Klaar in een handomdraai
Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?
Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!
De boemboe is de basis
De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.
Sperziebonen: knapperig of zacht?
Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!
De perfecte combinatie
Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.
33 reacties
Hoi Tim en Erik,
De boemboes kunnen die ook 1 dag van te voren gemaakt worden?
Ja hoor Angelina! 🙂
Dank u wel!
We hebben heerlijk gesmuld. Mijn man heeft zelfs de pannen uitgelikt. (atjar ketimoen, Kare ajam en sajoer boontjes). 👌🏼
Haha heel goed Angelina, leuk!!
Vanavond gemaakt. Toppie lekker, alleen eten we dit met 2 personen op! Kun je niet 800 gr boontjes erin doen?
E
Fijn dat de boontjes in de smaak vielen Jose! Wij eten het als onderdeel van een Indische rijsttafel, dus als bijgerecht. Vandaar 4 personen. Maar maak vooral wat meer als je het als hoofdgerecht eet. En bij 800 g sperziebonen, doe dan de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Zelf nooit gedaan, dus even uitproberen 🙂 Succes!
Heel lekker! Ik ken de versie van mijn oma en dat is met broccoli☺️
Tegenwoordig maak ik ze allebei, goed bezig heren!
Leuk te horen Lana! Ook heerlijk met broccoli 🙂
Heerlijk recept dit!
Ik zelf doe er ook broccoli bij.
Al meerdere keren gemaakt en blijft er zeker in!
Lekker die toevoeging van broccoli Mandy! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂
Ik zie de ingrediënten voor de boemboe, maar dat is toch veel te weinig om te kunnen mixen met een apparaat ? Ik neem aan dat de hoeveelheden bijv 10x genomen worden om het verwerkbaar te maken in een apparaat en dan de rest in te vriezen ?
Nee hoor Bas, met deze hoeveelheden lukt het in een kom van de staafmixer 🙂
Vandaag geprobeerd het te maken, maar een blender lukt dus echt niet. Ik heb uiteindelijk voor de boemboe 3x de hoeveelheid moeten doen om het blend-baar te krijgen. Een staafmixer heb ik (nog) niet.
Maar dan, ik heb de 250ml gebruikt, maar dan wordt de boemboe een soep ! moet dat niet veel minder water zijn ?
Hi Bas, de hoeveelheid voor een blender is sowieso veel te weinig. Daarom raad ik je aan om een staafmixer te kopen waar ook een hakmolentje bij zit.
Voor wat betreft de hoeveelheid vocht dit klopt weliswaar maar het had langer moeten inkoken en bij voorkeur zonder deksel. Wij gaan dit recept binnenkort optimaliseren zodat het minder vochtig wordt. Hopelijk smaakte het desondanks wel!
Het was zeker lekker, het verzadigde ook enorm goed. Zeker een blijvertje ! (had het samen gemaakt met de ajam pedis, echt heel lekker !
Ik heb altijd wel moeite met recepten, dus vallen er veel af (te lastige ingrediënten, heel veel tijd etc). De recepten hier tot nu toe, vind ik heel goed werkbaar (moet nog wel veel ingrediënten even googelen om te vertalen). Nu druk bezig met vega gerechten, want die heb ik er nog te weinig.