Home Erik's Asia Risolles

Risolles

Indische snack met gehaktragout

door SmaakMenutie
Risolles

Eerbetoon

In mijn vroege jeugd gingen we met nieuwjaarsdag altijd naar mijn tante Ep (eigenlijk Elisabeth) de nicht van mijn grootmoeder, om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kan mij nog goed herinneren hoe stampvol het huis was en hoe mijn tantes druk in de weer waren met allerlei Indische snacks zoals pasteitjes (met kip of gehakt), lemper, kroket kentang en risolles. Het was eind jaren tachtig, begin jaren negentig en de kenmerkende geur van Indisch eten die het hele huis vulde kan ik mij nog zo voor de geest halen; inclusief de geur van tabaksrook die het andere deel van de kamer domineerde. In die tijd immers nog heel gewoon. Gefascineerd was ik van al het lekkers en er ging steevast een flinke hoeveelheid snacks en eten mee naar huis, aangezien er altijd veel te veel werd gemaakt.

“Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden”

Op ons lijstje stond al lang (en na vaak de vraag te hebben gehad) om eens zelf risolles te maken. En vorig jaar zouden we samen met Inge, de zus van mijn vader, risolles gaan maken. Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden. Ze had al eens vertelt hoe het moest, maar we zouden het samen gaan maken die zomer. Helaas is zij vorig jaar na een kort ziekbed onverwacht overleden en is het er dus nooit meer van gekomen. Daarom vandaag als eerbetoon de risolles met gehakt. Misschien kreeg ik in mijn onderbewuste wat tips, want het resultaat mag er zijn. Ze smaken exact zoals mijn tantes ze dertig jaar geleden maakten en dus ook exact zoals Inge ze zou maken. Mooi hoe eten herinneringen creëert. Selamat makan!

Risolles

Risolles

Personen: 12 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 60 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 350 g bloem
  • 250 g paneermeel
  • 750 ml melk
  • 50 g diepvries doperwten (optioneel)
  • 5 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 prei
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie (of frituurvet)

Zo maak je het

  • Snijd 1 (kleine) prei, 2 sjalotten en 3 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 winterpeen en 1 stengel bleekselderij in hele kleine blokjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook kort aan in een scheutje zonnebloemolie. Zet het vuur laag en meng 1 tl trassi door het ui-knoflookmengsel.
  • Voeg 500 g gehakt toe en rul al omscheppend bruin. Voeg ook 1 tl nootmuskaat en een snuf zout en peper toe.
  • Voeg de winterpeen, prei en bleekselderij toe en bak al omscheppend 5-7 minuten mee. Voeg 2 verkruimelde runderbouillon blokjes toe samen met 2 flinke el suiker. Meng grondig en bak nog even kort mee.
  • Voeg 3 el bloem toe en bak al omscheppend enkele minuten tot de bloem gaar is. Schenk in 4-5 etappes al roerend 250 ml (half)volle melk bij het geheel tot er een ragout ontstaat.
  • Meng optioneel 50 g ontdooide diepvriesdoperwten door het geheel. Laat volledig afkoelen.
  • Mix voor de flensjes 350 g bloem met 2 eieren, 1 tl zout, 500 ml melk en 3 el zonnebloemolie tot een glad beslag met een garde of keukenmachine.
  • Gebruik een anti-aanbaklaag pan en bak ongeveer 12 (flinter)dunne flensjes op middelmatig vuur. Gebruik een klein beetje zonnebloemolie of boter zodat de pan vettig blijft.
  • Zet alvast twee diepe borden klaar en vul de een met een flinke laag paneermeel en kluts in de ander 3 eieren los.
  • Vul elk flensje met ongeveer 2 el van het gehaktmengsel en vouw dicht als een envelop. Plak de rand dicht met het geklutste ei. Herhaal tot alle flensjes op zijn.
  • Haal de risolles eerst door het geklutste ei en daarna door het paneermeel. Zorg dat ze rondom goed bedekt zijn.
  • Frituur de rissoles in (circa) 4 minuten rondom goudbruin op 170-180 graden in de (frituur)pan. Frituur er maximaal 2-3 tegelijkertijd.

Risolles ingrediëntenRisolles ragoutRisolles beslagRisolles makenRisolles receptIndische risollesRisollesRisolles met gehakt

TIP

Heb je risolles over? Bewaar ze dan in de diepvries en warm ze zodra ze weer zijn ontdooid ongeveer 10 minuten op in de oven op 180 graden.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Nelleke 10 juni 2024 - 13:40

Heerlijk! Hele goede uitleg!! En mooi verhaal ❤️
Ik had maar voor de helft gemaakt, bang dat het me niet ging lukken maar het is goed gelukt dus de volgende keer de volle mep 😁

Reply
Remi 1 juni 2024 - 17:01

Wat ik mis in dit recept, maar dat is mijn eigen ervaring, overgenomen van “Tante Dorien” (vriendin van mijn moeder) is dat er ook een scheutje ketjap manis door mag.
Tante Dorien gebruikte altijd kip, voor de bouillon destijds kip karkassen.
Toen had je nog poeliers.

Reply
Bettie 29 mei 2024 - 15:56

Dit lijkt mij heerlijk. Kunnen ze ook in de oven? We hebben geen frituurpan. En hoelang zou het moeten en op welke temperatuur?

Dankjewel voor al jullie heerlijke recepten!!!!

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:35

In de oven zou moeten kunnen, echter hebben wij dat zelf niet eerder gedaan. Ze moeten dan sowieso een stuk langer in de oven. Je kan overigens ook een pan met olie op het vuur zetten als je geen frituurpan hebt 🙂

Reply
Anneke 12 maart 2024 - 16:27

Heb ze laatst gemaakt met kip, prei, worteltjes en gekruide kleefrijst. ook erg lekker gewoon zelf wat lekkers bedacht, maar ga zeker deze ook eens proberen.

Reply
Janis 9 november 2024 - 17:27

Kan ik ook bladerdeeg gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 12 november 2024 - 10:30

Nee, dat past echt niet bij het recept. Je mag het uiteraard wel doen, maar dan wordt het een volstrekt ander gerecht 😉

Reply
fred 8 maart 2024 - 14:10

gisteren gemaakt en ik kan je vertellen lekkerder worden ze niet, heeeeeerlijk!!!!

Reply
1 2 3