Home Pasta Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Italiaanse klassieker

door SmaakMenutie
Spaghetti carbonara

Schaftvoedsel

De echte klassieke Italiaanse spaghetti carbonara! De truc? Gebruik ook de originele ingrediënten zoals het in Lazio (Italië) ooit is bedacht. Dus gebruik spek, maar dan natuurlijk wel pancetta. Gebruik geen voorverpakte magere spekblokjes van de supermarkt, maar ga naar de slager. Tenzij je supermarkt het natuurlijk gewoon verkoopt. En voor de kaas gebruik je pecorino. Maar hiervan moet ik zeggen dat Parmezaanse kaas ook prima kan. Verder heb je een uitje, een knoflookje en twee eitjes nodig. Meer niet. Maak het wel af met een frisse salade voor erbij. En dan te bedenken dat deze spaghetti eigenlijk ‘schaftvoedsel’ was voor kolenbranders (Carbo is Latijn voor ‘houtskool’). Toch wel bijzonder dat deze klassieker nu wereldwijd wordt gegeten 🙂

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 62 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 160 g spaghetti
 • 150 g pancetta
 • 50 g pecorino kaas
 • 2 eieren
 • 1 sjalot
 • 1 teen knoflook
 • Scheut witte wijn (optioneel)
 • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

 • Kook circa 160 g spaghetti in 10-12 al dente.
 • Snijd ondertussen circa 100-150 g pancetta in blokjes en bak deze in een grote (koeken)pan zonder olie ongeveer 5 minuten aan.
 • Snipper 1 sjalot en snijd 1 teen knoflook fijn. Voeg toe bij de pancetta en fruit al omscheppend mee.
 • Voeg een goede scheut wijn toe (of kookvocht van de pasta) en laat het geheel even pruttelen tot de spaghetti klaar is.
 • Neem een mengkom en kluts 2 eieren. Voeg ongeveer 30 g pecorino toe en meng met het ei.
 • Voeg de spaghetti toe aan de pancetta en vervolgens het geklutste ei. Blijf constant roeren. Dit is belangrijk anders krijg je een roerei. 
 • Voeg naar smaak verse peper toe samen met de rest van de geraspte pecorino. Voeg tevens wat (grof) zeezout toe, maar niet teveel. Het geheel is al vrij zout dankzij de spek en de kaas.
 • Maak eventueel af met peterselie en serveer met een simpele frisse salade.

Spaghetti carbonara recept Spaghetti carbonara Pasta carbonara

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Bob 29 januari 2021 - 18:16

“Blijf roeren anders krijg je roerei” is grappig bedacht, maar niet juist. De temperatuur van de pasta moet omlaag voor het eimengsel word toegevoegd. Wijn en shalotjes horen niet in het orginele carbonara recept. Het kan, maar mag niet.

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 18:24

Dan koelt het ook weer snel af Bob, dus snel handelen is gewenst 😉

Reply
Sophie Timp 28 april 2021 - 23:59

Hallo Tim en Erik. Dit is een van de vele recepten van jullie die ik gemaakt heb. Soms doe ik er wat bij en soms haal ik er iets af maar jullie basis is werkelijk voortreffelijk. Als je praat over favorieten staan jullie bovenaan. Conclusie, elk nieuw recept gaat in de map https://www.smaakmenutie.nl Dank

Reply
SmaakMenutie 29 april 2021 - 09:05

Wat ontzettend leuk om te horen Sophie! Fijn dat je van onze recepten geniet 🙂

Reply
Gijs 29 januari 2021 - 21:11

Laat ik beginnen door te zeggen dat ik jullie site echt geweldig vind! Ik heb al vele heerlijke recepten van jullie gemaakt. Maar jongens, als jullie je recept ‘de klassieke carbonara’ noemen, moeten hjullie ook echt het klassieke recept gebruiken. Ui en peterselie in carbonara? Een eechte Romein zou er stijl van achterover slaan. Een knoflookje kan ecentueel nog, maar klassiek is het neit. E ndan heb ik het nog niet eens over de wijn gehad.

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 21:31

Iedereen maakt het op zijn eigen manier, voor ons is dit het klassieke recept. Net als dat elke Italiaanse familie zijn eigen recept heeft. Wijn en peterselie zijn optioneel. Maar ik zou zeggen probeer het eens! 😉

Reply
Micha Sulman 28 november 2021 - 19:58

Hoi.. toch even vermelden dat in de meeste authentieke recepten in plaats van pancetta, wat natuurlijk gewoon heerlijk is, guanciale spek(wangspek) wordt gebruikt, spek wat in Italiaanse delicatessezaken wel te krijgen is maar in de supermarkt of gemiddelde slager niet…

Reply
Hugo Burgmeijer 21 juli 2023 - 10:26

Heerlijk recept ,… meerdere malen gemaakt lekker met wijn en spek

Reply