Home Erik's Asia Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Indische boontjes met garnaaltjes

door SmaakMenutie
Sajoer tumis boontjes

Klaar in een handomdraai

Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?

Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!

Sajoer boontjes

De boemboe is de basis

De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.

Sajoer tumis boontjes maken

Sperziebonen: knapperig of zacht?

Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!

Sajoer tumis boontjes ingrediënten

De perfecte combinatie

Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.

Sajoer toemis boontjes
Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperzieboontjes
  • 100 g cocktailgarnalen
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en halveer. Kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Neem de kom hakmolen en maak ondertussen een boemboe van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat (zonder zaadlijsten), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé en een scheutje zonnebloemolie.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten in een wok. Voeg vervolgens 1-2 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg tot slot ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen. Voeg nu tevens 100 g cocktailgarnalen toe.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer tumis boontjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Helga 27 februari 2021 - 20:43

Wat was het lekker zeg! Dit recept is een blijvertje 😋

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:36

Leuk om te horen Helga, fijn dat ons recept in de smaak viel!

Reply
Jeannette 14 april 2021 - 16:35

Dit recept ga ik zeker proberen , heb al een hoop indische recepten van jullie uitgeprobeerd en zijn allemaal super lekker 👍

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 08:59

Leuk Jeannette, geniet ervan! 🙂

Reply
ineke 1 augustus 2020 - 11:24

hallo,
ik had een vraagje; is dit recept ook te maken met witte/ chinese kool?

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 14:30

Hoi Ineke, ja hoor het lijkt ons dat dit moet kunnen! 🙂

Reply
Fons 20 april 2020 - 10:17

Hai Folks,
Heb jullie Sajoer tumis boontjes gemaakt, Heerlijk!!
Had geen garnalen in huis maar heb wel altijd gedroogde garnalen in huis. Zijn sterker van smaak en lang houdbaar.
Overigens al jullie recepten zijn super

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:38

Ha Fons, fijn dat het in de smaak viel! Goed idee gedroogde garnalen, lijkt ons heerlijk 🙂

Reply
Annette 2 maart 2019 - 10:45

Sajoer tumis boontjes gemaakt. Makkelijk recept en een heerlijke maaltijd. Bleef bij mij alleen iets te nat (waterig) vond ik, mijn man vond dit juist lekker door zijn rijst heen. Echt voor herhaling vatbaar. Thanks

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2019 - 13:21

Hoi Annette, fijn dat de boontjes in de smaak vielen! Leuk om te horen 🙂 Als je het de volgende keer toch liever wat minder nat wil dan het geheel op het laatste moment wat langer in laten koken op hoger vuur. Groet, team SmaakMenutie

Reply
luuk 19 januari 2019 - 00:18

Wat is santen?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2019 - 11:36

Hoi Luuk, santen is geraspte kokos dat is samengeperst. Een blok kokos dus. Gewoon te verkrijgen bij de supermarkt!

Reply
1 2 3