Eerbetoon
In mijn vroege jeugd gingen we met nieuwjaarsdag altijd naar mijn tante Ep (eigenlijk Elisabeth) de nicht van mijn grootmoeder, om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kan mij nog goed herinneren hoe stampvol het huis was en hoe mijn tantes druk in de weer waren met allerlei Indische snacks zoals pasteitjes (met kip of gehakt), lemper, kroket kentang en risolles. Het was eind jaren tachtig, begin jaren negentig en de kenmerkende geur van Indisch eten die het hele huis vulde kan ik mij nog zo voor de geest halen; inclusief de geur van tabaksrook die het andere deel van de kamer domineerde. In die tijd immers nog heel gewoon. Gefascineerd was ik van al het lekkers en er ging steevast een flinke hoeveelheid snacks en eten mee naar huis, aangezien er altijd veel te veel werd gemaakt.
“Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden”
Op ons lijstje stond al lang (en na vaak de vraag te hebben gehad) om eens zelf risolles te maken. En vorig jaar zouden we samen met Inge, de zus van mijn vader, risolles gaan maken. Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden. Ze had al eens vertelt hoe het moest, maar we zouden het samen gaan maken die zomer. Helaas is zij vorig jaar na een kort ziekbed onverwacht overleden en is het er dus nooit meer van gekomen. Daarom vandaag als eerbetoon de risolles met gehakt. Misschien kreeg ik in mijn onderbewuste wat tips, want het resultaat mag er zijn. Ze smaken exact zoals mijn tantes ze dertig jaar geleden maakten en dus ook exact zoals Inge ze zou maken. Mooi hoe eten herinneringen creëert. Selamat makan!
24 reacties
Heerlijk! Hele goede uitleg!! En mooi verhaal ❤️
Ik had maar voor de helft gemaakt, bang dat het me niet ging lukken maar het is goed gelukt dus de volgende keer de volle mep 😁
Wat ik mis in dit recept, maar dat is mijn eigen ervaring, overgenomen van “Tante Dorien” (vriendin van mijn moeder) is dat er ook een scheutje ketjap manis door mag.
Tante Dorien gebruikte altijd kip, voor de bouillon destijds kip karkassen.
Toen had je nog poeliers.
Dit lijkt mij heerlijk. Kunnen ze ook in de oven? We hebben geen frituurpan. En hoelang zou het moeten en op welke temperatuur?
Dankjewel voor al jullie heerlijke recepten!!!!
In de oven zou moeten kunnen, echter hebben wij dat zelf niet eerder gedaan. Ze moeten dan sowieso een stuk langer in de oven. Je kan overigens ook een pan met olie op het vuur zetten als je geen frituurpan hebt 🙂
Heb ze laatst gemaakt met kip, prei, worteltjes en gekruide kleefrijst. ook erg lekker gewoon zelf wat lekkers bedacht, maar ga zeker deze ook eens proberen.
Kan ik ook bladerdeeg gebruiken?
Nee, dat past echt niet bij het recept. Je mag het uiteraard wel doen, maar dan wordt het een volstrekt ander gerecht 😉
gisteren gemaakt en ik kan je vertellen lekkerder worden ze niet, heeeeeerlijk!!!!