Home Erik's Asia Saté ajam

Saté ajam

Indische kipsaté

door SmaakMenutie
Saté ajam

Steengoed

Ons favoriete barbecue recept: de enige echte saté ajam. Oftewel Indische kipsaté! Wonderlijk genoeg hadden we die nog geeneens op de site staan. Wel de saté babi van varkenshaas en de combi saté, maar de kipsaté ontbrak nog. Heerlijk met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, witte rijst en kroepoek.

Saté ajam

Kipsaté

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 98 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal oelek. Meng tot een gladde marinade.
  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
  • Snijd 800 g (of meer) kipdijfilet in kleine stukjes en meng deze grondig door de zojuist gemaakte marinade. Laat nu lekker lang, afgedekt in de koelkast, intrekken. Minimaal 1 á 2 uur, maar langer is nog beter.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Zorg ervoor dat je de satéprikkers van te voren een uurtje in koud water hebt gelegd, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Steek de barbecue aan en zodra er een laagje as is te zien op de kolen, plaats je het grillrooster (en als je 'm in je bezit hebt de GBS Sear-Grate in het uitneembare middenstuk) en sluit het deksel. Zorg ervoor dat alle ventilatieopening volledig geopend zijn. Laat de barbecue goed heet worden (interne temperatuur minimaal 200 graden).
  • Barbecue de stokjes enkele minuten per kant. Serveer met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, witte rijst en kroepoek.

Kipsaté marinadeSaté ajam marineren Kipsaté marineren Kipsaté rijgen Indische saté ajamSaté ajam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

19 reacties

Marina Boeser 1 juni 2020 - 09:39

Gisteren gemaakt, niet als spiesjes maar in de pan, heerlijk!! Dit recept blijft erin! Ook al een paar keer jullie Orak Arik gemaakt, ook zo lekker! Ga vooral zo door!??

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2020 - 11:09

In de pan deze saté maken lijkt ons ook heerlijk! Leuk dat je de orak arik al een paar keer hebt gemaakt 🙂

Reply
Marcel 13 augustus 2020 - 15:30

Lekkere Saté. Gisteren gegeten. Marinade de hele dag laten intrekken. Gecombineerd met Lontong en saté saus

Reply
SmaakMenutie 14 augustus 2020 - 09:35

Lekker lang gemarineerd Marcel, heel goed! Hoe langer, hoe beter. Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Hans 20 december 2020 - 17:28

Lekker recept met toepassing van limoen. Tip: maak een beetje extra marinade en smeer die met kwastje steeds over sateetjes om deze niet uit te laten drogen + voor nog meer smaaksensatie.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 09:46

Fijn dat ze in de smaak vielen Hans! En goede tip ?

Reply
Marjan F 17 oktober 2021 - 23:18

Wat voor salade is hier lekker bij??
Iemand een suggestie?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2021 - 10:42

Zou er een frisse salade bij maken, zoals ketoprak, petjil of ulang ulang! En vergeet uiteraard de atjar niet 🙂

Reply
Marjan Feenstra 19 oktober 2021 - 20:00

🙏🏼 Bedankt!

Reply
Ralph 24 maart 2022 - 10:41

Grill je deze satestokjes direct?

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2022 - 11:10

Nadat je het vlees 1 á 2 uur hebt gemarineerd kan je de stokjes inderdaad direct grillen 🙂

Reply
Amy 5 mei 2022 - 18:49

Top recept, staat bijna iedere week op het menu. Echt heel goed, dank je wel!

Reply
Cindy 10 augustus 2022 - 16:41

Wat een heerlijke saté!! Wij hebben de stukjes ui ook aan het stokje geregen, zonde om weg te gooien 😉 de knoflook hebben wij uitgeperst ipv stukjes gesneden.

Reply
Annemarie 24 september 2022 - 18:24

Zalig! Tip, ik heb de ui die over was gebakken in een beetje olie en door de javaanse bami geroerd, heerlijk!

Reply
Ro 24 juni 2023 - 07:05

goedemorgen ga deze vandaag maken voor een man of 40. Is er geen zout nodig?

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2023 - 09:35

Nee hoor, de marinade geeft meer dan genoeg smaak af. Geniet ervan!

Reply
Stéphanie Van Hoe 9 oktober 2023 - 17:29

Beste allen , halloooo, wij hebben op jullie aanraden deze Weber Touch premium master gekocht 👍👍👍. Echter staan er maar 2 receptjes met dit toestel op jullie site. Kan u er meer met ons delen AUB. Nog prachtig nazomer weer hier in België. Wij lezen het wel , alvast bedankt ❤️

Reply
Tange 6 september 2024 - 17:59

Ik heb 1400/1500 gram kip en varken. Hoeveel van de kruiden moet ik dan gebruiken of kan ik bovenstaande x2 doen?

Reply
SmaakMenutie 9 september 2024 - 16:09

Je moet in dit geval een beetje voorzichtig zijn met de kruiden. Dus ik zou x1,5 doen, dat is meer dan genoeg hoor!

Reply