatensoep gemaakt.
Hij deed me denkend aan de tomatensoep van vroeger thuis. Een aanrader!
Heb er nog wat suiker aan toegevoegd …lekker !!!