Home Pasta Klassieke spaghetti carbonara (de echte!)

Klassieke spaghetti carbonara (de echte!)

door SmaakMenutie

Schaftvoedsel

De echte klassieke Italiaanse spaghetti carbonara! De truc? Gebruik ook de originele ingrediënten zoals het in Lazio (Italië) ooit is bedacht. Dus gebruik spek, maar dan natuurlijk wel pancetta. Gebruik geen voorverpakte magere spekblokjes van de supermarkt, maar ga naar de slager. Tenzij je supermarkt het natuurlijk gewoon verkoopt. En voor de kaas gebruik je pecorino. Maar hiervan moet ik zeggen dat Parmezaanse kaas ook prima kan. Verder heb je een uitje, een knoflookje en twee eitjes nodig. Meer niet! Maak het wel af met een frisse salade voor erbij. Mmmmm! En dan te bedenken dat deze spaghetti eigenlijk ‘schaftvoedsel’ was voor kolenbranders (Carbo is Latijn voor ‘houtskool’). Toch wel bijzonder dat deze klassieker nu wereldwijd wordt gegeten 🙂

Klassieke spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

De echte klassieke Italiaanse spaghetti carbonara! De truc? Gebruik ook de originele ingrediënten zoals het in Lazio (Italië) ooit is... Pasta Klassieke spaghetti carbonara (de echte!) European Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 14 keer gestemd )

Ingrediënten

180 g spaghetti (ca. 90 g per persoon)
150-200 g pancetta
50 g pecorino kaas
1 ui
1 teen knoflook
2 eieren
Scheut witte wijn (optioneel)

Zo maak je het

  • Zet een pan met ruim water op het vuur voor de spaghetti.
  • Snijd de pancetta in reepjes en bak deze in een grote koekenpan, zonder olie, in circa 10 minuten op middelmatig vuur krokant.
  • Doe als de pancetta bijna klaar is de spaghetti in de pan en kook deze in 10 minuten al dente (beetgaar).
  • Haal de pancetta uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. De pancetta heeft flink wat vet afgegeven. Verwijder de helft van het vet en bak in het overgebleven vet een fijngesneden uitje en knoflookje op matig vuur aan.
  • Voeg na een paar minuten de pancetta toe samen met een scheutje witte wijn (of gebruik een scheutje kookvocht van de pasta).
  • Kluts ondertussen 2 eieren los in een kommetje en roer hier ongeveer de helft van de pecorino doorheen.
  • Als de pasta klaar is voeg je deze toe aan de pan met pancetta. Goed roeren en voeg eventueel nog een scheutje wijn of kookvocht toe als het geheel wat droog is geworden.
  • Voeg nu de geklutste eieren toe en blijf constant roeren. Dit is belangrijk want anders krijg je een roerei. Voeg de rest van de kaas ook toe en blijf goed roeren. Naar smaak kan je wat peper en zout toevoegen. Niet teveel, want de pancetta is al vrij zout van zichzelf.
  • Verdeel de pasta over twee borden, bestrooi met wat extra kaas en serveer met een lekkere simpele frisse salade (bijvoorbeeld eikenbladsla met cherrytomaatjes en wat balsamico en olijfolie). That's all!

Spaghetti carbonara makenSpaghetti carbonara recept

TIP

Als je dunne plakjes pancetta gebruikt (vleesbeleg) dan is de pancetta waarschijnlijk sneller klaar. Ook geeft deze iets minder vet af dan een stuk pancetta van de slager. Houd daar dus even rekening mee.