Home Erik's Asia Sajoer oblok oblok

Sajoer oblok oblok

Indisch groentegerecht

door SmaakMenutie
Sajoer oblok oblok

Groenten in de hoofdrol

We hebben je al eens eerder laten zien hoe veelzijdig tempeh kan zijn in onze sambal goreng tempeh kering.

Vandaag verwerken we de tempeh in onze versie van de ‘sajoer oblok oblok’. Dit is een klassiek en vegetarisch Indisch groentegerecht dat wat minder bekend is bij het grote publiek. Wat het gerecht zo prettig maakt is dat het grotendeels bestaat uit simpele maar voedzame ingrediënten. Wortel, sperziebonen en spitskool (of witte kool) vormen de basisgroenten. Samen met de kruiden en kokosmelk ontstaat er een ontzettend lekker en gezond maaltje.

Tempeh én tofu, het beste van twee werelden

In dit gerecht gebruiken we zowel tempeh als tofu. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook kiezen voor slechts één van de twee. Tempeh heeft een stevige, nootachtige bite en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is rijk aan eiwitten, vezels en vitamine B12 (als het verrijkt is tenminste). Tofu daarentegen is wat zachter en neemt makkelijk smaken op.

Sajoer oblok oblok ingrediënten

We frituren beide kort in zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Dit geeft ze een lekker krokant randje en maakt ze perfect om straks de geurige saus op te nemen. Even uitlekken op keukenpapier en klaar.

De boemboe

De smaakmaker in sajoer oblok oblok is de boemboe; een geurige pasta van knoflook, sjalotten, trassi (garnalenpasta), gemalen laos en zonnebloemolie. Die mixen we tot een glad geheel en bakken we kort aan zodat de smaken goed vrij komen. Daarna voegen we water en kokosmelk toe, samen met een gekneusde stengel sereh en wat blaadjes salam (Indisch laurier), gevolgd door groenten.

Oblok oblok recept

Daarna even kort een minuutje of 15 laten sudderen. De groenten blijven zo lekker knapperig. Daarna alleen de saus nog 5 minuten laten indikken door de deksel te verwijderen.

Soep of groentegerecht? Kies maar!

Een van de fijne dingen aan sajoer oblok oblok is de veelzijdigheid. Serveer het als maaltijdsoep met wat rijst of lontong erbij, of laat het vocht nog iets verder inkoken en zet het als warm groentegerecht op tafel.

Oblok oblok

En nee, ingewikkeld is het niet. Met een beetje voorbereiding staat dit kleurrijke gerecht super snel op tafel. Weer eens wat anders dan de standaard doordeweekse kost en minstens zo lekker.

Sajoer oblok oblok

Sajoer oblok oblok

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 33 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 200 g tofu
  • 200 g tempeh
  • 150 g spitskool
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salam bladen (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1/2 winterpeen
  • 2 tl trassi
  • 2 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd een 1/2 blok tempeh en een 1/2 blok tofu in blokjes en/of reepjes. Of kies voor 1 blok tempeh of tofu.
  • Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok of braadpan en frituur de tempeh en tofu enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de boemboe door met de hakmolen 2-3 tenen knoflook, 2 sjalotten, 2 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 1 el zonnebloemolie te mixen tot een gladde pasta.
  • Snijd ook alvast een 1/2 winterpeen in blokjes of reepjes en dop 200 g sperziebonen en snijd doormidden. Als je geen kant-en-klare kool hebt gekocht snijd deze dan eveneens fijn.
  • Verwijder de meeste olie uit de wok of pan waar je zojuist de tempeh en tofu in hebt gefrituurd. Fruit vervolgens de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg 250 ml (dikke) kokosmelk toe en 250 ml water. Breng net niet aan de kook. Voeg 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 blaadjes salam (Indisch laurier). Voeg nu ook alle gesneden groenten toe en laat het geheel 15 minuutjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Snijd 1 (of meer) rode peper in ringetjes en voeg na 15 minuten toe aan het geheel. Voeg nu ook de tofu en tempeh toe.
  • Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen zonder deksel zodat het wat kan indikken. Selamat makan!

Sajoer oblok oblok

TIP

Door de trassi is dit weliswaar een gerecht zonder vlees, maar het is officieel voor de die-hard vegetariër niet volledig vegetarisch. Trassi vervangen? Gebruik dan taotjo. Dan moet je natuurlijk wel even naar de toko. Want de meeste supermarkten verkopen dit (nog) niet.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Erwin Van Der Werff 4 oktober 2024 - 21:59

Heren,

Ik ben jaren bezig geweest dit gerecht van mijn oma te benaderen. Dankzij jullie recept heb ik het idee dat ik er nu bijna ben. Ik voeg er overigens nog wel peteh bonen en garnalen aan toe. Bedankt voor dit recept!

Reply
1 2