Home Pasta Pasta met spekjes en prei

Pasta met spekjes en prei

door SmaakMenutie
Pasta met spekjes en prei

Een doordeweekse favoriet

Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch iets lekkers en voedzaams op tafel wilt zetten.

Voor dat soort momenten is deze pasta met spekjes en prei perfect. Het gerecht is eenvoudig, snel klaar en heeft die vertrouwde smaak die je meteen een goed gevoel geeft. Het doet ons een beetje denken aan spaghetti carbonara, maar dan met een twist.

Pasta met spekjes recept

In plaats van pancetta gebruiken we gerookte spekjes en voor de pecorino nemen we Parmezaanse kaas. Daarnaast voegen we voegen we royaal prei toe. Zo heb je niet alleen een smakelijke pasta, maar ook meteen een portie groenten in je maaltijd.

Romig zonder room

Wat dit gerecht misschien wel bijzonder maakt, is de manier waarop we de saus binden. Veel pastagerechten worden romig gemaakt met room, maar hier kiezen we voor geklutste eieren. Dat klinkt misschien spannend, maar in de Italiaanse keuken is het een heel bekende techniek.

Spaghetti met spekjes

Denk maar aan de klassieke carbonara: het romige karakter komt niet van room, maar van eieren en kaas. Door de warme pasta voorzichtig te mengen met de eieren en Parmezaanse kaas ontstaat er een zijdezachte saus die de spaghetti mooi omhult. Het resultaat is een rijke, romige textuur zonder dat het “zwaar” wordt.

Serveren met..

De combinatie van spekjes, zachte prei en romige saus maakt dit gerecht bijna een soort comfortfood. Elke hap is vol van smaak en toch dus best licht. Om het geheel in balans te brengen, serveren we er een frisse salade bij. Zo heb je in korte tijd een complete maaltijd die zowel doordeweeks als in het weekend niet misstaat. Pasta met spekjes en prei is zo’n gerecht dat je steeds opnieuw wilt maken: eenvoudig, smaakvol en altijd een succes.

Pasta met spekjes en prei

Pasta met spekjes en prei

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 66 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 100 ml witte wijn
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 preien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Gemalen zwarte peper

Zo maak je het

  • Kook 160 g spaghetti in 11 minuten al dente.
  • Bak 125 g gerookte spekreepjes kort aan. Snipper 2 sjalotten en 2 tenen knoflook en fruit mee met de spekjes.
  • Snijd ondertussen 2 preien in halve ringen. Voeg de gesneden prei toe samen met 100 ml witte wijn en een half verkruimeld runderbouillon blokje. Laat rustig pruttelen tot de pasta gereed is.
  • Kluts met een garde 1 ei en van 2 eieren alleen het eigeel samen met 30 g geraspte Parmezaanse kaas tot een glad mengsel.
  • Doe de spaghetti bij het prei-mengsel en meng grondig. Zet het vuur laag en voeg nu het ei-mengsel toe samen met een flinke snuf nootmuskaat toe en gemalen zwarte peper. Verwarm kort en serveer direct.

Pasta met spekjes en prei

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Wietske 18 november 2022 - 19:03

Wat een heelijk gerecht! Echt lekker gegeten, morgen de andere helft yam

Reply
Andries 21 januari 2023 - 13:22

Gisteren dit recept eens uitgeprobeerd, was heerlijk alleen denk ik als je XL eieren hebt dat 2 eieren wel genoeg zal zijn. Verder niets op aan te merken was eenvoudig en lekker.

Reply
Lianne 22 november 2024 - 16:10

Echt een heerlijk recept en zo simpel te maken. Ben groot fan van jullie

Reply
1 2 3