Home <30 minuten Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

oud-Hollandse klassieker

door SmaakMenutie
Andijviestamppot met spekjes

Klaar in 20 minuten

Eerder maakten we al boerenkool stamppot en hete bliksem en vandaag gaan we voor een andere Hollandse klassieker: andijvie stamppot. Want ook deze ouderwetse stamppot mag natuurlijk niet op onze site ontbreken. En laat dit nu ook nog eens een van de meest eenvoudige stamppotten om te maken zijn; klaar in slechts 20 minuten. Uiteraard serveren we er gebakken spekjes en rookworst bij. Of kies voor draadjesvlees!

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 400 g andijvie
  • 125 g spekreepjes
  • 15 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 4 el melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen circa 14 minuten.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui.
  • Giet de aardappels af en laat uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1/2 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie puree.
  • Meng beetje bij beetje 350-400 g rauwe andijvie door de aardappelpuree. Je zal zien dat de andijvie slinkt. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
  • Voeg de gebakken spekjes en ui toe samen met het bakvet en meng nog even goed door elkaar.
  • Serveer met bijvoorbeeld rookworst of draadjesvlees en optioneel Amsterdamse- of zilveruitjes en grove mosterd.

Andijvie stamppot recept Andijviestamppot met spekjes Rauwe andijvie stamppot

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Cokky 10 november 2021 - 08:58

Ik doe er ook nog een scheutje azijn door, dat leerde ik ooit van mijn zeeuwse schoonmoeder.

Reply
Ria blommers 10 november 2021 - 10:09

Ik doe er ook nog stukjes gekookte ei door

Reply
anja 10 november 2021 - 21:19

Cokky en Ria, dat doet mijn Zeeuwse echtgenoot ook!

Reply
Irene 12 november 2021 - 16:46

Dit is echt mijn lievelingsgerecht! Lekker, ook een uitje bij de spekjes! 👍

Reply
betty 13 november 2021 - 11:02

Mijn moeder maakte het altijd met slasaus

Reply
Francois 18 november 2021 - 22:24

Vandaag gemaakt en het smaakte goed! Inmiddels een trouwe fan van jullie website.

Reply
Liesbeth 30 november 2021 - 09:46

Ik ben geen Zeeuwse, maar Utrechtse en ook wij doen er azijn door. Lekker fris.

Reply
sanneke 6 februari 2022 - 15:44

Morgen ga ik dit recept voor het eerst maken.In de supermarkt zag ik voorgekookte aardappelen liggen van Cela vita 500 gram.Deze wil ik gaan gebruiken voor dit recept.Alleen gaat er dan 100 gram te weinig aardappelen in.Maakt dat veel uit voor dit recept?Kan ik gewoon 500 gram gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2022 - 10:15

Kan je gewoon gebruiken hoor Sanneke! Geniet ervan 🙂

Reply
Harry van Oirschot 23 september 2022 - 09:58

Als je er op het einde nog crème fraiche door roert dan krijg je een heerlijke smeuïge stamppot

Reply
Manuela 25 april 2023 - 10:25

Ik doe er ook wat azijn in, peprikablokhes met ui en spek meebakken en maak het romig met creme fraiche.

Reply