Home Pasta Lasagne met spinazie en zalm

Lasagne met spinazie en zalm

door SmaakMenutie
Lasagne met spinazie en zalm

Zomerse lasagne

De meest gemaakte lasagne in Nederland is ongetwijfeld de lasagne met klassieke bolognese saus (en als tweede de lasagne al forno). Vandaag gaan we voor een wat lichtere variant. Namelijk met spinazie en zalm en een heerlijk luchtige ricottasaus met Parmezaanse kaas en frisse tomaat. We maakten al eens eerder een pasta met ricotta en spinazie maar deze is minstens zo lekker. We maken hem af met plakken mozzarella en extra Parmezaan. Dit maakt het echt tot een zomerse lasagne!

Lasagne met spinazie en zalm

Lasagne met spinazie en zalm

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g verse spinazie
  • 250 g ricotta
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml melk
  • 8 lasagnebladen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 tomaat
  • 1 bol mozzarella

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens in etappes 400 g verse spinazie toe tot deze is geslonken.
  • Giet de spinazie af en druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Snijd ook alvast 1 grote tomaat in plakken.
  • Neem een ruime mengkom en meng 250 g ricotta met 50 ml melk en 40 g Parmezaanse kaas. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe. Meng de uitgelekte spinazie door het ricotta-mengsel.
  • Neem een kleine ovenschaal en start met een laagje van de spinazie (ongeveer 1/3 deel). Bekleed vervolgens met de lasagnebladen.
  • Verdeel vervolgens weer met een derde deel van de spinazie. Dan de helft van de zalm, de plakken tomaat en eindig met de lasagnebladen.
  • Voeg nu het laatste deel van de spinazie toe en de andere helft van de zalm. Verdeel vervolgens de mozzarella over het geheel en maak af met een flinke laag Parmezaanse kaas.
  • Plaats het geheel 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Lasagne ingrediëntenlasagne zalm spinazie ricottaLasagne met zalm receptLasagne zalm spinazieZalm lasagneLasagne met spinazie en zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Marleen 11 oktober 2022 - 17:20

Wil verdubbelen dan alles maal 2?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:40

Ja dat zou ik wel doen! Misschien een beetje opletten met hoeveelheid vocht. En anders 2 schalen maken 🙂

Reply
Frank Geerling 21 september 2023 - 18:25

Doe altijd maal twee maar zorg dat de spinazie goed uitgelekt is (flinke druk op uit oefenen). Heerlijk gerecht een van mijn favorieten. Maak hem vandaag weer.

Reply
Erna 20 oktober 2022 - 20:27

Heerlijk! Ik heb diepvries spinazie gebruikt, flinke lepel pesto door het spinazie ricotta-mengsel. Ik ga het zeker vaker maken!

Reply
Sabine 30 oktober 2022 - 10:08

Het recept lijkt mij heerlijk alleen moet ik rekening houden met iemand die geen kaas eet. Kan ik de ricotta vervangen door creme fraiche of zure room? Hoe zorg ik dat het bovenlaagje niet uitdroogt omdat de mozzarella en parmezaanse kaas achterwege wordt gelaten? Zou het een optie zijn om paneermeel of broodkruim te gebruiken en deze te besprenkelen met olijfolie?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2022 - 15:29

De ricotta kan je vervangen door een plantaardige zuivel maar het moet wel een beetje dik zijn. De paneermeel/broodkruim zou een optie kunnen zijn, maar durf ik geen garantie op te geven. Beetje experimenteren dus, maar je haalt wel de smeuiigheid uit het gerecht denk ik 🙂

Reply
Frank Geerling 4 maart 2023 - 18:47

Maak de lasagna voor de tweede keer !
Heel erg lekker en gezond .

Bedankt voor het recept

Reply