Home Vlees en kip Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

door SmaakMenutie
Spezzatino di manzo

Italiaans stoofpotje

Spezzatino di manzo (letterlijk: stoofpotje van rundvlees), is heerlijk Italiaans stoofvlees dat een paar uur heeft geprutteld in de rode wijn en vleesbouillon. De typerende Italiaanse smaak komt door de verse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn (Italiaanse verse kruidenmix). Serveer met (Franse) frietjes of traditioneel zoals ze in de Italiaanse keuken doen met stokbrood.

Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g runder riblap
150 ml rode wijn
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 runderbouillonblokjes
1 winterpeen
1 bakje Italiaanse verse kruidenmix
3 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij (heel) fijn. Snipper tevens 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Smelt een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie in een braadpan. Fruit de sjalot, knoflook, bleekselderij en wortel enkele minuten aan.
  • Snijd ondertussen 750 g runderlappen of sukadevlees in kleine (hapklare) stukjes. Bestrooi rondom met bloem. Doe het vlees bij de groenten en bak al omscheppend enkele minuten tot het vlees wat verkleurd is.
  • Voeg een flinke draai van de pepermolen toe samen met wat (grof) zeezout.
  • Schenk 1 flink glas rode wijn bij het geheel en meng grondig. Voeg tevens 1 bosje van een paar takjes tijm, salie en rozemarijn toe (afbinden met een touwtje).
  • Schenk nu 500 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld runderbouillonblokje. 
  • Doe het deksel op de pan en laat nu minimaal 2 uur stoven op matig vuur. Haal eventueel het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel wat indikt.

Spezzatino ingrediënten Spezzatino rundvlees maken Spezzatino di manzo Italiaans stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Monica 2 oktober 2021 - 13:49

Het was heerlijk! Ik heb het wat verder laten indikken en er Engelse pie bakjes van gemaakt. We hebben gesmuld!

Reply
Magnus 5 oktober 2021 - 20:28

Dit was echt ouderwets lekker smullen, samen met wat verse frietjes.
Heb sukadelappen gebruikt en een uurtje in de snelkookpan… een feestmaal!

Reply
Petra 7 januari 2022 - 17:27

Was weer heerlijk! Heb al veel recepten van jullie gemaakt en allemaal even lekker. Bij dit stoofpotje ook een paprika gedaan die ik nog had liggen. Wel gedroogde kruiden moeten gebruiken want onze dorpssupermarkt had geen verse…

Reply
Ursula 15 februari 2022 - 20:20

is er een alternatief voor de rode wijn?

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2022 - 12:33

Het grootste gedeelte van de alcohol verdampt Ursula! Maar als je echt geen rode wijn wil gebruiken zou ik 150 ml water en 1/2 bouillon blokje extra toevoegen 🙂

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:22

Lijkt me lekker en heb meteen een lastige vraag waar jullie meer kijk op hebben… ik wil dit maken voor op een Italiaans buffet voor 35 personen. Help! Wat moet ik verviervoudigen en wat niet?

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:26

Ik zeg verviervoudigen maar ik ga 2 kilo vlees halen… alvast bedankt voor jullie hulp…

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2022 - 11:07

Wat leuk dat je dit Italiaanse stoofpotje gaat maken voor een buffet Maartje! Ik zou dan de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen bij 2 kg vlees. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Maartje 18 mei 2022 - 19:54

Uiteindelijk toch 3 kilo vlees genomen en ingrediënten verviervoudigd. Alleen gewoon bosje met verse kruiden. Iedereen vond het lekker dus bedankt voor het recept!

Reply
Maartje 20 maart 2022 - 17:48

Thanks!

Reply
jelly 23 maart 2022 - 09:56

kan dit ook met kipfilet?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:26

Het kan ongetwijfeld Jelly maar gezien de lange stooftijd is het met rundvlees lekkerder 🙂

Reply
jelly 24 maart 2022 - 15:26

Ik dien het op in pastaborden. Eerst een laag farfalle en dan het vlees erover. Is het dan ook lekker om er geraspte kaas over te doen? Lijkt leuk nl.

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2022 - 10:45

Dat hebben we zelf niet eerder gedaan, maar je kan het zeker een keer proberen door te beginnen met een klein beetje. Ik zou dan wel kiezen voor Parmezaanse kaas 🙂

Reply
Lies 11 april 2022 - 21:05

Kan dit ook met sukade lappen?

Reply
SmaakMenutie 13 april 2022 - 09:50

Ja tuurlijk! 🙂

Reply