Home Salades en soepen Hollandse groentesoep

Hollandse groentesoep

door SmaakMenutie
Groentesoep

Oma’s recept

Dit keer eens geen Indische klassieker maar een oud-Hollands recept voor groentesoep van oma – mét ballen uiteraard. Want zij maakte echt de áller lekkerste. Wij hebben voor gemak gekozen en een zak (boeren)soepgroenten gekocht bij een bekende grootgrutter, maar je kan natuurlijk ook zelf je groenten snijden. Wel hebben we er een extra prei aan toegevoegd, maar dat hoeft niet per sé. Uiteraard gebruiken we wel een schenkel om de bouillon te trekken. Je kan er gerust meer gebruiken, dan heb je minder bouillonblokjes nodig. Alleen wordt het dan wel veel vlees, aangezien we er ook soepballetjes in doen. Dus als je de ballen achterwege laat, neem dan gewoon een extra schenkel. Serveer met een (stok)broodje met smeersels. Deze hoeveelheid is voldoende voor 5-6 flinke kommen.

Groentesoep

Hollandse groentesoep

Print dit recept
Personen: 4-6 kommen Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 52 keer gestemd )

Ingrediënten

350 g soepgroente
300 g schenkel
200 g rundergehakt
3 groente bouillonblokjes
1 prei
1 bosje peterselie
2 el paneermeel
1/2 tl nootmuskaat
Vermicelli (optioneel)

Zo maak je het

  • Vul een grote (soep)pan met 2,5 liter water en breng aan de kook. Doe 1 schenkel van 300 g in de pan samen met 3 groente bouillonblokjes. Draai het vuur laag en laat nu 3 uur heel zachtjes koken.
  • Draai ondertussen de soepballetjes. Meng 200 g rundergehakt met 2-3 el paneermeel, een flinke snuf zout en peper, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie. Maak kleine balletjes.
  • Verwijder na 3 uur de schenkel en snijd het vlees in kleine stukjes. 
  • Neem een andere pan of grote kom en plaats hierop een vergiet met theedoek. Schenk de soep voorzichtig door de vergiet. Zo houd je een heldere bouillon over zonder vet.
  • Zet de soep terug op het vuur en doe de balletjes samen met het vlees van de schenkel in de pan. Voeg na 5 minuten 350 g soepgroenten toe samen met een extra in halve ringen gesneden prei en eventueel wat vermicelli. Laat nu nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Groentesoep ingrediënten Groentesoep maken Groentesoep recept Hollandse groentesoep Groentensoep Groentesoep met ballen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

20 reacties

Marcel 18 april 2020 - 10:48

Top, bedankt voor het delen van dit recept. Deze ga ik komende week zeker uitproberen

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:45

Leuk Marcel, we zijn benieuwd! 🙂

Reply
Marcel 18 april 2020 - 15:26

Dag heren van de smaakmenutie,

De meeste recepten voor groentesoep welke ik op internet vond maken eerst een bouillon o.b.v. verse groente en de sucadelap waarbij de groente na de suddertijd van 2 a 3 uur wordt weggezeefd…m.i. een vorm van voedselverspilling (ongetwijfeld is niet iedereen het hiermee eens). Daarom ben ik blij met jullie variant door simpelweg de groente tijdens het trekken van de bouillon te vervangen met bouillonblokjes. Top!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:59

Nou, wat goed om te horen Marcel! Wij zijn uiteraard ook tegen elke vorm van voedselverspilling. Fijn dat onze variant in de smaak valt 🙂

Reply
Jan Karel 10 oktober 2020 - 23:20

Maar Marcel, ik lees net dat “De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in.”

Niet erg duurzaam voor je lichaam.

Reply
Flip 18 april 2020 - 11:07

Waarom is print dit recept bij alle recepten weggehaald ?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Het staat er weer Flip!

Reply
Flip 18 april 2020 - 14:22

Helemaal top ?

Reply
Marcel 18 april 2020 - 11:38

Waarom staat er een ei op de foto onder “zo maak je het”? Is dit een easter egg 🙂 of hoorde deze bij de gehaktballetjes?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Haha scherp! Deze zou je eventueel door het gehakt kunnen doen, maar wij vonden het uiteindelijk niet nodig 🙂

Reply
hans 19 april 2020 - 19:06

vandaag de soep gemaakt. in een woord heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:28

Leuk om te horen Hans, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Betty van Tol 15 juli 2020 - 10:38

Het water loopt me in de mond! Ga dit het weekend zeker maken! Zaterdag is soeppan!

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2020 - 12:04

Lekker Betty! Laat het smaken 🙂

Reply
Ine 27 januari 2021 - 16:52

Soep was geweldig voor de eerste keer zo gemaakt en lekker lang laten trekken 👌👌

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:52

Lekker Ine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Rachelle 21 februari 2021 - 15:29

Het staat te pruttelen, ik ben heel benieuwd. Ik kon geen pak soepgroenten vinden (ik woon in het buitenland), dus heb een mix gedaan van wortel, selderij, venkel en chinese kool. 😊

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:04

Dat kan ook heel goed Rachelle, net wat je lekker vindt qua groenten!

Reply
Mark 12 maart 2021 - 15:22

Klopt het dat er van de 2.5 liter maar net 1 liter bouillion overblijft?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:07

Je zou wel een stuk meer over moeten houden Mark! Weet je zeker dat je 2,5 liter gebruikt hebt?

Reply