Eerbetoon
In mijn vroege jeugd gingen we met nieuwjaarsdag altijd naar mijn tante Ep (eigenlijk Elisabeth) de nicht van mijn grootmoeder, om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kan mij nog goed herinneren hoe stampvol het huis was en hoe mijn tantes druk in de weer waren met allerlei Indische snacks zoals pasteitjes (met kip of gehakt), lemper, kroket kentang en risolles. Het was eind jaren tachtig, begin jaren negentig en de kenmerkende geur van Indisch eten die het hele huis vulde kan ik mij nog zo voor de geest halen; inclusief de geur van tabaksrook die het andere deel van de kamer domineerde. In die tijd immers nog heel gewoon. Gefascineerd was ik van al het lekkers en er ging steevast een flinke hoeveelheid snacks en eten mee naar huis, aangezien er altijd veel te veel werd gemaakt.
Op ons lijstje stond al lang (en na vaak de vraag te hebben gehad) om eens zelf risolles te maken. En vorig jaar zouden we samen met Inge, de zus van mijn vader, risolles gaan maken. Zij had dit al ontelbare keren gedaan en wist natuurlijk precies hoe die kenmerkende smaak van vroeger bereikt kon worden. Ze had al eens vertelt hoe het moest, maar we zouden het samen gaan maken die zomer. Helaas is zij vorig jaar na een kort ziekbed onverwacht overleden en is het er dus nooit meer van gekomen. Daarom vandaag als eerbetoon de risolles met gehakt. Misschien kreeg ik in mijn onderbewuste wat tips, want het resultaat mag er zijn. Ze smaken exact zoals mijn tantes ze dertig jaar geleden maakten en dus ook exact zoals Inge ze zou maken. Mooi hoe eten herinneringen creëert. Selamat makan!
21 reacties
Hoi Hoi ,
Gebruik je die kleine vierkante maggi blokjes of de grote variant ??
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.
De grote variant! Geloof dat ze 10 g per stuk zijn 🙂
hallo ,
kan je dit recept ook in de Airfryer maken ??
Ik denk het wel hoor! Wij gebruiken zelf geen airfryer maar zou niet kunnen bedenken waarom het niet zou kunnen 🙂
Leuk om te maken en ze smaakten heerlijk!
Heb je ze gebakken in de airfryer? Op welke temperatuur en hoe lang?
Mooi persoonlijk verhaal bij dit recept. Ik had nog niet eerder gehoord van risolles, maar ik ben nu wel nieuwschierig geworden. Ik ga dit binnenkort maken. Dank voor het delen van het recept.
Groet
Marcel
Bedankt voor het recept. Mijn moeder maakte ze altijd en ik wilde al zo lang deze ook maken.
Zodra ik ze gemaakt heb , horen jullie van mij!
SMAAKMENUTIE!! THE BEST
hallo mannen, hoe groot is de pan waar de flensjes in gemaakt worden en moet de bodem dan heel dun belegd worden?
De grootte maakt niet zoveel uit, dat bepaalt ook de grootte van de flenjes. Wij gebruiken een middel-grote overigens. En inderdaad heel dun beleggen (zie tekst). Geniet ervan!
Bij mij plakken de flensjes altijd aan elkaar, hoe voorkom ik dit?
Oei, ik heb werkelijk geen idee! Misschien iemand anders een tip?
gisteren gemaakt en ik kan je vertellen lekkerder worden ze niet, heeeeeerlijk!!!!
Heb ze laatst gemaakt met kip, prei, worteltjes en gekruide kleefrijst. ook erg lekker gewoon zelf wat lekkers bedacht, maar ga zeker deze ook eens proberen.
Kan ik ook bladerdeeg gebruiken?
Nee, dat past echt niet bij het recept. Je mag het uiteraard wel doen, maar dan wordt het een volstrekt ander gerecht 😉
Dit lijkt mij heerlijk. Kunnen ze ook in de oven? We hebben geen frituurpan. En hoelang zou het moeten en op welke temperatuur?
Dankjewel voor al jullie heerlijke recepten!!!!
In de oven zou moeten kunnen, echter hebben wij dat zelf niet eerder gedaan. Ze moeten dan sowieso een stuk langer in de oven. Je kan overigens ook een pan met olie op het vuur zetten als je geen frituurpan hebt 🙂
Wat ik mis in dit recept, maar dat is mijn eigen ervaring, overgenomen van “Tante Dorien” (vriendin van mijn moeder) is dat er ook een scheutje ketjap manis door mag.
Tante Dorien gebruikte altijd kip, voor de bouillon destijds kip karkassen.
Toen had je nog poeliers.
Heerlijk! Hele goede uitleg!! En mooi verhaal ❤️
Ik had maar voor de helft gemaakt, bang dat het me niet ging lukken maar het is goed gelukt dus de volgende keer de volle mep 😁
Net de vulling gemaakt en straks de flensjes nog. Het is wel wat werk, maar zo leuk om je eigen snacks te maken.