Klaar in een handomdraai
Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?
Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!
De boemboe is de basis
De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.
Sperziebonen: knapperig of zacht?
Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!
De perfecte combinatie
Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.
33 reacties
Wat was het lekker zeg! Dit recept is een blijvertje 😋
Leuk om te horen Helga, fijn dat ons recept in de smaak viel!
Dit recept ga ik zeker proberen , heb al een hoop indische recepten van jullie uitgeprobeerd en zijn allemaal super lekker 👍
Leuk Jeannette, geniet ervan! 🙂
hallo,
ik had een vraagje; is dit recept ook te maken met witte/ chinese kool?
Hoi Ineke, ja hoor het lijkt ons dat dit moet kunnen! 🙂
Hai Folks,
Heb jullie Sajoer tumis boontjes gemaakt, Heerlijk!!
Had geen garnalen in huis maar heb wel altijd gedroogde garnalen in huis. Zijn sterker van smaak en lang houdbaar.
Overigens al jullie recepten zijn super
Ha Fons, fijn dat het in de smaak viel! Goed idee gedroogde garnalen, lijkt ons heerlijk 🙂
Sajoer tumis boontjes gemaakt. Makkelijk recept en een heerlijke maaltijd. Bleef bij mij alleen iets te nat (waterig) vond ik, mijn man vond dit juist lekker door zijn rijst heen. Echt voor herhaling vatbaar. Thanks
Hoi Annette, fijn dat de boontjes in de smaak vielen! Leuk om te horen 🙂 Als je het de volgende keer toch liever wat minder nat wil dan het geheel op het laatste moment wat langer in laten koken op hoger vuur. Groet, team SmaakMenutie
Wat is santen?
Hoi Luuk, santen is geraspte kokos dat is samengeperst. Een blok kokos dus. Gewoon te verkrijgen bij de supermarkt!