Home Vlees en kip Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Italiaans stoofvlees

door SmaakMenutie
Spezzatino di manzo

Stoofpotje van rundvlees

Spezzatino di manzo (letterlijk: stoofpotje van rundvlees), is heerlijk Italiaans stoofvlees dat een paar uur heeft geprutteld in de rode wijn en vleesbouillon. De typerende Italiaanse smaak komt door de verse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn (Italiaanse verse kruidenmix). Serveer met frietjes, polenta of traditioneel zoals ze in de Italiaanse keuken doen met stokbrood.

Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap
  • 150 ml rode wijn
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 winterpeen
  • 1 bakje Italiaanse verse kruidenmix
  • 3 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij (heel) fijn. Snipper tevens 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Smelt een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie in een braadpan. Fruit de sjalot, knoflook, bleekselderij en wortel enkele minuten aan.
  • Snijd ondertussen 750 g runderlappen of sukadevlees in kleine (hapklare) stukjes. Bestrooi rondom met bloem. Doe het vlees bij de groenten en bak al omscheppend enkele minuten tot het vlees wat verkleurd is.
  • Voeg een flinke draai van de pepermolen toe samen met wat (grof) zeezout.
  • Schenk 1 flink glas rode wijn bij het geheel en meng grondig. Voeg tevens 1 bosje van een paar takjes tijm, salie en rozemarijn toe (afbinden met een touwtje).
  • Schenk nu 500 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld runderbouillonblokje. 
  • Doe het deksel op de pan en laat nu minimaal 2 uur stoven op matig vuur. Haal eventueel het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel wat indikt.

Spezzatino ingrediënten Spezzatino rundvlees maken Spezzatino di manzo Italiaans stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

30 reacties

Monica 2 oktober 2021 - 13:49

Het was heerlijk! Ik heb het wat verder laten indikken en er Engelse pie bakjes van gemaakt. We hebben gesmuld!

Reply
Magnus 5 oktober 2021 - 20:28

Dit was echt ouderwets lekker smullen, samen met wat verse frietjes.
Heb sukadelappen gebruikt en een uurtje in de snelkookpan… een feestmaal!

Reply
Petra 7 januari 2022 - 17:27

Was weer heerlijk! Heb al veel recepten van jullie gemaakt en allemaal even lekker. Bij dit stoofpotje ook een paprika gedaan die ik nog had liggen. Wel gedroogde kruiden moeten gebruiken want onze dorpssupermarkt had geen verse…

Reply
Ursula 15 februari 2022 - 20:20

is er een alternatief voor de rode wijn?

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2022 - 12:33

Het grootste gedeelte van de alcohol verdampt Ursula! Maar als je echt geen rode wijn wil gebruiken zou ik 150 ml water en 1/2 bouillon blokje extra toevoegen 🙂

Reply
Daniella 5 december 2022 - 11:34

Ik ga dit jaar met kerst voor een Italiaans menu en ik wil dit als hoofdgerecht maken. Hebben jullie nog tips voor een groente bijgerecht?

Reply
SmaakMenutie 5 december 2022 - 11:40

Leuk Daniella! Ik zou er lekker gekarameliseerde wortels uit de oven bij maken 🙂

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:22

Lijkt me lekker en heb meteen een lastige vraag waar jullie meer kijk op hebben… ik wil dit maken voor op een Italiaans buffet voor 35 personen. Help! Wat moet ik verviervoudigen en wat niet?

Reply
Maartje 17 maart 2022 - 18:26

Ik zeg verviervoudigen maar ik ga 2 kilo vlees halen… alvast bedankt voor jullie hulp…

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2022 - 11:07

Wat leuk dat je dit Italiaanse stoofpotje gaat maken voor een buffet Maartje! Ik zou dan de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen bij 2 kg vlees. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Maartje 18 mei 2022 - 19:54

Uiteindelijk toch 3 kilo vlees genomen en ingrediënten verviervoudigd. Alleen gewoon bosje met verse kruiden. Iedereen vond het lekker dus bedankt voor het recept!

Reply
Maartje 20 maart 2022 - 17:48

Thanks!

Reply
jelly 23 maart 2022 - 09:56

kan dit ook met kipfilet?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:26

Het kan ongetwijfeld Jelly maar gezien de lange stooftijd is het met rundvlees lekkerder 🙂

Reply
jelly 24 maart 2022 - 15:26

Ik dien het op in pastaborden. Eerst een laag farfalle en dan het vlees erover. Is het dan ook lekker om er geraspte kaas over te doen? Lijkt leuk nl.

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2022 - 10:45

Dat hebben we zelf niet eerder gedaan, maar je kan het zeker een keer proberen door te beginnen met een klein beetje. Ik zou dan wel kiezen voor Parmezaanse kaas 🙂

Reply
Lies 11 april 2022 - 21:05

Kan dit ook met sukade lappen?

Reply
SmaakMenutie 13 april 2022 - 09:50

Ja tuurlijk! 🙂

Reply
Marika 20 augustus 2022 - 20:24

Dit was heerlijk! Ik heb sucadelappen gebruikt, in de slowcooker dus het stond langer op. En op het laatst nog een goeie klont roomboter erdoor gedaan. Met tagliatelle er verse parmezaan geserveerd. Rapportcijfer een 9!

Reply
Koert 27 november 2022 - 19:13

Daar zocht ik dus naar. Hoe lang heb je die aangezet? (‘low’?)

Reply
Esther 1 oktober 2022 - 08:51

Kun je dit ook maken op een buitenhoven? Een Kamagon? En wat is dan de temperatuur die je moet aanhouden?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:28

Als het dezelfde specificatie heeft als de oven, kan het zeker!

Reply
Claire 30 november 2022 - 18:20

Wat een heerlijk gerecht! Lekker met tagliatelle en een mooi glas rood (Foravia van Scagliola), genieten!!

Reply
Carien 28 januari 2023 - 18:18

Wohw wat was dit lekker wij hebben het met frietjes gegeten en dag 2 (nou niet lachen) met hutspot wat een voortreffelijke combinatie.

Reply
Loes 16 juli 2023 - 15:19

Heerlijk gerecht! Heb er aardappelpuree bij gemaakt met parmezaanse kaas erdoor en verse peterselie erover heen

Reply
Marjolein Langen 17 juli 2023 - 13:47

Welke rode wijn hebben jullie hier in gedaan ? Ik ga het deze week maken . Lijkt me heerlijk

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2023 - 09:08

Kies maar een Italiaanse wijn, dan zit je altijd goed. Geniet ervan!

Reply
Judith 27 oktober 2023 - 12:44

Hoe lang zou dit in de slowcooker moeten….?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2023 - 10:30

Oei, wij gebruiken die niet dus kan je daar niet in adviseren. Wellicht een andere gebruiker die je een tip kan geven?

Reply
Michael 22 december 2023 - 12:30

Net als elke andere runderstoofpot kan dit prima in de slowcooker. Uurtje of 5/6 op de hoge stand is een goed begin. Het vlees moet echt lekker uit elkaar vallen. Wel iets minder water erbij doen!

Reply