Home Erik's Asia Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Indische boontjes met garnaaltjes

door SmaakMenutie
Sajoer tumis boontjes

Klaar in een handomdraai

Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?

Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!

Sajoer boontjes

De boemboe is de basis

De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.

Sajoer tumis boontjes maken

Sperziebonen: knapperig of zacht?

Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!

Sajoer tumis boontjes ingrediënten

De perfecte combinatie

Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.

Sajoer toemis boontjes
Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperzieboontjes
  • 100 g cocktailgarnalen
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en halveer. Kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Neem de kom hakmolen en maak ondertussen een boemboe van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat (zonder zaadlijsten), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé en een scheutje zonnebloemolie.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten in een wok. Voeg vervolgens 1-2 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg tot slot ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen. Voeg nu tevens 100 g cocktailgarnalen toe.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer tumis boontjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Angelina Snoekx 24 april 2021 - 12:48

Hoi Tim en Erik,

De boemboes kunnen die ook 1 dag van te voren gemaakt worden?

Reply
SmaakMenutie 24 april 2021 - 14:13

Ja hoor Angelina! 🙂

Reply
Angelina Snoekx 25 april 2021 - 19:35

Dank u wel!
We hebben heerlijk gesmuld. Mijn man heeft zelfs de pannen uitgelikt. (atjar ketimoen, Kare ajam en sajoer boontjes). 👌🏼

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:33

Haha heel goed Angelina, leuk!!

Reply
Jose 14 april 2021 - 19:52

Vanavond gemaakt. Toppie lekker, alleen eten we dit met 2 personen op! Kun je niet 800 gr boontjes erin doen?
E

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 15:17

Fijn dat de boontjes in de smaak vielen Jose! Wij eten het als onderdeel van een Indische rijsttafel, dus als bijgerecht. Vandaar 4 personen. Maar maak vooral wat meer als je het als hoofdgerecht eet. En bij 800 g sperziebonen, doe dan de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Zelf nooit gedaan, dus even uitproberen 🙂 Succes!

Reply
Lana 14 april 2021 - 08:00

Heel lekker! Ik ken de versie van mijn oma en dat is met broccoli☺️
Tegenwoordig maak ik ze allebei, goed bezig heren!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2021 - 08:50

Leuk te horen Lana! Ook heerlijk met broccoli 🙂

Reply
Mandy Danielse 9 april 2021 - 20:38

Heerlijk recept dit!

Ik zelf doe er ook broccoli bij.

Al meerdere keren gemaakt en blijft er zeker in!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 10:45

Lekker die toevoeging van broccoli Mandy! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂

Reply
Bas 13 maart 2021 - 13:49

Ik zie de ingrediënten voor de boemboe, maar dat is toch veel te weinig om te kunnen mixen met een apparaat ? Ik neem aan dat de hoeveelheden bijv 10x genomen worden om het verwerkbaar te maken in een apparaat en dan de rest in te vriezen ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 14:46

Nee hoor Bas, met deze hoeveelheden lukt het in een kom van de staafmixer 🙂

Reply
Bas 24 maart 2021 - 16:53

Vandaag geprobeerd het te maken, maar een blender lukt dus echt niet. Ik heb uiteindelijk voor de boemboe 3x de hoeveelheid moeten doen om het blend-baar te krijgen. Een staafmixer heb ik (nog) niet.
Maar dan, ik heb de 250ml gebruikt, maar dan wordt de boemboe een soep ! moet dat niet veel minder water zijn ?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:17

Hi Bas, de hoeveelheid voor een blender is sowieso veel te weinig. Daarom raad ik je aan om een staafmixer te kopen waar ook een hakmolentje bij zit.
Voor wat betreft de hoeveelheid vocht dit klopt weliswaar maar het had langer moeten inkoken en bij voorkeur zonder deksel. Wij gaan dit recept binnenkort optimaliseren zodat het minder vochtig wordt. Hopelijk smaakte het desondanks wel!

Reply
Bas 27 maart 2021 - 12:35

Het was zeker lekker, het verzadigde ook enorm goed. Zeker een blijvertje ! (had het samen gemaakt met de ajam pedis, echt heel lekker !
Ik heb altijd wel moeite met recepten, dus vallen er veel af (te lastige ingrediënten, heel veel tijd etc). De recepten hier tot nu toe, vind ik heel goed werkbaar (moet nog wel veel ingrediënten even googelen om te vertalen). Nu druk bezig met vega gerechten, want die heb ik er nog te weinig.

1 2 3