Home Hoofdgerechten Ovenschotel met prei en rookworst

Ovenschotel met prei en rookworst

door SmaakMenutie
Ovenschotel met prei en rookworst

Winters kostje

Deze ovenschotel met prei en rookworst is ideaal voor een doordeweekse (winterse) dag. Je zet namelijk binnen een half uurtje een complete maaltijd op tafel. Natuurlijk maken we er zelf een heerlijk sausje bij met mosterd, zodat het net wat meer pit krijgt. De rookworst maakt het echt een winters kostje en de topping van geraspte kaas maakt het helemaal af. Wij kozen hier voor krieltjes, maar je kan elke type voorgekookte aardappeltjes gebruiken. Mmmm! Al trek gekregen? Aan de slag!

Ovenschotel met prei en rookworst

Ovenschotel met prei en rookworst

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 67 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g voorgekookte krieltjes
125 g crème fraîche
30 g geraspte kaas
2 preien
1 rookworst
3 el melk of kookroom
2 tl grove mosterd
1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snijd 2 preien in ringen en snijd 1 rookworst in schijfjes of blokjes.
  • Meng 1 bakje crème fraîche van 125 gr met 3-4 el melk of kookroom, 2 tl grove mosterd en een 1/2 tl knoflookpoeder zodat je een romig mosterdsausje krijgt.
  • Neem een grote (meng) kom of schaal en doe hier 500 gr voorgekookte krieltjes in. Bestrooi met zout en peper. Voeg ook de gesneden prei en rookworst toe. Hussel alles goed door elkaar.
  • Neem een ovenschaal en verdeel de helft van het mengsel in de ovenschaal. Bestrijk vervolgens met de helft van het mosterdsausje.
  • Doe de andere helft van het mengsel in de ovenschaal en bestrijk met de rest van de mosterdsaus.
  • Bestrooi met geraspte kaas en plaats 25 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Preischotel ingrediënten Preischotel maken Preischotel recept Preischotel met rookworst Prei ovenschotel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Heidi 22 juli 2019 - 15:24

Hallo Tim en Erik,

Deze ovenschotel lijkt me heerlijk, ik ben fan van jullie recepten!
Zou je voor dit recept een verse rookworst kunnen gebruiken zonder hem van te voren 20 minuten in heet water te wellen?
Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Vriendelijke groet,
Heidi

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2019 - 13:07

Hi Heidi, leuk om te horen! Je kan zeker ook verse rookworst gebruiken. Wij kopen hem ook vaak bij de slager. Je hoeft hem dan niet eerst te wellen hoor. Eet smakelijk!

Reply
N. Appel 21 oktober 2019 - 18:58

Een complete mislukking,de worst was lekker en het bovenste laagje,verder was er niets gaar geworden.
De prei waren harde reepjes en de voorgekookte krieltjes waren ook nog keihard en dan helpt het niet als je het langer in de oven laat staan !

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2019 - 09:26

Wat vervelend dat de ovenschotel niet is gelukt! Wij maken hem regelmatig en hij is bij ons nog nooit mislukt. Wellicht heeft het met je oven te maken? Bij onze hetelucht oven op 200 graden gaat het perfect namelijk. Misschien eens proberen op een hogere stand 🙂

Reply
Magda 9 januari 2021 - 08:48

Wat een heerlijke schotel is dit. Allebei hebben we nog een keer opgeschept en toen was de schaal schoon leeg.
Ik had een grote zoete aardappel liggen, daar heb ik aardappelpuree van gemaakt met een klontje boter, crème fraîche en mosterd.
De prei heb ik even geblancheerd in kokend water. Van de deli-afdeling in de supermarkt had ik 3 kant en klaar gegrilde worstjes in plakjes gesneden. Puree onder op, dan de worst en de prei, de topping van crème fraîche met mosterd en de geraspte kaas, dan in de oven.
We hebben onze vingers er bij wijze van spreken bij opgegeten. Zo lekker! Bedankt mannen.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:22

Wat heerlijk Magda, fijn dat jullie ervan genoten hebben! En goed idee die zoete aardappel 🙂

Reply
Marjon 18 maart 2021 - 13:00

Dit een paar dagen geleden gemaakt, het was heerlijk! Net als de rest van jullie recepten. Echt een aanrader jullie site👍

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 14:38

Leuk te horen Marjon! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply