Home Salades en soepen Italiaanse tomatensoep met balletjes

Italiaanse tomatensoep met balletjes

door SmaakMenutie
Italiaanse tomatensoep met balletjes

Lekker met crème fraîche

Ken je dat gevoel? Heerlijk op de bank, terwijl je soepje staat te pruttelen. Super simpel en super lekker is deze Italiaanse tomatensoep met balletjes. Door een beetje Parmezaanse kaas in het gehakt te mengen krijgen de balletjes een Italiaanse twist. Vegetarisch? Laat dan de balletjes achterwege, deze tomatensoep is dan ook heerlijk! Serveer met een stokbroodje en crème fraîche, nestel je op de bank, Netflix aan, relaxmodus aan. Enjoy!

Italiaanse tomatensoep met balletjes

Italiaanse tomatensoep met balletjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo (rijpe) tomaten
300 g rundergehakt
125 g crème fraîche (1 bakje)
8 zongedroogde tomaatjes
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
2 groente bouillonblokjes
2 sjalotten
1 ei
3 el Parmezaanse kaas
3 el paneermeel
Verse basilicum

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook redelijk grof. Snijd tevens 2 stengels bleekselderij in stukjes en hak een flinke hand basilicum fijn.
  • Fruit alles in een flinke scheut olijfolie even aan en laat met deksel op de pan vervolgens op laag vuur 10 minuten zachtjes stoven.
  • Meng ondertussen 300 g rundergehakt met 1 ei, 3 el Parmezaanse kaas, 3 el paneermeel en een flinke snuf zout en peper. Draai hier soepballetjes van en zet even weg.
  • Voeg na 10 minuten ruim 1 liter water toe aan de pan en breng het water aan de kook. Doe de tomaten in het kokende water en haal ze na circa 30-60 seconden uit het water. Spoel af onder ijskoud water; zo kun je ze eenvoudig ontvellen.
  • Doe 2 groentebouillonblokjes in het water en laat zachtjes koken. Hak ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg toe aan de pan. Voeg tevens circa 8 zongedroogde tomaten toe. Laat het geheel met deksel op de pan minimaal 20 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de soep in een blender of gebruik de staafmixer om de soep helemaal glad te mixen.
  • Voeg de soepballetjes toe en laat deze nog 10-15 minuten garen in de soep. Serveer met crème fraîche en wat extra blaadjes basilicum.

Italiaanse tomatensoep ingrediënten Italiaanse tomatensoep maken Italiaanse tomatensoep met balletjes Italiaanse tomatensoep Tomatensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Harriëtte Beckers 29 mei 2021 - 08:11

Waarom de tomaten ontvellen, je blendert ze toch. Kunnen jullie dat uitleggen wat t daardoor toevoegt.
Jullie maken trouwens heerlijke recepten dank daarvoor.

Mvg Harriëtte

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:35

Je hoeft het inderdaad niet persé te ontvellen Harriette, echter doen wij het voor de smaak. Fijn dat je van onze recepten geniet!

Reply
Arie 29 mei 2021 - 08:37

Zelf zou ik ontvellen en ontpitten, het is wel bekend dat tomatenpitten in een blender de smaak van de tomaten niet echt goed doet. Zoals gezegd: voor mijzelf.

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:35

Thanks voor de tip Arie!

Reply
Samantha 4 juni 2021 - 09:08

De zongedroogde tomaten zijn een must? Of kunnen deze ook weggelaten worden?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:47

Wij vinden het wel een extra smaakmaker maar zonder zou de soep ook lekker moeten zijn 🙂

Reply
Karin 4 juli 2021 - 13:34

Na 2 tomaten ben ik gestopt met ontvellen, niet te doen. Volgens mij heb je ijswater nodig, en moet je de tomaten van tevoren kruislings insnijden aan de onderkant. De rest is er dus met schil en al in gegaan.

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:35

Het is inderdaad even een werkje Karin! Je kan ze de volgende keer inderdaad in ijswater onderdompelen, echter werkt het voor ons ook onder de kraan. Net wat je zelf wil. Als de smaak van de soep maar goed was 😉

Reply